Tsjaikovski’s Vioolconcert en Sjostakovitsj 8

Phion
vr 11 mrt 2022 20:00
vr 11 mrt 2022
20:00
  • vr 11 mrt 2022
    20:00
    Hanoszaal

Phion brengt één van de mooiste soloconcerten voor viool die de romantiek ooit heeft voortgebracht; die van Tsjaikovski. Daarbij op het programma de Achtste van Sjostakovitsj. Een beklemmende aanklacht tegen de oorlog in muziek gevat. Aangrijpend en nog steeds actueel.

Evergreen van Tsjaikovski

Een Russisch programma met grote contrasten. Daarvoor nodigt Phion twee topmusici uit die de afgelopen jaren al vaker bij het orkest te gast waren: violiste Alena Baeva en dirigent Alpesh Chauhan.

Al bij zijn leven was Tsjaikovski’s Vioolconcert een ‘hit’ als één van de mooiste soloconcerten voor viool die de romantiek ooit heeft voortgebracht. Daarvoor vraag je een solist die deze klassieke evergreen tot in elke vezel perfect beheerst. Een paar jaar geleden nog aanstormend talent, tegenwoordig heeft violiste Alena Baeva overtuigend haar plaats aan de top in genomen. ‘Onder haar handen klonk dit Vioolconcert nog meer als één van Tsjaikovski’s grootste composities,’ volgens Bachtrack magazine over haar vertolking met de London Philharmonic.

Requiem

Datzelfde kun je zeggen van de voortvarende carrière van Alpesh Chauhan, de Britse dirigent die de afgelopen jaren diverse succesvolle producties bij Phion geleid heeft. Hij dirigeert de Achtste Symfonie van Sjostakovitsj. Een aangrijpende grote symfonie die de onvoorstelbare ellende van de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet-Unie schrijnend ten gehore brengt. Een symfonie die je niet zo vaak hoort, maar wel een van de meest indrukwekkende die Sjostakovitsj componeerde. Een requiem voor de oorlog, zoals de componist het zelf omschreef.

Programma

Tsjaikovski Vioolconcert
Sjostakovitsj Symfonie nr. 8

Credits

Alpesh Chauhan, dirigent
Alena Baeva, viool