Digitale Brochure

Seizoen 2023-2024

Programma > Digitale Brochure seizoen 2023-2024

Bekijk het nieuwe programma vanaf september 2023 in één handig overzicht hieronder. Tip: gebruik de 'Zet op wenslijstje' knop om alle voorstellingen die je graag wilt bezoeken op je wenslijstje te zetten en deze snel te bestellen.

De kaartverkoop voor het nieuwe seizoen start woensdag 7 juni om 10:00 uur.

Vrienden Voorverkoop

Vrienden van Orpheus profiteren van de speciale Vrienden Voorverkoop. Als Vriend van Orpheus kun je al op woensdag 31 mei boeken.

Nog geen Vriend van Orpheus? Word nu Vriend van Orpheus voor een gereduceerde prijs van slechts € 15 en profiteer direct van de voordelen!

Word Vriend van Orpheus

Wil je het hele programma zien? Klik dan hier!

Graag tot snel in Orpheus!

 • Grease De Hitmusical

  Let’s go together!
  wo 7 jun 2023
  -
  zo 22 okt 2023

  Tekst en Muziek: Jim Jacobs & Warren Casey

   

  De hitmusical Grease is een fenomeen. Het is een van de langstlopende musicals ooit op Broadway en werd in ons land een begrip door de film die 45 jaar geleden met veel succes in de bioscopen draaide. Om die verjaardag te vieren komt er volgend seizoen een nieuwe frisse versie van deze musical naar de theaters. Het wordt een feest voor jong en oud met een cast van 24 talenten, een live orkest en natuurlijk alle hits.

  Grease De Hitmusical vertelt het verhaal over de tieners Danny en Sandy die na een wervelende zomerromance onverwachts worden herenigd wanneer Sandy voor haar laatste schooljaar naar Rydell High overstapt. Danny blijkt al snel niet de lieve jongen van tijdens de zomer te zijn, maar een lid van de T-Birds die vooral stoer wil overkomen op zijn vrienden.  De brave Sandy probeert te veranderen en sluit zich aan bij de Pink Ladies.  Een danswedstrijd moet de twee geliefden weer samen brengen, maar voor hoe lang? Overleven ze de beproevingen van het tienerleven en vinden ze opnieuw de ware liefde?

  Grease De Hitmusical staat garant voor een avond topamusement met lekkere humor en sprankelende dansen. Deze show wil je niet missen en moet je als publiek in het theater live beleven onder het motto: Grease - Let’s go together!

 • Marja van Katendrecht

  Marja's Relatie Advies Show
  Orpheus Speelt Buiten
  vr 30 jun 2023

  De Nederlandse Ambassadrice van Rotterdam en theaterpersoonlijkheid Marja van Katendrecht komt het theater verwarmen met haar Relatie Advisatie Show. 

  Nadat Tupperware eenzijdig de relatie met haar verbrak, volgde voor Marja een lastige tijd. Bij de pakken neerzitten is voor haar geen optie en nu voelt zij de noodzaak om diverse relatie-situaties uit het leven te gaan ontrafelen. Tijdens deze door haar zelf ontwikkelde cursus-avond, prikkelt zij zichzelf en haar publiek en geeft (on)gevraagd advies. Marja schijnt haar licht op de toekomst en doorziet menselijke patronen. Zij mijmert over levensdoelen en zoekt naar nieuwe inzichten die toegang geven tot de Bron van het Geluk. Tijdens een bonte avond vol verrassingen hoopt zij van ieders (gebroken) hart weer een warm kloppend orgaan te maken.

 • PAW Patrol Live!

  De Grote Race
  2+
  za 26 aug 2023

  Klaar voor actie?! Na het grote succes van de PAW Patrol liveshow in 2019 komt de grootste internationale theatervoorstelling PAW Patrol Live! – De Grote Race exclusief terug naar Nederland en België vanaf juni 2022! Ga in deze spectaculaire show samen met jouw favoriete PAW Patrol pups op een heldhaftig, muzikaal avontuur. De enorm populaire pups, bekend van Nick Jr., zijn alleen tussen juni en september 2022 in een selectief aantal grote theaters te zien, met een Nederlandse cast en volledige Nederlands gesproken. 

