Introdans - KYLIÁN4ALL 6+

Introdans - KYLIÁN4ALL 6+ - 11 maart

Geschreven door: Irene Pepers- uit den Bogaard   

KYLIÁN4ALL echt een voorstelling voor het gezin
Omdat deze Introdans voorstelling, KYLIÁN4ALL, voor het hele gezin is gemaakt, kan hij voor de echte Introdans-fanaat wellicht een beetje tegen vallen. Om met kinderen in de leeftijd van zes tot ongeveer twaalf jaar te gaan is de show echter een echte aanrader. Kennis maken met het theater is met deze show een makkie. Meerdere malen hoorde ik kindergelach galmen door de theaterzaal. Omdat mijn dochter nog nèt iets te jong is (ze is negen maanden dus nog vijf jaar wachten :)) Ging ik met mijn man naar de voorstelling. 

Een ode aan Jiří Kylián
De voorstelling, die een ode is aan de choreograaf Jiří Kylián, is als het ware een reis door de tijd. De voorstelling bestaat uit vier delen. Allen origineel en met een ander gevoel gebracht. Het eerste deel van de voorstelling, Trompe LÓeil, begint met een koninklijke openingsdans waarin de dansers als het ware klassieke klokken zijn die op robotachtige wijze opgewonden moeten worden. Door geluidseffecten volg je de sleutels die ze hiervoor nodig hebben. Dan verschijnt een danser die een franse tekst uitspreekt. Niemand die hem verstaat maar als de beste man dan plots meerdere malen zijn rok optilt klinkt er gelach van de kinderen. Letterlijke onderbroekenlol. Een “romantische” pas de deux volgt waarin de man steeds met zijn mobieltje (met enorme antenne) in de weer is. Hierom moet mijn 10-jarige buurman erg lachen en vraagt aan zijn moeder of de man echt gebelt wordt. Daarna is er een dans die aandoet alsof de dansers in een muziekdoosje zitten. De bewegingen vloeien over in gekke bewegingen die zo uit het ministerie van de rare loopjes lijken te komen.

Humoristische choreografie
Een “oude” film wordt afgespeelt waarin twee figuren op een Peppie en Kokkie manier een taart proberen te bakken. Humoristische choreografie en versneld afgespeeld echt heel grappig. Op het podium verschijnen tijdens deze “Sechs Tänze” de dansers met grote engelse jurken en overdreven gepoederde gezichten. Bij iedere beweging stijgt er een wolkje poeder op dat met tegenlicht dramatisch versterkt wordt.

Een waar sprookje
Mannen in rokken zijn bij de totale voorstelling trouwens geen uitzondering en ook de koppels veranderen veel in trio’s en kwartetten waarbij de mannen met mannen en vrouwen met vrouwen en viseversa dansen. (Wat natuurlijk helemaal a la Introdans is) Één mannelijke danser tilt zijn rok omhoog en er ontpopt zich een zonnebloem. Wederom ligt de jonge helft van het publiek dubbel maar moet ik stiekem ook erg lachen.
Een prachtige einddans zo net voor de pauze met 4 koppels, mooie belichting en zeepbellen die het geheel tot een waar sprookje maken.

Tijdens de pauze hoorde ik enthousiaste kinderen om me heen. Er stonden glaasjes appelsap, cola en wijn klaar in de foyer. Na de pauze pakt een drietal mannen de dans weer op. In herfsttinten beginnen ze de dans en daarna volgen twee stellen voor een emotioneel stukje ballet. Deze loopt over in een moderne uptempo schaduwdans. Op een metershoog doek dat het podium in tweeën splitst “projecteert” de schaduw van de dansers die spelen met groot en klein, dichtbij en veraf. Een mooi stuk waarin veel volwassenen ook onder de indruk zijn. Een klein stuk klassiek ballet volgt op rustige muziek en het kleine meisje naast me hoor ik zeggen, ik vind het saai, ik wil niet meer kijken. Dit gedeelte eindigd met een kunstig stuk film waarin emoties van de dansers boven de dansers zelf geprojecteerd worden.

Het mooiste gedeelte van KYLIÁ4ALL als laatste
Er verschijnt wederom een scherm met een grappig versneld filmpje van twee dansers in een groot renaissance bed. Voor mij begint nu het mooiste gedeelte van de show. In dit gedeelte dansen alle dansers in goud gehuld en met fel gekleurde hoeden een moderne show. Met een futuristische hoofdtooi en een vreemd lage stem start een danseres de creatieve “Chapeau” dans die geïnspireerd lijkt op de Hawaiiaanse Hula. Neon roze gekleurde waaiers maken deze dans vrolijk en energiek. Hierop volgt een up-tempo moderne dans op de nummers Musicology en On the couch van Prince. Voor jong en oud is dit een leuke feestelijke afsluiting van de show. De kinderen in de zaal klappen en gillen van enthousiasme als de dansers buigen. Hoewel de show inclusief pauze wel twee uur duurt merk ik om me heen geen verveelde of vervelende kinderen. Het gros heeft genoten van de show en loopt vrolijk naar de uitgang. De show vind ik een absolute aanrader om met je kinderen heen te gaan. Volgende keer dat ik naar een gezinsvoorstelling zal gaan is als mijn dochter groot genoeg is om mee te kunnen. Tot die tijd houd ik het bij de “echte” Introdans. 

De voorstelling KYLIÁN4ALL 6 van Introdans is op woensdag 18 april 2018 te zien in Theater Orpheus.