Digitale Brochure

Seizoen 2023-2024

Programma > Digitale Brochure seizoen 2023-2024

Bekijk het nieuwe programma vanaf september 2023 in één handig overzicht hieronder. Tip: gebruik de 'Zet op wenslijstje' knop om alle voorstellingen die je graag wilt bezoeken op je wenslijstje te zetten en deze snel te bestellen.

Wil je het hele programma zien? Klik dan hier!

Graag tot snel in Orpheus!

 • Judeska Airlines

  Jandino
  za 30 sep 2023

  Na vier succesvolle films en twee uitverkochte theatertournees keert Judeska terug in een gloednieuwe hilarische klucht, geproduceerd door Het Huis van Asporaat.

  Nadat Judeska voor de zoveelste keer is ontslagen, krijgt ze nog één kans van het uitzendbureau. Ze mag als stewardess aan de slag. Judeska ziet het meteen helemaal zitten. Verre reizen, dure hotels en cocktails drinken aan zwembaden. Met andere woorden: glamour. Maar dat zit er tot haar ongenoegen allemaal niet in, want ze blijft aan de grond. Ze wordt namelijk grondstewardess.

  Haar realiteit is dealen met overvolle koffers, ongeduldige passagiers en krijsende kinderen. Judeska kent maar één manier om hier mee om te gaan. Alles moet tegen de vlakte. Te midden van al deze hectiek en chaos is iedereen op zoek naar geluk. Het is maar goed dat grondstewardess Judeska daar is om ze in de juiste richting te wijzen. Of niet?

 • Qi

  Ruben Chi i.s.m. Phion
  za 30 sep 2023

  Een dansvoorstelling die balanceert tussen de twee werelden van de culturele identiteit van Ruben Chi als Chinees-Nederlandse kunstenaar. Balans tussen Oost en West dus, balans tussen klassieke muziek en hedendaagse dans. 

  Danser, choreograaf en kunstenaar Ruben Chi onderscheidde zich de afgelopen jaren al vaker met in het oog springende producties. Orpheus keek met bewondering naar zijn programma Sun in de Introdans voorstelling Confetti. En van zijn optreden op de eerste editie van Maaiveld Festival in Apeldoorn, waar hij dansimprovisaties deed met live muziek én live graffiti. Met zijn gezelschap SoulCypher tilt hij hiphop en nieuwe dansvormen naar professioneel niveau en trekt hij een steeds breder publiek. Reden genoeg om hem in Orpheus een podium te geven! De Arnhemse komt, in co-productie met het Arnhemse Theater a/d Rijn, met dansvoorstelling Qi. 

 • Vecht

  Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen
  Maxine Palit de Jongh / Zephyr Brüggen / Nadia Amin
  za 30 sep 2023
  Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

  Ik teer op tekorten
  Dat is nog erger dan op niks

  In de aangrijpende monoloog Vecht die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.

  Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.

  In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh een actueel theaterstuk over institutioneel racisme. Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht, genomineerd de BNG Bank Theaterprijs 2023.

 • Het Feest van Tante Rita

  De musical
  4+
  zo 1 okt 2023

  Wie kent de hits van Minidisco niet? Bekend van onder andere ‘Coco Loco’, ‘Dans met Tante Rita’, ‘Theo Theo’, ‘De Dieren uit De Dierentuin’ en natuurlijk ‘Tsjoe Tsjoe Wa!’

  De makers van de bioscoopfilm brengen ‘Het Feest van Tante Rita’ naar het theater in een compleet eigen musical!

  Als Theo en Lulu voor het eerst alleen naar het grote dansfeest van Tante Rita gaan, beleven ze een hilarisch avontuur in het Tsjoe Tsjoe Wa-bos en ontmoeten ze de meest bijzondere figuren.

  Met de aanstekelijke Minidisco-liedjes, een enthousiaste cast, prachtige meerstemmigheid en bijbehorende choreo’s, een heerlijk decor en hilarische scènes is ‘Het Feest van Tante Rita’ de vrolijkste musical voor de hele familie!

  Na afloop is er in de foyer nog een heerlijke meedans-Minidisco voor alle kinderen.

 • Winnaars Grachtenfestival Concours

  Duo Greci-Bruno & Liesl Vanoverberghe
  vr 6 okt 2023

  Het Grachtenfestival Conservatorium Concours is sinds 2003 voor studenten aan de Nederlandse conservatoria dé kans om zich te presenteren voor aan het grote publiek. Alle conservatoria uit het land laten zien wat zij aan talent in huis hebben en vaardigen jaarlijks de besten af voor de landelijke voorronde. Zes van deze deelnemers gaan door naar de finale, waarvan vijf van hen gekozen door een vakjury en één van de finalisten door een publieksjury.

  Duo Greci-Bruno

  Giulio Greci en Stefano Bruno spelen samen als het Greci-Bruno duo sinds mei 2022. Individueel gezien hadden zij al de nodige ervaring met zowel kamermuziek als solistisch en wonnen o.a. eerste prijzen tijdens nationale en internationale competities in Nederland, Italië, Slovenië, Kroatië en Hongarije waaronder tijdens de Cello Biennale Amsterdam en ‘Young Virtuoso Competition’ te Zagreb. Daarnaast speelden zij in orkesten als Amsterdam Sinfonietta en het Philharmonisch Orkest van Slovenië.

  Zij studeerden bij onder andere Ilya Grubert, Dora Schwarzberg, Pieter Wispelwey en Giovanni Gnocchi. Op dit moment zijn ze beiden bezig met hun master aan het Conservatorium van Amsterdam en krijgen als duo begeleiding van Dmitri Ferschtman. Het duo speelde bij verschillende Nederlandse theaters en maakte onlangs haar debuut op tv bij Podium Klassiek. Zij wonnen de vakjuryprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours waarmee zij ook een concerttour hebben weten te bemachtigen.