  Het verhaal

  In PAW Patrol Live! - De Grote Race is de dag van de Grote Race in Avonturenbaai aangebroken! Het wordt een spannende strijd tussen burgemeester Goodway en burgemeester Humdinger. Terwijl de sluwe burgemeester Humdinger klaar staat om te starten, blijkt burgemeester Goodway plots spoorloos te zijn verdwenen. Snel roept Ryder de hulp in van Marshall, Chase, Skye, Rubble, Rocky, Zuma en Everest. Kunnen zij burgemeester Goodway op tijd vinden?   

  Geen klus te groot, geen pup te klein… Deze unieke voorstelling boordevol avontuurlijke actie, energieke liedjes en hilarische humor is geschikt voor de hele familie én een mooie eerste kennismaking voor kinderen met live-theater. Net als in de tv-serie zullen ook in deze show belangrijke sociale vaardigheden, zoals samenwerken en problemen oplossen, aan bod komen door het teamwork en de unieke vaardigheden van de zeven pups.

  PAW Patrol is niets te dol! Dus komt één van de pups na de show nog naar de foyer van het theater om met de kleine theaterbezoekers op de foto te gaan.

 • Jazzfestival Generations

  za 16 sep 2023
  De vijfde editie!

  Jazzfestival Generations laat Orpheus swingen op 16 september 2023

  De vijfde editie van Generations gaat plaatsvinden op zaterdag 16 september 2023. Op vier verschillende podia in Orpheus geniet je van heerlijke live muziek, pure jazz, maar ook uitstapjes naar funk, soul en pop!

  Alle generaties zijn vertegenwoordigd in zowel publiek als op de vier podia. Van gevestigde jazzhelden tot aanstormend talent, nationaal én internationaal. Dat wil je niet missen!

 • Orpheus' Verrassingsavond

  Dit wil je niet missen!
  di 19 sep 2023
  -
  di 27 feb 2024
  Durf jij het aan? Ben jij niet bang voor het onbekende en houd je van theater? Kom dan voor slechts € 10 genieten tijdens de Orpheus’ Verrassingsavond. Je weet niet wat je ziet!

  De verrassingsavond is een avond waarin we het publiek een voorstelling presenteren die naast -uiteraard verrassend- ook prikkelend en vernieuwend is. Kortom: een avond die niet in een hokje is te stoppen en waarin uitdaging niet uit de weg wordt gegaan. 

  Maak kennis met een bijzondere voorstelling die nog niet eerder in Orpheus te zien is geweest.

 • Annick Boer

  Deze is nog beter
  wo 20 sep 2023
  Annick Boer is bij het grote publiek bekend van haar vele typetjes in Kopspijkers, Kanniewaarzijn, de TV-Kantine en nu ook van Wie is de Mol?. Volgens de Volkskrant smaakte haar eerste cabaret-voorstelling naar meer en dat vond Annick zelf ook. Deze tweede voorstelling is geheel van eigen hand met wederom live muziek van Jean Louis van Dam!

  Over haar vorige voorstelling, Dat is goed gelukt, werd gezegd ‘Annick kan van een alledaags verhaal magisch theater maken’. Dat gaat ze ook nu weer doen. Komische conferences vol zelfspot en prachtige liedjes zullen garant staan voor een heerlijke avond cabaret.

  Haar eerste voorstelling was goed gelukt, maar deze wordt nog beter!

 • Van der Laan & Woe

  NG
  Reprise
  wo 20 sep 2023

  Van der Laan en Woe zijn terug in de theaters! De afgelopen tijd sleepten Niels en Jeroen ons door de lockdown met hun baanbrekende tv-show Even Tot Hier.

  Over hun vorige voorstelling ‘Pesetas’: “Een verbluffende multimediale show waarmee Van der Laan & Woe zichzelf overtreffen. Een avond vol fantastische vondsten in oergeestige sketches en liedjes. Je mond valt open van zo veel vindingrijkheid en theatraal vernuft (de Volkskrant ★★★★★)”.

 • Pink Floyd Project

  The Wall 40 years
  vr 22 sep 2023

  In deze spectaculaire theatershow wordt het legendarische dubbelalbum van Pink Floyd integraal uitgevoerd, ondersteund met vele projecties en een uitdagend decor. The Wall 40 Years is een grootse, twee uur durende voorstelling, muzikaal gebaseerd op de live concerten die Pink Floyd in 1980 en 1981 gaf, gemaakt en uitgevoerd door Pink Floyd Project, een van Neerlands meest gewaardeerde tributebands. 

