Ma - Eric Corton

Eric Corton - Ma- 27 maart

Geschreven door: Wilco Westrik 

Beelden van herkenning
Juist op het moment dat Hugo Borst de afgelopen week in DWDD als tafelheer zijn manifest gelukkig weer voor het voetlicht bracht en hij hierbij tevens bekend maakte dat er vanaf 19 april een vierdelige tv serie over het wel en wee van bewoners in het verpleeghuis ‘de Leeuwenhoek’ op NPO2 uitgezonden gaat worden werd juist ik uitgenodigd door Orpheus om naar het Theater in Harderwijk te gaan om de voorstelling MA bij te wonen. De solo voorstelling MA is geschreven naar het gelijknamige boek door Hugo Borst en op voortreffelijke en pakkende wijze gespeeld door Eric Corton. 

Moedertje - Ma
Het stuk gaat over zijn ‘moedertje’ zoals Borst haar altijd liefkozend noemt. Zij verblijft in een verpleeghuis en lijdt aan de ziekte dementie. Een voorstelling over de columns die Borst schrijft en welke wekelijks worden gepubliceerd in een landelijk dagblad. Maar ook een voorstelling over de spiegel waarin ik mocht kijken. Immers mijn beide ouders zijn ook dement en waarvan mijn vader helaas onlangs is overleden. Zo werd deze voorstelling een wel heel bijzondere ontmoeting en confrontatie met het heden, het verleden, met de dood en de rouw.

Dementie
Dement zijn, we kennen het als vergeetachtig worden maar het is zoveel meer. Het is de ontmoeting met de frustratie, het is de angst voor het onbekende, het grote lege gat. Het gat van vergeten en vergeten worden, het niet meer weten hoe en in welke volgorde handelingen elkaar opvolgen. Dat geldt overigens voor beide partijen. Niemand weet hoe grillig het verloop van de ziekte zich zal laten zien. Eric staat anderhalf uur lang op het podium, maar zo voelt het niet. De zaal is stil, muisstil, luistert aandachtig naar de schimmen van wie MA was, momenteel is en zich laat zien.

De voorstelling kenmerkt zich door praktische voorbeelden die voorbij komen tijdens de bezoeken van Borst aan zijn moeder. Borst in de persoon van Eric Corton maakt ons op onnavolgbare wijze deelgenoot van zijn angsten en gedachtenkronkels, hersenspinsels, vragen en twijfels, maar bovenal zijn liefde voor zijn dementerende moeder. Ik rij na de voorstelling terug naar huis en kijk in de achteruitrijspiegel van mijn auto, en zie een beelden van herkenning aan mij voorbij komen. Dementie in welke vorm dan ook: wat een kloteziekte! 

De voorstelling Ma met Eric Corton is op zaterdag 26 mei 2018 in Theater Orpheus.