Introdans Méditerranée: een goed verzorgde avond genieten bij Orpheus! 25 november

Geschreven door: Gracia Sullivan

Als theaterblogger ben ik te gast bij de meest uiteenlopende theaters overal in Nederland. Dan ben ik echt blij als ik weer eens een avond in Orpheus mag zijn. De voorstelling van Introdans intrigeert, maar vooral een hele avond bij Orpheus is gewoon genieten.

''Bij Orpheus voel je je altijd goed bediend''
Waar bij veel theaters de lobby beperkt in ruimte is en de service, vooral in de pauze, soms gewoonweg belabberd, voel je je bij Orpheus altijd goed bediend. De grote moderne ruimtes, de pauzes waar het drankje inclusief is, het is echt een verademing na bezoeken in wat meer gedateerde theaters. Ik besluit om eens gebruik te maken van het Theater Diner arrangement van Orpheus. Je krijgt voor €34,50 een 3-gangen keuzemenu, met een uitgebreid dessert buffet, inclusief onbeperkt wijn, bier, en fris. Het is een goede prijs/kwaliteit verhouding. De voorgerechten en hoofdgerechten waar je uit kunt kiezen, zijn zowel lekker voor mijn vlees-verslindende zoon als mijn vegetarische dochter en het dessert-buffet is heel luxe. Er is vriendelijke bediening, je jas wordt voor je in de garderobe gehangen en je mag een kaartje invullen zodat je drankjes in de pauze op ‘jouw’ tafeltje gewoon klaarstaan, inclusief een lekkere bak met borrelnootjes. Tijdens de gezellige nazit komen ze langs met bitterballen. Dat doen ze goed hoor, bij Orpheus. 

Uiteenlopende Spaanse balletten
In de voorstelling Méditerranée presenteert de in Arnhem gevestigde moderne dansgroep Introdans vijf balletten van Spaanse choreografen. Daar houdt de samenhang wat mij betreft op. Het zijn zeer uiteenlopende balletten met, behalve bij het eerste, niet echt een Spaanse of Méditerrane uitstraling. Maar ja, het is ook maar een titel.

Meeslepend
Het eerste ballet, Azul, op prachtige Spaanse muziek, o.a. het beroemde Concierto de Aranjuez van Rodrigo, is meeslepend en verbeeld goed de door de muziek opgeroepen stemming. De bewegingen zijn vloeiend, organisch, en verbeelden de passie in de Spaanse muziek. Aan het gejuich in de zaal te horen wordt het ballet goed ontvangen.

Een zeer indringend ballet
Het ballet Rassemblement van de beroemde choreograaf Nacho Duato gaat over het lijden en het verzet van slaven in Haïti. Een zeer indringend ballet waarbij je de onderdrukking goed voelt. De bewegingspatronen zijn afwisselend, soms spannend, soms ontroerend, soms huiveringwekkend. Het is pure emotie. Toch schaam ik mij te moeten zeggen dat het voor mij allemaal wat te lang duurt, en ik niet de hele tijd mijn aandacht erbij kan houden.

Visueel schitterend
De laatste drie balletten zijn nieuwe creaties van de choreograaf Cayetano Soto. De eerste twee zijn duetten, kort en krachtig. Dan krijgen we een stuk film te zien van de dansers van Introdans opgenomen in het Sonsbeek park in Arnhem. Echt prachtig, zwart-wit, met muziek, bewegingen en kostuums die doen denken aan de jaren 20. Visueel schitterend gefilmd. Het ballet gaat door op de bühne. De bewegingen zijn overdreven, soms Charlie Chaplin-achtig, soms ronduit verwijfd. Het effect is hilarisch komisch en ik heb van harte zitten lachen. Heerlijk. Enthousiast gejoel en een staande ovatie. Welverdiend.

Introdans Méditerranée stond op zaterdag 25 november 2017 in Theater Orpheus.