Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen - 8 april

Geschreven door: Marleen Kramer 

Ik hoor bij de generatie die, Godzijdank, niet weet wat oorlog is. En vele met mij, inmiddels.

En als je met 'ouderen' spreekt, die wel de oorlog meegemaakt hebben, dan merk en proef je de impact, wat hun leven getekend heeft.
Nu heb je zat films, maar vaak door de heftigheid van de film, want het valt niet te verbloemen wat er gebeurd is, wordt aangeraden om deze te bekijken vanaf 12, wellicht zelfs 16 jaar.

Ook heb je op school geschiedenisles, maar zonder beelden is het meer een spannend verhaal dan dat het een trieste geschiedenis is, waarin onze voorouders geleefd en gevochten hebben voor onze vrijheid.
Het boek van Jacques Vriens, een boek die (terecht) in veel boekenkasten staat, is nu omgegoten in een voorstelling, die 1 mei te zien is in Theater Orpheus.

Als je de zaal in loopt, is het een eenvoudig decor. Achter een bureautje zit een jongeman (Maarten Ebbers), en komt er een dansende jongedame (Maria Noë) het podium op. En dat is de cast. 2 hoofdrolspelers, die non-stop op het podium staan. Meerdere rollen spelen, zonder dat het verwarrend is.

Het decor is eenvoudig, zoals aangegeven, maar alles is multifunctioneel. Je proeft het verdriet van Tuur, die 10 jaar geleden zijn vriendin Maartje is verloren in de oorlog. Tevens draagt Maartje een heel groot geheim met zich mee.

Liefde, angst en spanning, dat staat centraal.
Deze voorstelling is vanaf 9+, en wordt op een goede manier verteld, wat de impact de oorlog had voor onze grootouders.
Tevens is het voordeel dat deze voorstelling maar een uur duurt. Heb je moeite met stil zitten? Een uurtje, en je loopt weer buiten. Met een ervaring en verhaal rijker.
 

Oorlogsgeheimen is dinsdag 1 mei te zien in Theater Orpheus.