  Juryvoorzitter Frank van den Brink: “Duo Greci-Bruno wist de jury te imponeren met virtuoos, flamboyant en muzikantesk samenspel. Het duo schroomt niet om risico te nemen en buiten de lijntjes te kleuren. Met een aanstekelijke drive presenteerden ze zich als voldragen en volwaardig professioneel duo.” Naast Frank van den Brink (voorzitter en klarinettist Radio Filharmonisch Orkest) bestond de jury uit Caspar Vos (pianist), Lilian Farahani (sopraan), Frederike Berntsen (muziekjournalist), Saskia Otto (violist) en secretaris Leonard Besseling (programmeur Grachtenfestival).

  Giulio speelt op een J.B. Vuillaume viool welke hem in bruikleen is gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Stefano speelt op een René Jacquemin cello uit 1921. 

 • A stairway to heaven

  Dutch String Collective
  za 7 okt 2023

  Het Dutch String Collective presenteert met trots hun nieuwste theatershow: A Stairway to Heaven. Deze adembenemende voorstelling neemt het publiek mee op een boeiende reis door drie eeuwen muziek. Van Amadeus tot Zeppelin, een A tot Z met klassiekers van honderden jaren geleden tot klassiekers van nu.

  Stairway to Heaven, een van de grootste rocksongs van de 20e eeuw, vormt het vertrekpunt van dit verrassende theaterconcert. Het Dutch String Collective verkent een rijke selectie aan muzikale meesterwerken waaronder muziek van Purcell, Vivaldi, Mozart en Brahms en toont aan dat klassieke composities even 'catchy' kunnen zijn als popmuziek. En dat tijdloze composities van Led Zeppelin, The Beatles en Rogier van Otterloo net zo goed aanspraak kunnen maken op de term klassieke muziek.

  "Met deze muziek brengt het Dutch String Collective je graag eventjes een stukje dichter bij de hemel, een trappetje naar een plek waar je kunt genieten, waar je kunt verdwijnen", aldus Marieke de Bruijn, oprichter en leider van het ensemble. In haar korte tekstjes belicht ze achtergronden en legt ze verbanden tussen de nummers en de componisten. Waarom ze schrijven wat ze schrijven. Wie er ooit beroemd was, wie werd verguisd en vergeten... Dat vaak de meest geliefde artiesten met een quick way to heaven gingen. 

  "De beste muziek blijft", benadrukt het ensemble, en nodigt hiermee het publiek uit voor een bijzondere avond vol emotie, vuur en passie. 

 • Queen Must Go On

  Reprise
  za 7 okt 2023

  Queen Must Go On is na het stormachtige jaar waarin ze het eerste seizoen van ‘The Tribute, Battle of the Bands’ wonnen, een bekende naam geworden in Nederland. Het beginjaar bleek pas de start te zijn...

  Na een uitermate succesvol eerste theaterseizoen, waarin de shows zonder uitzondering uitverkocht waren en de band met een eigen show in Ziggo Dome staat, is Queen Must Go On nu terug met een reprise van deze show. Verwacht een show die op momenten intiem en op andere momenten groots en bombastisch is. Kom genieten, kom meezingen, kom het beleven. Een unieke ervaring.

  Queen Must Go On brengt je de complete Queen ervaring vol overgave! Vier gepassioneerde en ervaren muzikanten brengen een ode aan Freddie Mercury, Brian May, John Deacon en Roger Taylor. Alle nummers zijn tot in detail uitgezocht en worden gespeeld met perfectie.

 • ANNA

  Reframing HERStory Art Foundation
  Onderdeel van 'Middagje Uit'
  wo 11 okt 2023

  De Schitterende Schaduw-serie neemt je mee naar het gedeelde koloniale en slavernijverleden in Gelderland, en laat de onderbelichte geschiedenis van gemarginaliseerde levens zien. Want ook vanuit Gelderland vertrok men naar de Oost en de West om fortuin te maken. In het kader van het herdenkingsjaar 150 jaar emancipatie, is het tijd dat we ons niet alleen op de koloniale welvaart laten voorstaan, maar dat we ons ook bewust worden van de andere kant: het menselijk leed achter de welvaart en rijkdom uit de 18e eeuw. ANNA is een voorstelling die je naar de keel grijpt, waarin verhalen uit de schaduw kruipen en zich blootgeven aan het licht van het theater.

  De voorstelling ANNA gaat over de geschiedenis van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, genoemd naar de plantage in Suriname waar ze geboren is, plantage Vossenburg. Er is weinig over haar bekend behalve dat ze in de vroege 18e eeuw met twee verweesde dochters van de overleden plantage-eigenaar naar Nederland, naar Arnhem, komt. Ze blijft er haar hele leven wonen. Maar wie was ze? Hoe werd ze behandeld en hoe voelde ze zich? Ze komt tot leven in onze voorstelling ANNA.

  ANNA is een productie van stichting Reframing HERstory Art Foundation. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland, via dans, muziek, podiumkunsten, gesprek en maatschappij. In de actualiteit van het herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing van de slavernij, voelt zij meer dan ooit de noodzaak van meerstemmigheid, om andere verhalen uit de geschiedenis in de samenleving te brengen.

