Lennaert Nijgh

Muziekles over Lennaert Nijgh - 24 november

Geschreven door: Esmeralda Petrus    

28 november 2017, ik zit achter mijn laptop deze blog voor jullie te schrijven. Wetende dat op dit moment de cast van het theaterconcert “Een tip van de sluier” hun première heeft in Haarlem. De première in een andere stad was ook ondenkbaar geweest. 

28 november 2002
28 november 2002, de dag dat Lennaert Nijgh overleed in zijn stad Haarlem. Vandaag precies 15 jaar geleden. Dé reden waarom “Een tip van de sluier” tot stand is gekomen. Achter die tip van de sluier krijgen we een klein beetje te zien wie deze Haarlemmer echt was. “Je blijft jezelf verbergen, achter de lach van jouw gezicht. En nooit wordt er meer dan een tip van de sluier opgelicht. Achter iedere deur die ik open doe, doe jij een andere deur dicht. En zo blijf je verborgen. Nooit wordt er meer dan een tip van de sluier opgelicht.” – Lennaert Nijgh, nu gezongen door Josee Koning.

Mannen de Groot
De muziek en de oorspronkelijke uitvoering zijn van Boudewijn de Groot. Een samenwerking en hechte vriendschap die jaren mocht duren. Het is Jim de Groot, Boudewijns zoon, die vertelt over deze vriendschap. Hij deelt niet alleen het verhaal over deze vriendschap, maar ook zijn eigen herinneringen.

Tip van de sluier
Dit doet hij samen met Josee Koning. De derde en laatste vrouw van Lennaert. Zij licht een tip van de sluier op over hun huwelijk. Een huwelijk waarin ze volledig op Lennaert vertrouwde. Ondanks alle aantijgingen en dat hij haar niet trouw was. Zij vertelt het in alle openheid en met nog zoveel liefde voor hem.

De beste tekstschrijver
Ook Sjors van der Panne en Izaline Calister vertellen over Lennaert. Zij kenden hem niet persoonlijk. Zij eren de beste tekstschrijver van Nederland. Er zijn veel zangers en zangeressen die de teksten van Lennaert zongen. Denk o.a. aan Herman van Veen, Liesbeth List, Ramses Shaffy en Rob de Nijs.

Theatervoorstelling met geschiedenis
Met zijn vieren en een geweldige band zetten zij dit eerbetoon neer. Een theatervoorstelling waarin de geschiedenis van deze tekstschrijver verteld wordt. Afgewisseld met nummers die we allemaal weleens gehoord hebben. De vrouw naast mij zong regelmatig zachtjes mee. Net als andere uit de zaal.

Het leven
Ik houd van muziek en hun verhaal. Ik ken Haarlem, Aerdenhout, Heemstede redelijk. De plaatsen waar het leven van Lennaert zich voornamelijk bevond. Het is leuk om daarover te horen. Ik wist namelijk niet dat hij daar vandaan kwam. Zo wist ik ook niet hoe zijn leven was. Makkelijk was het in ieder geval niet.

Openheid en oprechtheid
Ik heb mij verbaasd over de luchtigheid waarmee Jim, Josee, Sjors en Izaline dit verhaal vertelden. Genoten van hun samenspel. De passie en liefde waarmee ze dit stuk neerzetten. Bewondering voor de openheid en oprechtheid waarmee Josee haar herinneringen deelt. Wat overigens ook geldt voor Jim.

Ontspannenheid en plezier
Ik zag een ontspannenheid en plezier op het podium, dat ik al eerder had gezien. Door wat verwarring stond ik voor de voorstelling in de coulissen. Er werd hard gewerkt, maar met een ontspannenheid en plezier. Elementen die, in mijn ogen, van belang zijn voor een goed theaterstuk.

Een tip van Sluier is op zaterdag 13 januari te zien in Theater Orpheus . Houd je van muziek, een mooi theaterconcert of ben je geïnteresseerd in het leven van Neerlands beste tekstschrijver en wil je deelgenoot zijn van een samenwerking tussen mensen die daarvan genieten? Mis deze voorstelling dan niet! 

Lennaert Nijgh is op 13 januari 2018 te zien in Theater Orpheus.