Shock - 6 december

Geschreven door: Monique Zweekhorst  

Ik mocht weer! Een voorstelling bezoeken namens Theater Orpheus. Dit keer was het een voorstelling voor jongeren. Dit bleek al snel toen wij binnen kwamen. De dame achter de kassa hield onze kaarten al vast, ik was aangenaam verrast. Eenmaal op onze plekken snapte ik waarom. Mijn vriendin en ik waren duidelijk ‘iets’ ouder dan de doelgroep. Wij zaten in een zaal vol 12-16 jarigen. En het geluid dat zij kunnen produceren loog er niet om. Ik begon me al enigszins zorgen te maken… wat ging ik hiervan vinden? En ging het jonge publiek nog stil worden? 

Ik had het boek niet gelezen, dus geen idee wat me te wachten stond. Het begin was gelijk pakkend. Een brancard op het podium met een lijk in een zak. Oké, opletten vanaf het begin dus. Gelijk begint het met een verhoor door een rechercheur. Dit naar aanleiding van de (zelf)moord van Lilly op de camping in Frankrijk. Pas aan het einde weet je hoe ze is overleden.

Het verhaal gaat over vier vriendinnen die samen op vakantie gaan. Een half jaar voor deze vakantie is hun vriendin Emma spoorloos verdwenen. Het vermoeden is dat zij is vermoord. Gedurende de vakantie van de meiden speelt zij de rode draad, met flashbacks tussen heden en verleden. Het lijkt er tijdens hun vakantie op, dat zij worden gevolgd door ‘iemand’.

Priscilla Kneteman speelt de rol van Lilly, en hoe! De rol met het meeste karakter. Een meisje dat met zichzelf in de knoop zit. Depressief, waanideeën en gek op oxazepam. Ik vond haar waanzinnig goed spelen.
Ook de manier waarop het licht gebruikt werd in het eenvoudige decor, maakte dat je snel door had waar het zich afspeelde.

Niks is minder waar. Vanaf het moment dat het begon heb ik ademloos zitten kijken. Al was ik dan misschien niet de doelgroep, ik voelde me wel als de doelgroep. Ik heb genoten, van begin tot einde. Van het goede spel, de goede zang en de bijzondere setting. Ben je ouder dan 20 jaar? Gewoon gaan kijken! 

Shock is op donderdag 18 januari in Theater Orpheus.