 • André Manuel

  De Zieke Geest
  vr 13 okt 2023
  De mens, het blijft een raadselachtig wezen. Want waarom kiest de één voor een carrière als pornoacteur terwijl de ander niet verder komt dan een keertje voorzichtig masturberen bij de nieuwste Wehkamp-gids. En hoe komt het dat het altijd mannen zijn die een baantje als seriemoordenaar ambiëren terwijl alle vrouwen niet verder komen dan een rolletje als slachtoffer?

  Hoe wordt een mens oorlogsmisdadiger en hoe wordt een mens een vredesengel? Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs? Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden. In De Zieke Geest. Deel 1 van een nu al legendarisch drieluik. Later volgen nog Het Goddelijke Lichaam en De Eenzame Ziel. Maar dat komt nog. Nu eerst De Zieke Geest. Manuels 18e programma. Eindelijk volwassen!

 • Fall

  Introdans
  vr 13 okt 2023

  In FALL brengt Introdans twee van de belangrijkste en meest gevierde hedendaagse choreografen van deze tijd samen: de Brits-Bengaalse Akram Khan en de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Hoe verschillend hun achtergrond ook is, er zijn ook veel overeenkomsten tussen de twee danskunstenaars die ooit samen het podium deelden in het magistrale Zero Degrees. Beiden zijn meesterlijke verhalenvertellers én hartstochtelijke bruggenbouwers: in hun werk verbinden ze op imponerende wijze uiteenlopende culturen, dansstijlen en kunstdisciplines.

  In FALL leidt dat tot een programma dat dynamiek koppelt aan verstilling, en virtuositeit aan poëzie. “Al zijn de drie choreografieën in FALL heel uitdagend en imposant, er gaat tegelijkertijd ook een serene, meditatieve kracht van uit. Na afloop voel je je volledig opgeladen; een verademing in deze vaak gehaaste en opgefokte wereld”, aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans.

 • Lieve Vrienden, Familie, Genodigden

  Theater Bellevue & Theater Oostpool
  za 14 okt 2023

  Een zoon heeft één nacht de tijd om zijn overleden vader recht te doen door de begrafenistoespraak te schrijven die alleen hij kan schrijven, de waarheid over zijn vader, wiens dood door zelfdoding met geruchten en roddels is omgeven. Over een nacht waarin er een begrafenisspeech geschreven moest worden en een beste vriend die hielp schrijven.
  Een verschrikkelijk dierbare nacht

  Drie jaar geleden zakten Jan Hulst en Daan Heerma van Voss samen door. De jenever vloeide, de ernst nam toe. Ze spraken over de zaken waar het echt om gaat: liefdesverklaringen en afscheidsbrieven.

  Hulst vertelde hem over de dood van zijn moeder. Over een nacht waarin er een begrafenisspeech geschreven moest worden en een beste vriend die hielp schrijven. Het was een van de meest verschrikkelijke nachten van zijn leven maar ook een van de meest dierbare. Nooit was een vriendschap zo oprecht en waardevol.

  Heerma van Voss zei dat Hulst er een toneelstuk van moest maken. Hulst antwoordde daarop: ‘doe jij dat lekker’. Zo geschiedde. Het is een unieke, intieme samenwerking. Een toneelstuk over vriendschap, levens die voorbij gaan, liefde die blijft, en de woorden die we kiezen als we eigenlijk niet weten wat te zeggen.

  Lieve Vrienden, Familie, Genodigden is het theaterdebuut van Daan Heerma van Voss. Jan Hulst regisseert onder andere Jolanda van den Berg, Thomas Höppener en Tim Linde.

 • Tangarine

  Running in the family
  za 14 okt 2023
  Wat hebben The Everly Brothers, Bee Gees, The Jackson 5 en Tangarine met elkaar gemeen? Inderdaad! Het zijn allemaal broers en zussen die samen muziek maken.

  Arnout en Sander zijn bloedverwanten, ze delen hetzelfde DNA en klinken ook nog ’s hetzelfde. Ze zingen zoals alleen een eeneiige tweeling dat kan. ‘Samenzang, zó prachtig dat hij uit één mond lijkt te komen in plaats van uit twee’, schreef de Volkskrant.

  Tijdens het theaterconcert Running in the Family speelt Tangarine de mooiste liedjes van familieleden uit meer dan 60 jaar popgeschiedenis: van The Kinks tot Bee Gees en van The Beach Boys tot Oasis, afgewisseld met hun eigen, beste werk.

  De grote vraag is: hoe is dat nou om met je familie samen te werken? Met Running in the Family geeft Tangarine het muzikale antwoord.

 • Boer Boris is de baas

  Klein Amsterdam Producties
  4+
  ma 16 okt 2023

  Al 10 jaar lang beleeft Boer Boris – in talloze boeken – avonturen op en rond zijn boerderij. In Boer Boris is de baas komen de bekende tekeningen van Philip Hopman en de fantasievolle teksten van Ted van Lieshout nu ook op het toneel tot leven.

  Speciaal voor de 10e verjaardag van deze populaire kinderboekenserie komen twee technici met een levensgrote kijkdoos naar het theater. Bij aanvang staat een enorme doos op het podium. Langzaam maar zeker vouwen de technici deze open, waarna een driedimensionaal theater ontstaat. Daar verschijnen Boer Boris, zijn machines, de boerderijdieren en zelf de vogelverschrikkers!

  De voorstelling volgt het verloop van een dag en ieder dagdeel maakt Boer Boris iets nieuws mee. Hij krijgt een cadeau, helpt waar hij kan met zijn rode tractor en houdt de technici in de gaten, want die maken steeds ruzie.

 • Silvesters Comedy Club

  Comedy Night in Orpheus!
  di 17 okt 2023
  -
  di 14 mei 2024

  Dé Comedy Club van Apeldoorn!