  Verwacht in deze show nieuwe beelden, geïnspireerd op de teksten op het album, inclusief verwijzingen naar de huidige actualiteit. Pink Floyds magnum opus The Wall, met teksten geschreven door Roger Waters, is een rockopera die zijn gelijke niet kent. Van het album zijn wereldwijd bijna twintig miljoen exemplaren verkocht. De liveshow van The Wall kende destijds een grootse aanpak, die in de popmuziek geen gelijke had en die u nu terug kunt zien in The Wall 40 Years. Nog nooit eerder zag u zoiets dergelijks in het Nederlandse theater!

  Met Kidsrights kinderkoor, groot decor, bijzondere projecties én quadrafonisch geluid.

 • Alex Roeka

  Nieuwe Dromen
  za 23 sep 2023

  En ineens word je door nieuwe dromen
  Uit je sluimer opgepord.
  Je ziet pas wat er achter glinstert
  Als het kasteel is ingestort.

  In zijn theaterprogramma NIEUWE DROMEN, waarvoor Alex Roeka de Poelifinario Kleinkunst 2022 ontving, zingt en vertelt hij over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant, de opwindende zoektocht naar hoe het is, de schoonheid en kracht van de natuur, de indringende stem van het verleden, het gevoel van belangeloze vrijheid dat ontstaat in de onthechting en de louterende terugkeer naar het land van de jeugd.

 • Guus Meeuwis

  Uit het hoofd
  za 23 sep 2023

  Guus Meeuwis komt na 5 jaar terug in de theaters met zijn nieuwe voorstelling Uit het hoofd. Een klinkende muzikale avond met, naast zijn bekende werk, een hoofdrol voor de liedjes van zijn gelijknamige dubbelalbum dat dit jaar verschijnt.

  De zanger kijkt er naar uit om weer thuis te komen in de theaters. Na een zomer van grote gebaren in het stadion is het heerlijk om het kleine geluk te zoeken in een mooie volle zaal van een theater of schouwburg. Tijd voor elkaar.

  Samen met zijn band staat hij garant voor een avond vol mooie verhalen en muziek. Onder regie van Servé Hermans spelen ze een voorstelling waarin het draait om het tellen van je zegeningen.

  "Ieder liedje is een stukje uit m’n hoofd, een hersenspinsel gegoten in muziek, dat ik graag met je wil delen. Soms om te vieren, soms om te bemoedigen. De ene keer om te bespiegelen, de andere keer om te bezinnen. Om te troosten, om te verwonderen. Het komt allemaal voorbij. Je mag zelf kiezen welk stukje je nodig hebt.

  Een nieuw geluid, nieuwe energie: precies zoals ik me voel. Ik kijk er naar uit om de muziek met jullie te delen in het theater!"

 • Dutch Classical Talent

  Mattias Spee
  wo 27 sep 2023
  Jonge musici tonen hun kunnen tijdens een concerttour door het land en strijden om de Dutch Classical Talent Award.

  De Nederlandse pianist en componist Mattias Spee is gebiologeerd door de nacht. In zijn programma in het kader van Dutch Classical Talent onderzoekt hij de emoties die een mens kan voelen tijdens de verschillende stadia van een slapeloze nacht. Een concert als een reis door de nacht – met eigen werk en stukken van onder meer Chopin, Poulenc en Skrjabin.

 • The Joshua Tree

  Beyond the Music
  do 28 sep 2023

  Beyond the Music brengt een unieke en integrale uitvoering van U2's album The Joshua Tree, met een live band, klassiek orkest en een eigen popkoor onder leiding van de zeer overtuigende frontman Nigel Connell.
  Mis deze unieke belevenis niet!

  Stap in de wereld van de muzikale sensatie Beyond the Music en laat je meevoeren door hun indrukwekkende live show. Beleef de unieke en integrale uitvoering van U2's iconische album The Joshua Tree, uitgevoerd door een geweldige live band onder leiding van de charismatische frontman Nigel Connell. Maar dat is niet alles: ook een klassiek orkest en een eigen popkoor tillen de muziek naar ongekende hoogtes.

  Beyond the Music is ontstaan uit een diepe liefde voor muzikale grootheden en de wens om deze te eren op een spectaculaire manier. Het resultaat is een sublieme combinatie van hedendaagse rockmuziek met grootse orkestrale arrangementen, die de kern van het oorspronkelijke werk juist versterken. Het eerste eerbetoon gaat naar U2 en hun baanbrekende album The Joshua Tree.

