Huub van der Lubbe

Huub van der Lubbe - Wat Speelt - 15 februari

Geschreven door: Sanne van Mierlo   

Vroeger…
Mijn vader is een groot liefhebber van De Dijk dus als klein meisje hoorde ik regelmatig muziek van Huub van der Lubbe, leadzanger van De Dijk. Toen ik een jaar of elf was, ging ik voor het eerst naar een concert: De Dijk in het Vondelpark. Een concert dat jaarlijks werd gegeven. We hadden een prachtig plekje bemachtigd op een tribune zodat mijn zus en ik het goed konden zien! Als klap op de vuurpijl werd er die dag ook nog een videoclip opgenomen, wat was ik trots dat wij daar heel in de verte op die tribune in de videoclip te zien waren!

Huub zonder De Dijk
Huub van der Lubbe treedt ook regelmatig solo op, zo was er afgelopen week een theatervoorstelling van hem in het Posttheater in Arnhem. Een prachtig theater met authentieke details uit de jaren ‘50. Voorafgaand wist ik niet goed wat ik me moest voorstellen van een theaterconcert. Samen met mijn vader zat ik af te wachten tot het zou beginnen. Tot we opeens een stem hoorden, de stem van Huub van der Lubbe: ‘Het publiek wacht tot de zanger en de band op komen lopen, de mensen zien de contouren, het licht gaat aan en de muziek start.’ vertelde hij zoals geschreven in zijn draaiboek. Het was erg grappig om de voorstelling zo te beginnen. De toon was letterlijk en figuurlijk gezet. 

De voorstelling
Samen met een basgitarist en een toetsenist begon hij aan de eerste paar nummers. Zoals al te zien was bij DWDD op 9 februari jl. waren ze gekleed in mooie pakken. Tussen de nummers door vertelde Huub over grappige gebeurtenissen uit zijn jeugd. Of dichtte hij met leuke woordgrappen een bruggetje richting het volgende nummer, wat daar dan perfect op aan sloot. Veel nummers waren toch uptempo nummers in tegenstelling tot mijn verwachting van een theaterconcert. Heerlijk om zo livemuziek te horen en te kunnen voelen. Ook het kleine en intieme van een theaterconcert was een stuk minder ongemakkelijk dan dat ik me vooraf had voorgesteld.

Er werden oude en nieuwe nummers gezongen. Richting het einde van de voorstelling zong hij een vertaling van ‘Forever Young’ van Bob Dylan, wat was dat mooi zeg! Het overviel me gewoon als jonge moeder van een zoon. Ik heb geprobeerd deze vertaling op internet te vinden maar tevergeefs, hiervoor moet je dus echt zelf naar het theater gaan!

Conclusie
Mijn vader geeft aan een hele leuke avond gehad te hebben en aan de geluiden uit de rest van het publiek te horen, zij ook! Ook ik vond het erg geslaagd, een aanrader dus! Toch luister ik nu tijdens het schrijven van dit blog nog het oude repertoire van De Dijk maar dat komt omdat het voor mij gewoon een jeugdsentiment is! 

De voorstelling Wat Speelt van Huub van der Lubbe is op dinsdag 13 maart 2018 te zien in Theater Orpheus.