Silvester, Emiel & Ruud

''Houston, we have a problem''- Silvester, Emiel & Ruud - 15 december

Geschreven door: Marleen Kramer 

Science Fiction in het theater, wat moet je je daar nou van voorstellen? Dat is totaal nieuw. Van te voren had ik een voorstelling gemaakt van het publiek. Jong, vooral mannen. 2 vrienden die samen een avondje naar het theater gaan, natuurlijk voor het science fiction, maar ook voor het cabaret. 

Maar gaat science fiction en cabaret samen en hoe gaan ze dit doen?
Meestal, als ik naar het theater ga, kan ik in grote lijnen wel bedenken hoe de show gaat verlopen. Dat had ik bij 'Houston, we have a problem' absoluut niet. 

Het was een try-out, en te merken dat mensen onbekend zijn met dit genre. Het was rustig. Te rustig. Mijn voorgevoel klopte overigens wel, ik zag redelijk wat mannen in de zaal zitten. Silvester Zwaneveld, Emiel de Jong en Ruud Smulders komen het podium op. Silvester Zwaneveld, inmiddels heel ervaren, vooral met cabaret, Ruud Smulders wel eens voorbij zien komen op tv en de naam Emiel de Jong is voor mij een totaal onbekende.

Vlieg met ze mee de ruimte in, en laat je totaal betoveren. Wat mij verbaasde, is dat het een vrijwel 'stomme' show is. Geen microfoontjes, af en toe een paar kreten vanaf het podium.

Spektakel & hilarisch, dat zijn 2 dingen die voorop staan. Knap staaltje acteerwerk, 3 mannen op het podium, maar je waant je in het idee dat het er veel meer zijn. Diverse stunts, die er goed uit gevoerd uit zien. En gelachen, veel gelachen. Ik vind niet alle vormen van cabaret even leuk, maar dit ligt zo laagdrempelig, dat je niet anders kunt dan lachen. De zaal zat niet heel vol, maar wel een bulderende lach vanuit de zaal.

Ik moet zeggen dat ik van tevoren sceptisch was. Als ik deze in het theaterboekje had gezien, was ik doorgebladerd. Want; dit is iets wat ik niet ken. En nu zit ik stiekem in de speellijst te kijken of ik nog ergens een kaartje kan scoren.

Mijn sceptische blik was dus geheel onterecht. Spring in het diepe, of in dit geval, vlieg mee door de dampkring heen, zweef mee rond de aarde. Ze brengen je weer veilig terug. En een ervaring rijker.

En dames, ga vooral mee met de mannen, je zult geen spijt krijgen.

Silvester, Emiel & Ruud - Houston, we've got a problem! is op vrijdag 5 januari te zien in Theater Orpheus.