 • #PERFECT

  Renée van Wegberg & Bettina Holwerda
  vr 29 sep 2023

  Een theaterconcert met herkenbare verhalen door vrouwen van nu

  Kijk, het moederschap is prachtig. En het hebben van een fijne relatie ook. En als je dan ook nog leuk werk hebt, is dat helemaal fantastisch. Je zou zeggen #PERFECT. Van een afstandje. Maar even eerlijk hè, als je weer eens te laat bent voor een afspraak en je hebt donkere wallen van een gebroken nacht, of je staat stiekem chocola te eten achter de deur van het keukenkastje, uit het zicht van de kinderen, dan voelt het soms toch allemaal een beetje anders.

  #PERFECT keert na een succesvol seizoen, vol met lovende kritieken en uitverkochte zalen, terug in de theaters. Het is een theaterconcert met mooie luister- en meezingliedjes met persoonlijke verhalen van vrouwen van nu. Over het hebben van kinderen in de leeftijd van peuter tot puber, een succesvol huwelijk, scheiden, een samengesteld gezin en het werken aan een carrière. Over loslaten en omdenken, zeg maar. Serieus waar nodig, maar met veel humor en zelfspot. En bovenal met veel mooie muziek!

  Regel een oppas, ga lekker achterover zitten, adem in, adem uit en geniet. Want goed beschouwd is het leven, juist met al z’n hobbels en dalen, eigenlijk toch best wel…  #PERFECT

 • Judeska Airlines

  Jandino
  za 30 sep 2023
  Na vier succesvolle films en twee uitverkochte theatertournees keert Judeska terug in een gloednieuwe hilarische klucht, geproduceerd door Het Huis van Asporaat.

  Nadat Judeska voor de zoveelste keer is ontslagen, krijgt ze nog één kans van het uitzendbureau. Ze mag als stewardess aan de slag. Judeska ziet het meteen helemaal zitten. Verre reizen, dure hotels en cocktails drinken aan zwembaden. Met andere woorden: glamour. Maar dat zit er tot haar ongenoegen allemaal niet in, want ze blijft aan de grond. Ze wordt namelijk grondstewardess.

  Haar realiteit is dealen met overvolle koffers, ongeduldige passagiers en krijsende kinderen. Judeska kent maar één manier om hier mee om te gaan. Alles moet tegen de vlakte. Te midden van al deze hectiek en chaos is iedereen op zoek naar geluk. Het is maar goed dat grondstewardess Judeska daar is om ze in de juiste richting te wijzen. Of niet?

 • Qi

  Ruben Chi i.s.m. Phion
  za 30 sep 2023

  Danser, choreograaf en kunstenaar Ruben Chi onderscheidde zich de afgelopen jaren al vaker met in het oog springende producties. Orpheus keek met bewondering naar zijn programma Sun in de Introdans voorstelling Confetti. En van zijn optreden op de eerste editie van Maaiveld Festival in Apeldoorn, waar hij dansimprovisaties deed met live muziek én live graffiti. Met zijn gezelschap SoulCypher tilt hij hiphop en nieuwe dansvormen naar professioneel niveau en trekt hij een steeds breder publiek. Reden genoeg om hem in Orpheus een podium te geven! De Arnhemse komt, in co-productie met het Arnhemse Theater a/d Rijn, met Qi, een dansvoorstelling die balanceert tussen de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar. Balans tussen Oost en West dus, balans tussen klassieke muziek en hedendaagse dans. 

  Een dansvoorstelling die balanceert tussen de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar. Balans tussen Oost en West dus, balans tussen klassieke muziek en hedendaagse dans. 

 • Vecht

  Likeminds
  Maxine Palit de Jong / Zephyr Brüggen / Nadia Amin
  za 30 sep 2023
  Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

  Ik teer op tekorten
  Dat is nog erger dan op niks

  In de aangrijpende monoloog Vecht die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.

  Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.

  In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh een actueel theaterstuk over institutioneel racisme. Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht, genomineerd de BNG Bank Theaterprijs 2023.

 • Het Feest van Tante Rita

  De musical
  4+
  zo 1 okt 2023

  Wie kent de hits van Minidisco niet? Bekend van onder andere ‘Coco Loco’, ‘Dans met Tante Rita’, ‘Theo Theo’, ‘De Dieren uit De Dierentuin’ en natuurlijk ‘Tsjoe Tsjoe Wa!’