  Iedere derde dinsdag van de maand wordt ons restaurant O55 omgebouwd tot comedy café: Podium O55. Met elke maand een wisselende line-up, open bar én natuurlijk een eigen podium.

  Geniet aan je tafeltje, met een drankje, van standup comedy zoals het is bedoeld: In een echte clubsetting. Apeldoorner Silvester Zwaneveld is (bijna altijd) de MC van de avond en kondigt de comedians met de nodige grappen aan. 

  In Silvesters Comedy Club zie je de leukste Nederlandse standuppers de microfoon pakken.

 • Vlieg eens vlug

  Peuterpret
  2+
  wo 18 okt 2023
  Beeldend objecttheater over een jong vogeltje dat denkt dat hij niet kan vliegen. Lucky zit in zijn nest en fantaseert over hoe het zou zijn om te vliegen. Hij droomt over verre tochten, lekkere vliegjes eten en op een hoge tak landen. Maar wat als het niet lukt? Wat als hij de enige is die niet kan vliegen?
  De mama van Lucky leert ons hoe we hem kunnen aanmoedigen. We ontdekken dat je het soms gewoon moet proberen en slaan dan allemaal onze vleugels uit. Vlieg je mee? Vlieg eens vlug is een interactieve en humoristische voorstelling voor iedereen vanaf 2 jaar. De bezems en ladders uit het houten schuurtje van Bo de boswachter vormen het bos en versleten tuingereedschap komt tot leven als dier. Dans en zing mee en spreid je vleugels!
 • Richard Groenendijk

  Voor iedereen beter
  Reprise
  wo 18 okt 2023

  Volgens de pers hoort Groenendijk thuis in het rijtje van de grote komieken van ons land. En dat is niet voor niets. Hij is openhartig, scherp, adrem, een tikkie vilein, altijd met een flinke dosis zelfspot, maar vooral genadeloos komisch. En dan kan hij nog geweldig zingen ook!

  Afgelopen twee theaterseizoenen speelde Richard Groenendijk deze theatervoorstelling in de Nederlandse theaters. Het leverde hem niet alleen uitverkochte zalen en laaiend enthousiast publiek op, maar ook de prestigieuze Poelifinario cabaretprijs. De prijs voor de beste voorstelling van het seizoen in de categorie entertainment. Het lied 'Ik hoop het wel' uit deze show kreeg bovendien een nominatie voor de prestigieuze Annie MG Schmidtprijs.

  Wegens het enorme succes is Richard Groenendijk dit seizoen nógmaals in een aantal geselecteerde theaters met Voor iedereen beter in het land te zien. Een hilarische avond, precies zoals we van hem gewend zijn. Want als er op dit moment íemand is, die een zaal kan laten bulderen van het lachen, is het Richard wel. Voor iedereen beter is onwaarschijnlijk grappig en tegelijkertijd op sommige momenten diep ontroerend. Een voorstelling die je niet snel zal vergeten. Meer dan 150.000 mensen gingen je al voor, dus kom ook van die bank en ga hem zien. Dat is écht voor iedereen beter!

 • Grease De Hitmusical

  Let’s go together!
  wo 18 okt 2023
  -
  zo 22 okt 2023

  Tekst en Muziek: Jim Jacobs & Warren Casey

   

  De hitmusical Grease is een fenomeen. Het is een van de langstlopende musicals ooit op Broadway en werd in ons land een begrip door de film die 45 jaar geleden met veel succes in de bioscopen draaide. Om die verjaardag te vieren komt er volgend seizoen een nieuwe frisse versie van deze musical naar de theaters. Het wordt een feest voor jong en oud met een cast van 24 talenten, een live orkest en natuurlijk alle hits.

  Grease De Hitmusical vertelt het verhaal over de tieners Danny en Sandy die na een wervelende zomerromance onverwachts worden herenigd wanneer Sandy voor haar laatste schooljaar naar Rydell High overstapt. Danny blijkt al snel niet de lieve jongen van tijdens de zomer te zijn, maar een lid van de T-Birds die vooral stoer wil overkomen op zijn vrienden.  De brave Sandy probeert te veranderen en sluit zich aan bij de Pink Ladies.  Een danswedstrijd moet de twee geliefden weer samen brengen, maar voor hoe lang? Overleven ze de beproevingen van het tienerleven en vinden ze opnieuw de ware liefde?

  Grease De Hitmusical staat garant voor een avond topamusement met lekkere humor en sprankelende dansen. Deze show wil je niet missen en moet je als publiek in het theater live beleven onder het motto: Grease - Let’s go together!

 • Derek Otte

  Tijd Over
  do 19 okt 2023

  Na een succesvolle theatertour met zijn debuutvoorstelling De tijd is om, heeft Derek Otte tijd over. Die tijd gebruikt de Rotterdamse dichter en spoken word-artiest maar al te graag voor een nieuwe reis langs theaters door het hele land!

  In Tijd over staan bekende teksten uit zijn vorige voorstelling centraal, aangevuld met oud én nieuw werk van deze poëet in hart en nieren. Spoken word, versjes, verhalen, grappen, grollen, anekdotes en voordrachten uit eerder verschenen dichtbundels. Een dik uur vol taal, met minimale muzikale begeleiding en ruimte voor zowel een lach als een traan. Otte geeft rijm en ritme aan herkenbare levenslessen en de wereld om ons heen. Thema’s van nu, op hoog tempo, in een fijngevoelig maar tóch recht-voor-z’n-raap-jasje. Nét effe wat anders!

