''From Sammy with Love'' - 22 december 2017

Geschreven door: Wendy Bon

In From Sammy with Love vertellen Stanley Burleson en Freek Bartels het verhaal van de Amerikaanse entertainer Sammy Davis Jr. vanuit hun ogen. Ze laten het leven van Sammy in de Verenigde Staten zien, vanaf dat hij een driejarig jongetje was tot het hoogte- én dieptepunt van zijn carrière. Ook de raciale spanningen die in de jaren 60 en 70 speelden en waar Sammy Davis Jr. in aanraking mee kwam, komen terug in de voorstelling.

Slechts twee acteurs
De cast van de voorstelling bestaat uit slechts twee acteurs: Stanley Burleson en Freek Bartels. Wie van de twee Sammy Davis Jr. speelt? Allebei! Om en om kruipen de acteurs in de huid van Sammy Davis Jr.: wie de bolhoed op heeft is Sammy en de ander speelt een andere rol, zoals de vader of de vrouw van Sammy. Omdat de cast uit twee acteurs bestaat, wordt ook de band op een leuke manier betrokken in het verhaal.

Geen beter duo
Stanley Burleson is helemaal in zijn element in de rol van Sammy Davis Jr. Voorafgaand aan de voorstelling in Deventer bewijst Stanley Burleson dat hij net als Sammy een échte ras-entertainer is: als Freek Bartels zich om moet kleden vanwege een kapotte zender, vermaakt Stanley Burleson de hele zaal zonder moeite. Zodra Freek Bartels weer terug op het toneel is, zit Stanley direct weer in zijn rol en laat hij zien waar hij goed in is: zingen, entertainen, maar vooral dansen! Ook zijn tegenspeler Freek Bartels staat uit te blinken op het podium en laat de zaal genieten van zijn prachtige stem. De twee acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld en vullen elkaar goed aan. De regisseur van de voorstelling had geen beter duo kunnen casten.

Het leuke aan de voorstelling is dat je niet alleen Sammy Davis Jr. leert kennen, maar ook de twee hoofdrolspelers. Op een mooie manier worden hun levens verbonden aan het leven van Sammy Davis Jr. Hierdoor wordt duidelijk dat de twee acteurs meer gemeen hebben met Sammy Davis Jr. dan in eerste instantie lijkt.

Minimalistisch decor
Het decor van de voorstelling is minimalistisch, maar er is ook niet meer nodig: er wordt optimaal gebruik gemaakt van het decor dat er staat. Om het verhaal te verduidelijken, wordt er soms gebruikt gemaakt van foto’s van belangrijke personen in het leven van Sammy Davis Jr.

Of je Sammy Davis Jr. wel of niet kent, ‘From Sammy with love’ is een aanrader: het is een mooie voorstelling over het leven van een ras-entertainer, verteld op een bijzondere manier door twee top acteurs!

From Sammy with Love is op donderdag 8 februari te zien in Theater Orpheus.