  De makers van de bioscoopfilm brengen ‘Het Feest van Tante Rita’ naar het theater in een compleet eigen musical!

  Als Theo en Lulu voor het eerst alleen naar het grote dansfeest van Tante Rita gaan, beleven ze een hilarisch avontuur in het Tsjoe Tsjoe Wa-bos en ontmoeten ze de meest bijzondere figuren.

  Met de aanstekelijke Minidisco-liedjes, een enthousiaste cast, prachtige meerstemmigheid en bijbehorende choreo’s, een heerlijk decor en hilarische scènes is ‘Het Feest van Tante Rita’ de vrolijkste musical voor de hele familie!

  Na afloop is er in de foyer nog een heerlijke meedans-Minidisco voor alle kinderen.

 • Winnaars Grachtenfestival Concours

  Duo Greci-Bruno & Liesl Vanoverberghe
  vr 6 okt 2023
  Het Grachtenfestival Conservatorium Concours is sinds 2003 voor studenten aan de Nederlandse conservatoria dé kans om zich te presenteren voor aan het grote publiek. Alle conservatoria uit het land laten zien wat zij aan talent in huis hebben en vaardigen jaarlijks de besten af voor de landelijke voorronde. Zes van deze deelnemers gaan door naar de finale, waarvan vijf van hen gekozen door een vakjury en èèn van de finalisten door een publieksjury.

  Duo Greci-Bruno

  Giulio Greci en Stefano Bruno spelen samen als het Greci-Bruno duo sinds mei 2022. Individueel gezien hadden zij al de nodige ervaring met zowel kamermuziek als solistisch en wonnen o.a. eerste prijzen tijdens nationale en internationale competities in Nederland, Italië, Slovenië, Kroatië en Hongarije waaronder tijdens de Cello Biennale Amsterdam en ‘Young Virtuoso Competition’ te Zagreb. Daarnaast speelden zij in orkesten als Amsterdam Sinfonietta en het Philharmonisch Orkest van Slovenië.

  Zij studeerden bij onder andere Ilya Grubert, Dora Schwarzberg, Pieter Wispelwey en Giovanni Gnocchi. Op dit moment zijn ze beiden bezig met hun master aan het Conservatorium van Amsterdam en krijgen als duo begeleiding van Dmitri Ferschtman. Het duo speelde bij verschillende Nederlandse theaters en maakte onlangs haar debuut op tv bij Podium Klassiek. Zij wonnen de vakjuryprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours waarmee zij ook een concerttour hebben weten te bemachtigen.

  Juryvoorzitter Frank van den Brink: “Duo Greci-Bruno wist de jury te imponeren met virtuoos, flamboyant en muzikantesk samenspel. Het duo schroomt niet om risico te nemen en buiten de lijntjes te kleuren. Met een aanstekelijke drive presenteerden ze zich als voldragen en volwaardig professioneel duo.” Naast Frank van den Brink (voorzitter en klarinettist Radio Filharmonisch Orkest) bestond de jury uit Caspar Vos (pianist), Lilian Farahani (sopraan), Frederike Berntsen (muziekjournalist), Saskia Otto (violist) en secretaris Leonard Besseling (programmeur Grachtenfestival).

  Giulio speelt op een J.B. Vuillaume viool welke hem in bruikleen is gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Stefano speelt op een René Jacquemin cello uit 1921. 

 • A stairway to heaven

  Dutch String Collective
  za 7 okt 2023
  Met dit concert brengt het Dutch String Collective je graag eventjes een stukje dichter bij de hemel, een trappetje naar een plek om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Een A tot Z waarin drie eeuwen muziek bij elkaar komen, waar A staat voor Amadeus en Z voor Zeppelin.

  Stairway to heaven is een van de grootste rocksongs van de 20ste eeuw, het is een echte klassieker geworden. Zo zijn ook ooit de Air van Bach, en het Adagio for Strings de geschiedenis in gegaan. In dit theaterconcert spelen vijf strijkers met een pianist klassiekers van vroeger én van de toekomst, met muziek van onder meer Purcell, Vivaldi, Mozart, Barber, De Beatles, Led Zeppelin en Rogier van Otterloo en John Williams.