 • Edwin speelt zichzelf

  Theatershow Edwin Evers
  do 19 okt 2023

  Edwin speelt zichzelf! Een theatershow met de mooiste liedjes van zijn eerste twee solo albums. 

  Onder begeleiding van de muzikanten waar Edwin al jaren mee werkt zal hij het publiek meenemen door zijn eigen liedjes en de verhalen. In tegenstelling tot wat iedereen kent van de Edwin Evers Band, deze avond geen covers of een Verrückte Halbe Stunde. Dus niet een avond op de banken staan maar er lekker in blijven zitten en genieten van de muziek.

 • De Smeekbede

  Zoektocht naar een Surinaams verleden
  vr 20 okt 2023

  In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in.

  In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden.

  De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

  Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

 • Baba

  Willem Voogd en Evgenia Brendes
  Try-out
  za 21 okt 2023
  -Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch-

  Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

  In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

 • Bökkers

  Nachtbrakers
  za 21 okt 2023

  Bökkers is terug met de gloednieuwe voorstelling: NACHTBRAKERS! Hendrik-Jan Bökkers; Doordeweeks is hij een brave huisvader die klaarstaat voor zijn vrouw en zijn vier kinderen, maar zodra in de weekenden zijn tuinhekje achter hem in het slot valt ontpopt hij zich tot de frontman van een dampende Rock ’n Roll band. Een combinatie die met vlagen uitdagend, pittig, soms ietwat onhandig, maar vooral machtig mooi is.

  Nachtelijke optredens waarbij het bier rijkelijk vloeit en het testosteron tegen het plafond knapt, de bandbus die bij het krieken van de dag de oprit opdraait en het gezin dat tegelijkertijd ontwaakt en zich opmaakt voor een nieuwe dag: een waar dubbelleven, waarbij de rol van Rock ’n Roller naadloos overgaat in die van familieman!

  Aan de hand van liedjes, verhalen en anekdotes neemt Hendrik Jan de bezoeker mee in zijn leven, waarbij zelden iets volgens het voorbedachte plan verloopt en hoe hij de balans weet te bewaren in deze soms penibele maar doorgaans vooral vrolijke chaos: NACHTBRAKERS!

 • Nijntje de Musical

  Naar de verhalen van Dick Bruna
  2+
  zo 22 okt 2023
  -
  za 24 feb 2024

  Wie kent nijntje niet? Heel Nederland houdt van dit beroemde konijntje. Beleef de avonturen van nijntje en haar vriendjes en geniet van de nieuwe verhalen. In een groots decor en met prachtige kostuums wordt de wereld van nijntje in het theater tot leven gewekt. In nijntje de musical viert nijntje haar verjaardag en ontmoet ze nieuwe vriendjes. Ook komen de bekendste nijntje nummers voorbij zoals konijnen 3, nijn is jarig en nijntje, een lief klein konijntje. Dat wordt meezingen en swingen voor de kleintjes én een feest van herkenning voor papa’s, mama’s, opa’s en oma’s.

  Deze sprankelende muzikale voorstelling is een prachtige eerste kennismaking voor de kleintjes met theater. Je eerste knuffel? Je eerste boek? Dat is nijntje. Je eerste theatervoorstelling? Dat is natuurlijk ook nijntje!

  Tekstdichter en woordkunstenaar Ivo de Wijs schreef een spiksplinternieuw verhaal vol vrolijke liedjes, geïnspireerd door de boeken van Dick Bruna. De frisse regie van Naomi van der Linden en het vrolijke spel zorgen voor een onvergetelijke middag. Kom kijken hoe Dick Bruna’s creatie vanuit de boeken het theater inspringt.

 • NJO Presenteert: Suol Percussion

  Nationaal Jeugdorkest
  zo 22 okt 2023
  Met NJO Presenteert biedt NJON (Nationale Jeugdorkesten Nederland) jong talent de gelegenheid zich te ontwikkelen in orkest- en ensemblespel en de mogelijkheid te spelen op hoog (inter)nationaal niveau aan een breed publiek.
  Suol Percussion is een vernieuwend en eigentijds slagwerkensemble, bestaande uit jonge en gedreven musici. Suol Percussion laat de luisteraar kennis maken met de veelzijdigheid van het slagwerk en haar repertoire, door het creëren van unieke concerten en projecten. Met een grote diversiteit aan genres en stijlen, van klassiek tot modern, zorgt Suol Percussion voor onvergetelijke muziekuitvoeringen in grote theaterzalen, optredens op festivals, huiskamerconcerten, opnames en nog veel meer!
 • Jimmy Nelson

  Between the Sea and the Sky
  Een avond met Jimmy Nelson i.s.m. Boekhandel Broekhuis
  wo 25 okt 2023

  Met een spectaculaire diashow vertelt Jimmy Nelson het verhaal achter zijn adembenemende foto’s. Na zijn veelgeroemde fotoboeken als Before They Pass Away en Homage to Humanity brengt Nelson in zijn nieuwste boek Between the Sea and the Sky Nederland in beeld zoals dat nog nooit is gedaan. Hij portretteerde twintig gemeenschappen in de klederdracht en omgeving die hen gevormd heeft – van het Zeeuwse Axel tot het Friese Hindeloopen en van Katwijk tot Rijssen. Ook onze eigen Veluwe heeft een prominente rol. Beleef een onvergetelijke avond met een van de meest toonaangevende fotografen ter wereld!

  Let op: Engelstalig

  Tijdens deze avond zal hij ook vertellen over zijn eerder verschenen boeken.
  Aan het einde van de avond is er de gelegenheid om zijn boeken te kopen en te laten signeren!

