WIJN, een thrillerkomedie

WIJN, een thrillerkomedie - 5 april

Geschreven door: Charlene Berkhout

Vriendschap is water bij de Wijn
In de prachtige Stadsgehoorzaal in Kampen bezocht ik ‘WIJN’. Volgens het programmaboekje ‘Een thrillerkomedie over een stel vrienden dat door de liefde voor wijn al 25 jaar gezamenlijk tot inzicht(en) komt.’ Met een paar glazen achter de kiezen ziet de wereld er immers heel anders uit. Niet perse helderder maar wellicht wel eerlijker. Het programmaboekje meldde dan ook dat het gaat om ‘een toneelstuk dat de geneugten van wijn en de bittere grillen van het leven bij elkaar brengt.’

Wijn slobberen
Ik kan stellen dat ik enorm benieuwd was naar dit stuk. Zelf heb ik onlangs ter gelegenheid van twaalf jaar vriendschap, met twee bevriende stellen en bijbehorende kids een midweekje in een vakantiepark bij Disneyland Parijs doorgebracht. Ondanks dat wij in die twaalf jaar tijd op verjaardagen, oud en nieuw feestjes en barbecues al heel wat liters wijn hebben weggeslobberd was ik best zenuwachtig voor dat weekje samenzijn. Vriendschappen zijn een bijzonder ding, waar je nogal zuinig op moet zijn. En als drie vrouwen hun (compleet verschillende) partners samenbrengen en als de zes daarbij behorende kinderen ook tot elkaar zijn veroordeeld, dan kan dat tot interessante situaties leiden.

Beproeving
Mijn beproeving liep overigens goed af. Disney was koud maar magisch. Parijs trouwens ook. Maar de in Frankrijk gedronken wijntjes smaakten net zo lekker als met hetzelfde gezelschap thuis. Een meevaller dus. Geen spanning en sensatie zoals tussen Charles & Charlotte, Bob & Marja en Ed van ‘WIJN’. Maar goed wij zijn dan ook pas twaalf jaar bevriend met elkaar. Wie weet hoe de zaken er bij ons volgende lustrum voorstaan…

Perfect succesvol leventje
Bij ‘WIJN’ liep de spanning tussen de hoofdpersonen steeds hoger op. Charles & Charlotte (hij de succevolle CEO en zij de huisvrouw) bleken samen toch iets minder gelukkig te zijn dan iedereen dacht. Bob en Marja (de filosoof en de carrièretijger) proberen de show te stelen met hun perfect leventje dat bestaat uit een goede baan, een mooi huis, zeer succesvolle kinderen en hoop blabla… Maar schijn bedriegt. Vrijgezelle Ed (kunstenaar) weet de boel lekker op te kloten met een grap waar niet iedereen direct om kan lachen. Terwijl de jaarlijkse wijnproeverij in volle gang is, stokt zo nu en dan het gesprek en voel je de spanning tussen de echtlieden onderling en tussen de koppels langzaam oplopen. En hoe meer drank in de man, hoe minder men zich houdt aan de regels die de zorgvuldig gepolijste buitenwereld stelt aan fatsoenlijk toelaatbaar gedrag.

Rijpen of rotten?
En als de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ serieus belangstellend gesteld wordt ‘Maar hoe gaat het nou ECHT met je?’ blijken de rapen gaar. Ingewikkelde vragen bestaan niet, ingewikkelde antwoorden zijn er daarentegen in overvloed. Bedenk daarbij dat hoe meer drank erin gaat, des te meer emotie eruit komt. Bij ‘WIJN’ hoor je gegarandeerd verhalen die 25 jaar wijnproeverijen lang de tijd hebben gekregen om te rijpen of zelfs te verrotten. Dit betekent een aardige beproeving voor de relaties op het toneel des levens.

WIJN, een thrillerkomedia is vrijdag 18 mei te zien in Theater Orpheus.