  Marieke de Bruijn, oprichter en leider van het ensemble, vertelt bij dit concert de verhalen van de hoofdrolspelers: componisten en muzikanten. Waarom schrijven ze wat ze schrijven. Wie is er beroemd, wie werd verguisd en vergeten... En dat vaak de meest geliefde artiesten met een quick way to heaven gingen.

 • Queen Must Go On

  za 7 okt 2023
  Queen Must Go On is na het stormachtige jaar waarin ze het eerste seizoen van ‘The Tribute, Battle of the Bands’ wonnen, een bekende naam geworden in Nederland. Het beginjaar bleek pas de start te zijn...

  Na een uitermate succesvol eerste theaterseizoen, waarin de shows zonder uitzondering uitverkocht waren en de band met een eigen show in Ziggo Dome staat, is Queen Must Go On nu terug met een reprise van deze show. Verwacht een show die op momenten intiem en op andere momenten groots en bombastisch is. Kom genieten, kom meezingen, kom het beleven. Een unieke ervaring.

  Queen Must Go On brengt je de complete Queen ervaring vol overgave! Vier gepassioneerde en ervaren muzikanten brengen een ode aan Freddie Mercury, Brian May, John Deacon en Roger Taylor. Alle nummers zijn tot in detail uitgezocht en worden gespeeld met perfectie.

 • ANNA

  Reframing Her Story
  Onderdeel van 'Middagje Uit'
  wo 11 okt 2023

  De Schitterende Schaduw-serie neemt je mee naar het gedeelde koloniale en slavernijverleden in Gelderland, en laat de onderbelichte geschiedenis van gemarginaliseerde levens zien. Want ook vanuit Gelderland vertrok men naar de Oost en de West om fortuin te maken. In het kader van het herdenkingsjaar 150 jaar emancipatie, is het tijd dat we ons niet alleen op de koloniale welvaart laten voorstaan, maar dat we ons ook bewust worden van de andere kant: het menselijk leed achter de welvaart en rijkdom uit de 18e eeuw. ANNA is een voorstelling die je naar de keel grijpt, waarin verhalen uit de schaduw kruipen en zich blootgeven aan het licht van het theater.

  De voorstelling ANNA gaat over de geschiedenis van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, genoemd naar de plantage in Suriname waar ze geboren is, plantage Vossenburg. Er is weinig over haar bekend behalve dat ze in de vroege 18e eeuw met twee verweesde dochters van de overleden plantage-eigenaar naar Nederland, naar Arnhem, komt. Ze blijft er haar hele leven wonen. Maar wie was ze? Hoe werd ze behandeld en hoe voelde ze zich? Ze komt tot leven in onze voorstelling ANNA.

  ANNA is een productie van stichting Reframing HERstory Art Foundation. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland, via dans, muziek, podiumkunsten, gesprek en maatschappij. In de actualiteit van het herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing van de slavernij, voelt zij meer dan ooit de noodzaak van meerstemmigheid, om andere verhalen uit de geschiedenis in de samenleving te brengen.

 • André Manuel

  De Zieke Geest
  vr 13 okt 2023
  De mens, het blijft een raadselachtig wezen. Want waarom kiest de één voor een carrière als pornoacteur terwijl de ander niet verder komt dan een keertje voorzichtig masturberen bij de nieuwste Wehkamp-gids. En hoe komt het dat het altijd mannen zijn die een baantje als seriemoordenaar ambiëren terwijl alle vrouwen niet verder komen dan een rolletje als slachtoffer?

  Hoe wordt een mens oorlogsmisdadiger en hoe wordt een mens een vredesengel? Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs? Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden. In De Zieke Geest. Deel 1 van een nu al legendarisch drieluik. Later volgen nog Het Goddelijke Lichaam en De Eenzame Ziel. Maar dat komt nog. Nu eerst De Zieke Geest. Manuels 18e programma. Eindelijk volwassen!

 • Fall

  Introdans
  vr 13 okt 2023

  In FALL brengt Introdans twee van de belangrijkste en meest gevierde hedendaagse choreografen van deze tijd samen: de Brits-Bengaalse Akram Khan en de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Hoe verschillend hun achtergrond ook is, er zijn ook veel overeenkomsten tussen de twee danskunstenaars die ooit samen het podium deelden in het magistrale Zero Degrees. Beiden zijn meesterlijke verhalenvertellers én hartstochtelijke bruggenbouwers: in hun werk verbinden ze op imponerende wijze uiteenlopende culturen, dansstijlen en kunstdisciplines.

