Was getekend, Annie M.G.

Was getekend, Annie M.G. - 4 oktober

Geschreven door: Marleen Kramer

Aantal jaar terug heb ik de musical 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen.' gezien, zou ik in de musical 'Was Getekend, Annie M.G.' verrassende nieuwe dingen zien?
Ik ben, en ik denk met heel veel onder ons, opgegroeid met de boeken van Annie M.G. Schmidt. Verhaaltjes die werden voorgelezen voor het slapen gaan, toen ik ouder werd, zelf de boeken versleten, en toen mijn neefje een aantal jaar geleden geboren werd, kocht ik voor hem een Jip & Janneke boek. Die boeken zijn tijdloos, en gaan van generatie op generatie. Samen met goeie kennis Karen naar Wageningen gegaan om betoverd te worden met het levensverhaal van Annie M.G. Schmidt. En dat zijn we. Totaal betoverd.

Ik hou er niet zo van, dat de dagen weer korter worden, maar als ik ergens blij van word, is als het donker is, en ik zie een mooi verlicht theater. Het idee dat je een avond niks hoeft te doen, alleen te kijken, mooie lichten. Prachtig! Simone Kleinsma heeft een pittige rol. 1 ding valt me al vrij snel op. Ik zit niet naar Simone te kijken, ik zit naar Annie te kijken. Het is niet normaal hoe deze vrouw haar rollen vertolkt. Je proeft haar verdriet bij haar zware jeugd, het mislukken van een verloving, je voelt met haar mee, vakvrouw! Ook William Spaaij is absoluut geschreven voor de rol van Flip van Duijn. Hij probeert in het leven te graven van zijn moeder, om meer van haar te begrijpen.

Bekende, maar ook onbekende nummers komen voorbij. Een verbaasd moment vanuit de zaal als ze een nummer van Wim Sonneveld inzetten, Annie heeft ook nummers geschreven voor Wim Sonneveld, en dat is blijkbaar over het algemeen niet bekend.

Dat ze niet een grote voorliefde heeft voor kinderen, is bekend, en knap duidelijk gemaakt in deze show. Een pittige tante, dat was ze. Maar met een meesterlijke brein. Mocht je de boeken van Annie ook versleten hebben, of wellicht de films, laat je dan 3 uur mee ontvoeren in haar fantasievolle brein.

De avond klopt. Het verhaal, de cast, daar zitten absolute toppers in. Voor mij sprongen Marjolein Touw, Wim van den Driessche en Martijn Vogel er absoluut uit, op de hoofdrolspelers na.

Was getekend, Annie M.G. is vrijdag 17 tot en met zondag 19 november 2017 in Theater Orpheus.