  Jimmy Nelson

  Jimmy Nelson (Sevenoaks, 1967) is een Brits fotograaf en fotojournalist. Hij is vooral bekend van zijn boek Before They Pass Away, waarvoor hij tweeënhalf jaar de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde. Jimmy Nelson werd geboren in Sevenoaks, Kent. Tijdens zijn jeugd woonde hij in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Toen hij acht jaar oud was werd hij naar Stonyhurst College gestuurd, een kostschool in Lancashire. Op negentienjarige leeftijd doorkruiste hij Tibet te voet. Hij nam een kleine camera mee en fotografeerde zijn reis, waarover hij ongeveer een jaar deed. Na zijn terugkeer ging Nelson werken als professioneel fotojournalist en was actief in diverse internationale conflictgebieden. In 1992 kreeg Nelson van Royal Dutch Shell de opdracht om het boek Literary Portraits of China te produceren. Hiervoor reisde hij drie jaar met zijn Nederlandse vrouw door China. De foto's werden wereldwijd tentoongesteld.

 • Mozarts Zauberflöte – the next generation

  Theu Boermans i.s.m. OPERA2DAY en de Theateralliantie
  do 26 okt 2023
  -
  za 28 okt 2023

  Na het succes van de grootschalige succesvoorstelling Amadeus (2019) brengen regisseur Theu Boermans en zijn vaste team nu de opvolger: Mozarts Zauberflöte – the next generation, een opwindende en actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera Die Zauberflöte. Het belooft opnieuw een sprankelende, theatrale en muzikale ervaring te worden, uitgevoerd met live koor en orkest. Zoals in de eerste voorstellingen in Mozarts tijd bestaat de cast uit een mix van acteurs en zangers. 

  Voor deze uitvoering werd een uitdagend nieuw Nederlandstalig libretto geschreven. Het leidt tot een brutale Zauberflöte die even tragisch als komisch is. In een dystopische nabije toekomst hebben de populisten de macht gegrepen. De jonge generatie neemt hier geen genoegen mee en gaat de strijd aan om de oude machthebbers van de troon te stoten. Met de liefde als wapen vechten ze voor een nieuwe wereld van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.

 • Blauwe Vinkjes

  DISCLAIMER
  vr 27 okt 2023
  Blauwe Vinkjes was finalist van Cameretten 2021 en won afgelopen jaar de Publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. Het cabaretduo bestaat uit theatermakers Kevin van den Berg en Manon Blaauw. Blauwe Vinkjes gooide hoge ogen met hun actuele cabaret, liedjes en vlotte tempo van sketches. De jury van Cameretten roemde het duo om hun “(politiek) engagement en dat is spannend, zeker in deze roerige tijd”.

  In DISCLAIMER spelen, zingen en kruipen Manon en Kevin in de rol van herkenbare karakters en typetjes. Ze impliceren, reflecteren, profileren én provoceren. En dat allemaal in een hoog tempo, vol actualiteiten en absurditeiten. Vanuit diverse perspectieven neemt het duo je mee in hun satirische acts, doorspekt met persiflages, imitaties en meeslepende liedjes.

  Welke disclaimers ‘moeten’ er anno nu worden geplaatst? Wat kan nog wel en wat niet? Hoe verandert dat met een andere bril op? Kijk door de ogen van de toekomst en word geconfronteerd met de huidige sociale omgangsnormen. Ontmoet onder meer de hippe influencers Look en Luna, volkszangers Koos en Alberta of natuurlijk de iets te trotse weddingplanners Saskia en Rufus, die zeer ondernemend zijn. Hun eerste avondvullende show belooft een avondje lachen door hun geheel eigen stijl die je gezien móet hebben!

 • Lenette van Dongen

  Dat doet ze anders nooit
  Reprise
  za 28 okt 2023

  Na de bevrijdende kleur explosie van de show Paradijskleier gaat Lenette in de reprise van haar show Dat doet ze anders nooit nóg een stap verder op zoek naar totale vrijheid. 

  Wie zou ik nog kunnen zijn…. Is er nog iets anders mogelijk dan die prettig afgerichte vrouw die keurig binnen de sociale lijntjes kleurt.

  Liever spijt van wél gedaan dan spijt van nooit gedaan.

  Geen bucket list maar een fukkit list. Durf je niet? Dan juist doen!

  Als geen ander kan Lenette met haar meesterlijke zelfspot een hilarisch verslag doen van haar pogingen zich voorgoed van haar innerlijke Finnik te bevrijden.

  Rauwer en eerlijker wordt het niet. Wie niets meer te verliezen heeft is eindelijk vrij.

 • A Night At .. Faulty Towers

  Dinnershow in Orpheus
  wo 1 nov 2023

  Een avondje écht helemaal anders uit, waarbij jij in de schijnwerpers staat! Tijdens A Night At… Faulty Towers neem je plaats op een plek waar je als bezoeker normaal niet komt, Orpheus’ grootste podium!

  Je gaat dineren in het hotel en laat je bedienen door Sybil, Basil en Manuel, vertolkt door ‘s werelds beste imitatoren van het illustere trio uit één van de beste televisiekomedies ooit. Zij sleuren je mee in de hilarische wereld van het hotel- en restaurantwezen. Geniet van fantastische komedie onder het genot van een heerlijk driegangendiner, met passie bereid door onze eigen O55 keukenbrigade. Let op! Engels gesproken.