  In FALL leidt dat tot een programma dat dynamiek koppelt aan verstilling, en virtuositeit aan poëzie. “Al zijn de drie choreografieën in FALL heel uitdagend en imposant, er gaat tegelijkertijd ook een serene, meditatieve kracht van uit. Na afloop voel je je volledig opgeladen; een verademing in deze vaak gehaaste en opgefokte wereld”, aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans.

 • Lieve Vrienden, Familie, Genodigden

  Theater Bellevue & Theater Oostpool
  za 14 okt 2023

  Een zoon heeft één nacht de tijd om zijn overleden vader recht te doen door de begrafenistoespraak te schrijven die alleen hij kan schrijven, de waarheid over zijn vader, wiens dood door zelfdoding met geruchten en roddels is omgeven. Over een nacht waarin er een begrafenisspeech geschreven moest worden en een beste vriend die hielp schrijven.
  Een verschrikkelijk dierbare nacht

  Drie jaar geleden zakten Jan Hulst en Daan Heerma van Voss samen door. De jenever vloeide, de ernst nam toe. Ze spraken over de zaken waar het echt om gaat: liefdesverklaringen en afscheidsbrieven.

  Hulst vertelde hem over de dood van zijn moeder. Over een nacht waarin er een begrafenisspeech geschreven moest worden en een beste vriend die hielp schrijven. Het was een van de meest verschrikkelijke nachten van zijn leven maar ook een van de meest dierbare. Nooit was een vriendschap zo oprecht en waardevol.

  Heerma van Voss zei dat Hulst er een toneelstuk van moest maken. Hulst antwoordde daarop: ‘doe jij dat lekker’. Zo geschiedde. Het is een unieke, intieme samenwerking. Een toneelstuk over vriendschap, levens die voorbij gaan, liefde die blijft, en de woorden die we kiezen als we eigenlijk niet weten wat te zeggen.

  Lieve Vrienden, Familie, Genodigden is het theaterdebuut van Daan Heerma van Voss. Jan Hulst regisseert onder andere Jolanda van den Berg, Thomas Höppener en Tim Linde.

 • Tangarine

  Running in the family
  za 14 okt 2023
  Wat hebben The Everly Brothers, Bee Gees, The Jackson 5 en Tangarine met elkaar gemeen? Inderdaad! Het zijn allemaal broers en zussen die samen muziek maken.

  Arnout en Sander zijn bloedverwanten, ze delen hetzelfde DNA en klinken ook nog ’s hetzelfde. Ze zingen zoals alleen een eeneiige tweeling dat kan. ‘Samenzang, zó prachtig dat hij uit één mond lijkt te komen in plaats van uit twee’, schreef de Volkskrant.

  Tijdens het theaterconcert Running in the Family speelt Tangarine de mooiste liedjes van familieleden uit meer dan 60 jaar popgeschiedenis: van The Kinks tot Bee Gees en van The Beach Boys tot Oasis, afgewisseld met hun eigen, beste werk.

  De grote vraag is: hoe is dat nou om met je familie samen te werken? Met Running in the Family geeft Tangarine het muzikale antwoord.

 • Boer Boris is de baas

  Klein Amsterdam Producties
  4+
  ma 16 okt 2023

  Al 10 jaar lang beleeft Boer Boris – in talloze boeken – avonturen op en rond zijn boerderij. In Boer Boris is de baas komen de bekende tekeningen van Philip Hopman en de fantasievolle teksten van Ted van Lieshout nu ook op het toneel tot leven.

  Speciaal voor de 10e verjaardag van deze populaire kinderboekenserie komen twee technici met een levensgrote kijkdoos naar het theater. Bij aanvang staat een enorme doos op het podium. Langzaam maar zeker vouwen de technici deze open, waarna een driedimensionaal theater ontstaat. Daar verschijnen Boer Boris, zijn machines, de boerderijdieren en zelf de vogelverschrikkers!

  De voorstelling volgt het verloop van een dag en ieder dagdeel maakt Boer Boris iets nieuws mee. Hij krijgt een cadeau, helpt waar hij kan met zijn rode tractor en houdt de technici in de gaten, want die maken steeds ruzie.

 • Silvesters Comedy Club

  Comedy Night in Orpheus!
  di 17 okt 2023
  -
  di 14 mei 2024

  Dé Comedy Club van Apeldoorn!

