De Kaping - Terror

De Kaping - Terror - 23 september

Geschreven door: Monique Zweekhorst 

Terror… oftewel De Kaping. Een voorstelling die wereldwijd wordt gespeeld.
Ik heb er zin in. Heb me wat ingelezen en zie dat ik tijdens de voorstelling zelf een rol heb in dit stuk. 

De Kaping - TerrorSamen met mijn vriendin Jenny gaan we op weg naar de Schouwburg in Lochem. Mooie schouwburg, kleinschalig, redelijk nieuw volgens mij en overzichtelijk. We hebben samen vooraf al even zitten bakkeleien… En over de verdachte van de avond gesproken. Want Jeroen Spitzenberger… dat is toch een aangename verschijning. Bij mij had hij ongeacht zijn daden al een streepje voor. ;-)

De zaal zit nagenoeg vol en Jenny checkt nog even de spelers die meedoen (vandaar de foto’s waarop zij wat aandachtiger bezig is dan ik); Clairy Polak (rechter), Jeroen Spitzenberger (verdachte en piloot) en Johanna ter Steege (officier van justitie). Die laatste heb ik afgelopen jaar zien spelen in De Vader en ik wist dat zij gewoon steengoed is. Verder spelen er voor mij onbekenden mee, namelijk Khaldoun Alexander (advocaat), Bob Schwarze (getuige) en Kristen Denkers (nabestaande slachtoffer).

Ik speel een rol… tenminste… ik ben 1 van de 250 personen die in de jury van een rechtbank zit. Ik vraag mij af hoe dit invulling krijgt, maar dat wordt later duidelijk.
Clairy Polak is de gespreksleider deze avond, naast haar rol als officier van justitie. In ‘gewone kleding’ introduceert zij de rechtszaak. Vervolgens gaan alle spelers kort van het toneel om hun toga aan te trekken.

De rechtszaak begint. Ik moet zeggen, ik vind het in het begin wat taai en saai. Het is een beetje eentonig. Maar dat verandert gelukkig al snel. Het verhaal gaat over een piloot van een straaljager, die ondanks dat hij geen opdracht heeft gekregen, toch besluit om een gekaapt vliegtuig met 148 inzittenden neer te schieten. Het gekaapte vliegtuig is op weg naar het Johan Cruijff stadion, met de bedoeling daar neer te storten. Er is op dat moment een event gaande, waarbij ongeveer 54.000 aanwezigen zijn. Voor de piloot de keuze; neerschieten van het vliegtuig met 148 passagiers of neerleggen bij het bevel van de minister en 54.000 doden betreuren.

Tijdens deze avond wordt er richting de jury over feiten en randvoorwaarden gesproken die aan deze rechtszaak een bijdrage leveren. Hierdoor wordt je als jurylid steeds op een ander spoor gezet.

Dan is het moment dat je als jurylid je oordeel mag geven. Er stemden 129 juryleden ‘onschuldig’ en 85 ‘schuldig’. De verdachte werd dus deze avond ‘onschuldig’ bevonden en deze uitspraak werd daarom ook door de rechter gedaan. Maar bij een andere uitvoering kan het ‘schuldig’ zijn en dan wordt die uitspraak overgenomen.

Ter afsluiting is er een interactie tussen de spelers en het publiek. Waarom is een ieder gekomen tot zijn/haar keuze? Er is gelegenheid vanuit de zaal om te reageren. Een erg leuke wending aan de redelijk serieuze avond die het tot dan is. We komen echt in contact met de spelers en hoe zij en wij aankijken tegen de keuze die de piloot ‘moest’ maken.

Terugkijkend vond ik het heel bijzonder. Anders dan anders, goede spelers en een verrassend einde in verband met de interactieve sessie. Aanrader! 

De Kaping - Terror is op zaterdag 27 oktober 2017 in Theater Orpheus.