 • The Greatest Love of All

  A tribute to Whitney Houston starring Belinda Davids
  wo 1 nov 2023

  Belinda Davids en haar internationale hit show komen voor het eerst naar ons land voor een theatertour in Nederland en België. De songs die Whitney Houston met zoveel liefde en bevlogenheid wist te brengen, worden op deze avond nieuw leven ingeblazen door de Zuid-Afrikaanse zangeres en complete live band.

  Na optredens in de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Australië, Zuid-Afrika, Azië en Engeland, is het tijd om Europa te veroveren. Tijdens het twee uur durende concert ga je mee langs drie decennia van Whitney’s grootste hits inclusief I Wanna Dance With Somebody, I Will Always Love You, Greatest Love of All, How Will I Know, One Moment in Time, I Have Nothing, Run to You, Didn’t We Almost Have It All, I’m Every Woman, Where Do Broken Hearts Go, Queen of the Night, Higher Love en meer.

  Laat je omver blazen door de vocalen van Belinda Davids – finaliste bij Britain’s Got Talent, deelneemster bij Showtime at the Apollo en winnaar van BBC’s Even Better Than the Real Thing. Haar video’s op Youtube werden inmiddels meer dan 12 miljoen keer bekeken.

  De zangeres wordt vergezeld door haar live band en backing vocalisten om deze avond tot een waardig eerbetoon te maken aan een van de beste zangeressen ter wereld. Een absolute must-see voor iedere Whitney Houston fan.

 • Blind

  MATZER Theaterproducties
  José Kuijpers en Helmert Woudenberg
  vr 3 nov 2023

  In Blind botsen twee wereldbeelden in een van oorsprong sterke familieband. Hoe ga je om met ideologische verschillen? Kun je van iemand houden wiens ideeën je verwerpt?

  Een vader en een dochter leven al jaren met elkaar in onmin.
  Hij is een trotse bejaarde met een groot ego en woont in
  een afgesloten en beveiligde enclave waar mensen
  zoals hij – wit, succesvol en ooit invloedrijk – zich
  hebben teruggetrokken in reactie op de veranderde samenleving.

  Zij heeft die samenleving omarmd en mede vormgegeven.
  Zij wijst alles af waar hij voor staat.
  Hij verwijt haar een gevaarlijk idealisme,
  Zij verwijt hem superioriteit denken.
  In alles staan ze lijnrecht tegenover elkaar.
  De verwijdering lijkt onoverbrugbaar.


  Blind
  is het regiedebuut van de internationaal gelauwerde schrijver Lot Vekemans. In Blind schetst ze een afgesloten universum die metafoor is voor heel veel omheinde plekken op de wereld. Plekken waar sommigen mensen binnen mogen komen en anderen niet. Maar wat gebeurt er als we het samenleven niet kunnen ontvluchten? Is er een mogelijkheid om elkaar te naderen zonder dat je het met elkaar eens hoeft te worden?

  De voorstelling wordt gespeeld door José Kuijpers en Helmert Woudenberg.

 • Miss Montreal

  Een Stap Terug
  vr 3 nov 2023

  Een theatershow met veel humor, waarbij Sanne praat over haar leven, naast artiest zijn. Soms moet je een stap terug doen en nieuwe dingen ontdekken. En hoe vul je de toekomst in? Allemaal levensvragen die aan bod komen met een lach en een traan, en vooral veel muziek! 

  Oude en nieuwe liedjes in een bijzondere akoestische setting. Een intieme, eerlijke, mooie show, zoals we die van Sanne kennen!

 • Checkpoint Theater

  Het dak er af!
  8+
  za 4 nov 2023

  Checkpoint Theater, het dak er af! is de nieuwste theatershow uit de Checkpoint reeks: spektakel, plezier, idiote proeven en interactie staan centraal in deze show. Alleen bij Checkpoint Theater wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van ontploffingen, schietende knakworsten, met elektromagneten lopen over het plafond en wedstrijden met rollerskates die aangedreven worden door vlakschuurmachines. 

  Er is niet alleen een hoop te zien, bij Checkpoint Theater doen de kinderen in de zaal ook maximaal mee! Tijdens vijf rondes tussen de jongens en de meiden, wordt er met de zaal geprobeerd een heus wereldrecord te breken. De kinderen mogen proberen te vliegen met een zelfbouw-jetpack en in een bloedstollende challenge wordt voor eens en altijd beslist wie er het beste reukvermogen heeft. Checkpoint Theater, het dak er af! is interactiever, gekker maar vooral leuker en spectaculairder dan alle Checkpoint voorstellingen bij elkaar.  Wees er snel bij, want Checkpoint Theater wordt maar 28 keer gespeeld in Nederland en de theatershows zijn altijd zeer snel uitverkocht.

 • Orpheus' Verrassingsavond

  Dit wil je niet missen!
  di 7 nov 2023
  en
  di 27 feb 2024

  Durf jij het aan? Ben jij niet bang voor het onbekende en houd je van theater? Kom dan voor slechts € 10 genieten tijdens de Orpheus’ Verrassingsavond. Je weet niet wat je ziet!

  De verrassingsavond is een avond waarin we het publiek een voorstelling presenteren die - naast uiteraard verrassend - ook prikkelend en vernieuwend is. Kortom: een avond die niet in een hokje is te stoppen en waarin uitdaging niet uit de weg wordt gegaan. 

  Maak kennis met een bijzondere voorstelling die nog niet eerder in Orpheus te zien is geweest.

 • De plantage van onze voorouders

  Orkater
  wo 8 nov 2023

  “wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien”

  Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

  In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. 

  Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden.

