''Dit één van de beste toneelstukken die ik tot zover gezien heb''- De Vastgoed BV - 30 november & 1 december

Geschreven door: Marleen Kramer

Wat ik zo leuk vind aan theater, is dat je ver van te voren afspreekt met een vriend, vriendin, familielid, die je eigenlijk weinig ziet, en door het theaterbezoek een goeie reden hebt om elkaar weer te zien en bij te spreken.

Meestal ga ik met vrienden, gisteren deed ik het anders. Een collega van me ging mee. Op de werkvloer zakelijke gesprekken, en gisteren meer tijd om eens echt bij te praten. Eerst even gegeten samen, en de voorpret samen gedeeld.

Eén van de beste toneelstukken
De zaal zat goed gevuld, en stiekem heb ik van te voren recensies bekeken op internet. De Vastgoed BV is een Nederlandstalige bewerking van David Mamet's verfilmde klassieker Glengarry Glen Ross. Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze film niet gezien heb, en ga er open in. Is dit toneelstuk ook leuk als je de film niet gezien hebt?
Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Ik zat nog even na te praten, en alhoewel ik niet enorm thuis ben in toneelstukken, niet zoals ik thuis ben in Musicals, is dit één van de beste toneelstukken die ik tot zover gezien heb.

Origineel en vernieuwend
Zes mannen op het podium. Testosteron ten top. Wat een tekst. Je moet heel alert luisteren, anders mis je de helft. Het gaat over makelaarskantoor in zwaar weer. Ze zoeken een oplossing om uit de rode cijfers te komen. De beste twee kunnen blijven, de twee andere mogen weg. En dan gaan ze tot in het uiterste.Ik vraag me vaak aan het einde van de show af, heb ik wat geleerd, of was het gewoon luchtig? Ik kan volmondig zeggen dat ik er wat van geleerd heb. Al is het alleen maar scheldwoorden. Origineel, vernieuwend, zoveel achter elkaar, dat je de slappe lach krijgt. Kortom, grappig, knap, het verhaal grijpt je aan.

Een aanrader
Er stond een tal van bekende acteurs op het podium. Huub Stapel, Frederik Blom, Jörgen Raymann, alhoewel bij die laatste, koste het soms moeite om hem te volgen in verband met zijn accent. Is het een aanrader? Jazeker! Laat je meeslepen in deze zwarte komedie. En ben je niet iemand die lang stil kan zitten? Na 1,5 uur sta je weer buiten. Het is zeker de moeite waard.

De vastgoed BV op 30 november en 1 december 2017 te zien in Theater Orpheus.