Fiddler on the Roof

Première Fiddler on the Roof 5 november

Geschreven door: Wendy Bon

Acht grote Nederlandse theaters, waaronder Theater Orpheus, presenteren vanaf oktober 2017 de musicalklassieker Fiddler on the Roof met Thomas Acda in de hoofdrol. In Nederland is deze musical ook wel bekend onder de naam ‘Anatevka’. Zondag 5 november 2017 is Fiddler on the Roof in première gegaan in het prachtige DeLaMar theater in Amsterdam. En ik mocht daarbij zijn! 

‘Fiddler on the Roof’ vertelt het verhaal van Tevye, een Joodse melkboer die in het dorpje Anatevka woont samen met zijn vrouw Golde en hun vijf dochters. Binnen hun cultuur en het gezin staan tradities centraal. Maar hoe kun je vasthouden aan tradities en toch mee gaan met de tijd?

Ondanks dat het verhaal wellicht niet heel sprankelend en vrolijk klinkt, is de voorstelling dat daarentegen wel! De voorstelling zit vol met humor waardoor er geregeld gelach klinkt door de zaal. Maar met Thomas Acda in de hoofdrol kan dat haast niet anders.

Thomas Acda speelt de rol van de joodse melkboer Tevye, en hoe! Zodra hij het podium opkomt, is het echt Tevye die op het podium staat. Thomas Acda zet op een geloofwaardige manier een man neer die vast wil houden aan tradities en tegelijkertijd een lieve vader is die geen nee kan zeggen tegen zijn dochters (wellicht ook tegenwoordig nog herkenbaar voor veel vaders). Naast het sterke spel van Thomas Acda, is natuurlijk zijn zang geweldig! Hij heeft een heerlijke stem om naar te luisteren. Op het moment dat Thomas Acda begint met het bekende nummer ‘Als ik toch eens rijk was’, gaat er een vlaag van herkenning door de zaal. Thomas Acda geeft zich helemaal in het nummer, net als in de rest van de voorstelling.

Daarnaast staan Hanna van Vliet (bekend van ‘De Tweeling’), Eva van Gessel en Sarah Janneh ook te stralen in de voorstelling als de dochters van Tevye. Hun spel en zang is sterk en geloofwaardig: ondanks dat ze geen familie van elkaar zijn, staat er een echt gezin op het podium.

Hoewel in de meeste musicals de dans minder opvalt, trekken de dansers in Fiddler on the Roof juist de aandacht: de dans is van hoog niveau en draagt echt bij aan het verhaal en de sfeer. Net als de muziek: gedurende de hele voorstelling komt het prachtige vioolspel terug. Ook het minimalistische decor en de sobere kostuums passen uitstekend bij het verhaal.

Al met al heeft de voorstelling mij positief verrast! Het is een mooie voorstelling met sterk spel en zang van Thomas Acda en de rest van de cast, prachtige muziek en geweldige dans. Kortom, Fiddler on the Roof is een echte aanrader!

 


 

Fiddler on the Roof is van dinsdag 17 tot en met zondag 22 april 2018 te zien in Theater Orpheus. 

Benieuwd naar reacties op de musical? Bekijk dan het sfeerverslag van Eventim