  De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

  De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

 • Racoon

  Spijt is iets voor later
  do 9 nov 2023

  De Zeeuwse band Racoon tourt dit najaar langs theaters in het hele land. Het indrukwekkende repertoire van de band – met hits als Het Is Al Laat Toch, Liverpool Rain, No Mercy, De Echte Vent, Love You More en Oceaan – leent zich perfect voor de intieme setting van het theater. Muzikaal staat de band als een huis: de klassiekers worden moeiteloos afgewisseld met Nederlandstalige liedjes waarbij zanger Bart van der Weide geen blad voor de mond neemt. Zijn persoonlijke teksten over het leven, de liefde, vriendschap en verdriet weten keer op keer te raken.

  Racoon is momenteel bezig met het maken van nieuwe Engelstalige liedjes, die deze tour ongetwijfeld op de setlist zullen staan. Herkenbaar en toegankelijk, eerlijk en direct: Racoon op z’n best.

 • Ronald Snijders

  Een avond met mij
  Reprise
  wo 8 nov 2023

  Ronald Snijders stond onlangs tien jaar solo in het theater en dat viert hij met zijn vijfde show. In Een avond met mij gaat hij terug naar hoe alles begon: met de mensheid, met de taal, met zijn aankomst bij het theater. Swingende verhandelingen, indrukwekkende versprekingen, kortstondige liedjes, normale humor, nieuwe pincodes en natuurlijk een exclusief interview met de allereerste mens op aarde: welkom in het gekantelde universum van Ronald Snijders.

  Snijders maakte eerder Verkeerde BenenOne Man ShowWelke Show en Groot Succes 2. ‘Groot feest van absurditeiten, woordgrappen, slapstick en maffe liedjes’, oordeelde de Volkskrant eerder. ‘Krankzinnig grappig, ik heb me kapot gelachen’, schreef Theaterparadijs. ‘Grote Ronald is briljant’, kopte de Theaterkrant.
  Ronald Snijders schreef onder andere De Alfabetweter en De Schrikkelkalender en maakt samen met Pieter Jouke het televisietheaterprogramma De Staat van Verwarring.

 • Melk

  een ‘motherfokking’ musical
  Mylène d’Anjou, Jonathan Demoor e.a.
  vr 10 nov 2023

  Niemand is van nature een moeder; je wordt het. Met vallen en opstaan. 

  MELK is een brave new musical over liefde, woede, spijt, teleurstelling en blijdschap, waarin het moederschap in al haar facetten wordt verteld.

  Je volgt een moeder die uit wanhoop in haar kofferbak gaat liggen, de enige plek waar ze echt niets meer moet. Ouders die niet alleen hun kind verliezen, maar langzaam ook elkaar. De persoon die geen kinderen wil, het stel bij wie het niet lukt, de vrouw bij wie het er gewoon nooit van gekomen is. Na het zien van deze ‘motherfokking’ musical kijk je met een andere blik naar je moeder, jezelf en die irritante vrouw met het krijsende kind in een vliegtuig. 

  MELK is een musical die volledig meebeweegt op elektronische muziek vol eerlijkheid, lef en humor, gemaakt en verteld door een collectief van explosief musicaltalent. NANOEK maakt brave new musicals. Afgelopen seizoen werd deze nieuwe producent bejubeld in de pers en meermaals bestempeld tot een verrijking voor het Nederlandse musicalgenre. 

 • Niels Geusebroek sings Coldplay

  Niels Geusebroek
  vr 10 nov 2023

  De immens populaire band Coldplay is voor veel Nederlanders van grote betekenis en zo ook voor Niels. Met name de eerste albums Parachutes, A Rush Of Blood To The Head, X&Y en Viva La Vida maken voor de singer-songwriter Coldplay tot een tijdloze band: "Het voelt voor mij als een kind in een snoepwinkel om te mogen putten uit al dat moois dat Coldplay heeft gemaakt. Het is een genot om die songs nu ook in het theater te mogen spelen." In 2018 speelde Niels de grootste hits van Coldplay met zijn band in de uitverkochte popzalen en nu zetten zij ook gegarandeerd de theaters op z’n kop!

  Niels Geusebroek was in het begin van zijn carrière de frontman van de band Silkstone en was daarmee al te zien op festivals als Lowlands & Pinkpop. Bij het grote publiek brak Niels in 2011 door na zijn deelname aan The Voice. Snel daarna volgde zijn eerste hit Year of Summer, waarvoor hij samen met Wildstylez een gouden plaat ontving en in 2013 volgde ook zijn eerste solo-hit Take Your Time Girl dat met platina werd bekroond. Sindsdien is Niels niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene.

 • Das Wunder der Heliane

  Nederlandse Reisopera
  za 11 nov 2023

  Na het succes dat de Nederlandse Reisopera in 2019 had met ‘Die tote Stadt’, programmeert het gezelschap weer een opera van Erich Wolfgang Korngold. De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan de internationaal vermaarde Nederlandse sopraan Annemarie Kremer. Voor deze Reisopera-uitvoering wordt een heel nieuw orkestarrangement gemaakt door Fergus McAlpine.

  Korngolds vierde opera Das Wunder der Heliane was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. Het libretto lijkt een beetje bizar, je moet het door de ogen van de tijdgeest van de jaren ’20 van de vorige eeuw bezien. Het is een hevig symbolisch verhaal, helemaal in de geest van het Interbellum, dat door Korngold in decadente en zwelgende muziek gevangen werd. Het mysterieuze, onaardse, buitennatuurlijke, het goddelijke, de uitvergrote emoties en de onverholen erotiek: het paste allemaal in die tijd. Ook de opofferingsgezindheid en het motto dat liefde alles overwint: zo niet nu, dan in het hiernamaals.

van 6

Bekijk ook deze overzichten