Tania Kross

Tania Kross - Carmen Revisited - 21 september

Geschreven door: Wilco Westrik 

Tania KrossVerbazen en verwonderen tijdens Carmen
Afgelopen donderdagavond ging ik samen met mijn vrouw op pad richting het theater Veluvine. En eerlijk gezegd had ik hier nog nooit van gehoord. Ik laat mij op weg naar het theater leiden door een vrouwelijke stem van mijn Goolge Maps app. Aangekomen ontmoet ik een prachtig in het Nunspeet liggend en goed geoutilleerd theater waar wij haast door een overkill aan personeel van harte welkom worden geheten. Ik ben op weg naar de opera Carmen vertolkt door Tania Kross.

U weet wel die vrouw met de stem van een nachtegaal die o.a. te zien was in de laatste versie van de Beste Zangers. Maar wie Carmen nou zou zijn was mij bij de aftrap nog geheel onduidelijk. Bij het binnentreden van de uitverkochte zaal zitten wij op de 2e rij. Een vorstelijke plek te noemen maar eerlijkheidshalve wel ietwat laag gesitueerd. 

Mijn oog viel voorafgaande aan de voorstelling op twee mannen die naast het podium hun plek innamen. Waren het zaalbewakers? Wellicht controleurs van Veluvine? Gauw de camera maar in de tas was hun advies. Was ik in een verkeerde voorstelling beland wellicht? Niets was minder waar. Ook deze “rollen” behoorden tot de lichtvoetige vertolking van deze opera.

We werden deze avond getrakteerd op 2 prachtige en temperamentvolle Spaanse danseressen en hun typisch meeslepend Spaans stemgeluid. Naast hun stemgeluid lieten beide dames op kunstige wijze de fijne kneepjes van de Flamenco zien. Wat een beheersing en controle. Dit alles werd ondersteund door een uitgebalanceerd 6-tal muzikanten. Met mijn beste school Frans van de Mavo probeerde ik de teksten te volgen, maar het zien, voelen en bijbehorende poses, gezichtsuitdrukkingen en muzikale omlijsting zei mij genoeg.

Alles kwam voorbij: liefde, passie, zang, dans, jaloersheid, temperament en meeslepende zang stonden deze avond centraal. Hierbij werd zeker de zaal niet vergeten en werd met enige regelmaat een appel op ons aller zangkunsten gedaan. Wie kent nou niet het lied: toreador.

Tania Kross en haar revisited versie van Carmen, een genot voor diegenen die hun zintuigen eens flink willen laten prikkelen en zich graag laten meevoeren in de wereld van light opera uitvoering van Carmen. Hoe knap is het dan ook als je als artiest een verhaal ten tonele kunt brengen waar de bezoeker nog niet in thuis is maar waarvan de strekking van het verhaal na de voorstelling overduidelijk is. Een kwestie van “overbrengen” heet dat. En ik kan u zeggen dat is Tania en haar collegae met deze voorstelling dan ook zeker gelukt! 

Carmen Revisited van Tania Kross is op donderdag 5 oktober 2017 in Theater Orpheus.