Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

Phion
za 4 feb 2023 20:00
za 4 feb 2023
20:00
  • za 4 feb 2023
    20:00
    Hanoszaal

Een grensverleggende ontmoeting tussen oost en west 

Phion neemt je mee naar de Oriënt in Enschede, Apeldoorn, Nijmegen, Arnhem en Amsterdam. Met sopraan Aylin Sezer en de Palestijnse zangeres Nai Barghouti wordt dit concert een grensverleggende ontmoeting van betoverende schoonheid. Met de Nocturnes van Debussy, de Danssuite van Bartók, Sheherazade van Ravel en liederen van Abdel Wahab, oorspronkelijk gezongen door zanglegendes Umm Kulthum en Fairouz. Onder leiding van Otto Tausk wordt dit concert een ontmoeting tussen oost en west. 

Symfonische Oriënt 

Reis met Phion mee naar de Oriënt. De muziek die daar klinkt is van een betoverende schoonheid en rijkdom. Exotisch, maar tegelijkertijd met onverwachte en verrassende raakvlakken met de ‘westerse’ muziek. Luister maar naar de Nocturnes van Debussy, waarin hij Parijse taferelen een oosters mystieke tint geeft. Of de Danssuite van Bartók, waarin hij de Hongaarse dansen, via de Roma-muziek verbindt met de Arabische cultuur. Een schitterend programma waar klassieke composities en muziek uit de Arabische wereld hand in hand gaan. 

 

Liederen van Wahab 

De Turks-Nederlandse mezzosopraan Aylin Sezer zingt Sheherazade van Ravel. Haar oriëntaalse wortels komen goed van pas in deze liederen die geïnspireerd zijn op de sprookjessfeer van 1001 Nacht. De Palestijnse zangeres Nai Barghouti steekt de grens verder over en zingt twee liederen van de Egyptische componist Abdel Wahab. Deze liederen werden oorspronkelijk gezongen door Umm Kulthum, de beroemdste zangeres die Egypte ooit gekend heeft, en de Libanese ster Fairouz. Zij waren in de vorige eeuw in het hele Midden-Oosten levende legendes. Nu klinken de liederen in schitterende symfonische arrangementen, gespeeld door Phion onder leiding van Otto Tausk. Een grensverleggende ontmoeting tussen oost en west die je niet mag missen. 

Programma

Debussy Nuages en Fêtes uit Trois Nocturnes
Abdel Wahab  Inta Omry (oorspronkelijk gezongen door Umm Kulthum)
Abdel Wahab  Sakan Al-Layl (oorspronkelijk gezongen door Fairouz)

pauze

Ravel Shéhérazade  
Bartók Danssuite 

Credits

Otto Tausk dirigent
Aylin Sezer sopraan 
Nai Barghouti zang

Bij de buren

Kan je op deze datum niet óf wil je meer zien van dit gezelschap? Kijk dan ook eens naar de voorstellingen van Phion bij onze ‘buren’ in de Deventer Schouwburg of Theater de Hanzehof.