  Iedere derde dinsdag van de maand wordt ons restaurant O55 omgebouwd tot comedy café: Podium O55. Met elke maand een wisselende line-up, open bar én natuurlijk een eigen podium.

  Geniet aan je tafeltje, met een drankje, van standup comedy zoals het is bedoeld: In een echte clubsetting. Apeldoorner Silvester Zwaneveld is (bijna altijd) de MC van de avond en kondigt de comedians met de nodige grappen aan. 

  In Silvesters Comedy Club zie je de leukste Nederlandse standuppers de microfoon pakken.

 • Vlieg eens vlug

  Peuterpret
  2+
  wo 18 okt 2023
  Beeldend objecttheater over een jong vogeltje dat denkt dat hij niet kan vliegen. Lucky zit in zijn nest en fantaseert over hoe het zou zijn om te vliegen. Hij droomt over verre tochten, lekkere vliegjes eten en op een hoge tak landen. Maar wat als het niet lukt? Wat als hij de enige is die niet kan vliegen?
  De mama van Lucky leert ons hoe we hem kunnen aanmoedigen. We ontdekken dat je het soms gewoon moet proberen en slaan dan allemaal onze vleugels uit. Vlieg je mee? Vlieg eens vlug is een interactieve en humoristische voorstelling voor iedereen vanaf 2 jaar. De bezems en ladders uit het houten schuurtje van Bo de boswachter vormen het bos en versleten tuingereedschap komt tot leven als dier. Dans en zing mee en spreid je vleugels!
 • Richard Groenendijk

  Voor iedereen beter
  Reprise
  wo 18 okt 2023

  Volgens de pers hoort Groenendijk thuis in het rijtje van de grote komieken van ons land. En dat is niet voor niets. Hij is openhartig, scherp, adrem, een tikkie vilein, altijd met een flinke dosis zelfspot, maar vooral genadeloos komisch. En dan kan hij nog geweldig zingen ook!

  Afgelopen twee theaterseizoenen speelde Richard Groenendijk deze theatervoorstelling in de Nederlandse theaters. Het leverde hem niet alleen uitverkochte zalen en laaiend enthousiast publiek op, maar ook de prestigieuze Poelifinario cabaretprijs. De prijs voor de beste voorstelling van het seizoen in de categorie entertainment. Het lied 'Ik hoop het wel' uit deze show kreeg bovendien een nominatie voor de prestigieuze Annie MG Schmidtprijs.

  Wegens het enorme succes is Richard Groenendijk dit seizoen nógmaals in een aantal geselecteerde theaters met Voor iedereen beter in het land te zien. Een hilarische avond, precies zoals we van hem gewend zijn. Want als er op dit moment íemand is, die een zaal kan laten bulderen van het lachen, is het Richard wel. Voor iedereen beter is onwaarschijnlijk grappig en tegelijkertijd op sommige momenten diep ontroerend. Een voorstelling die je niet snel zal vergeten. Meer dan 150.000 mensen gingen je al voor, dus kom ook van die bank en ga hem zien. Dat is écht voor iedereen beter!

 • Derek Otte

  Tijd Over
  do 19 okt 2023

  Na een succesvolle theatertour met zijn debuutvoorstelling De tijd is om, heeft Derek Otte tijd over. Die tijd gebruikt de Rotterdamse dichter en spoken word-artiest maar al te graag voor een nieuwe reis langs theaters door het hele land!

  In Tijd over staan bekende teksten uit zijn vorige voorstelling centraal, aangevuld met oud én nieuw werk van deze poëet in hart en nieren. Spoken word, versjes, verhalen, grappen, grollen, anekdotes en voordrachten uit eerder verschenen dichtbundels. Een dik uur vol taal, met minimale muzikale begeleiding en ruimte voor zowel een lach als een traan. Otte geeft rijm en ritme aan herkenbare levenslessen en de wereld om ons heen. Thema’s van nu, op hoog tempo, in een fijngevoelig maar tóch recht-voor-z’n-raap-jasje. Nét effe wat anders!

 • De Smeekbede

  Zoektocht naar een Surinaams verleden
  vr 20 okt 2023
  In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in.

  In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden.

  De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

  Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

 • Baba

  Willem Voogd en Evgenia Brendes
  Try-out
  za 21 okt 2023
  -Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch-

  Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd (o.a. bij het grote publiek bekend van Mees Kees en De proefkeuken) vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

  In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

 • Bökkers

  Nachtbrakers
  za 21 okt 2023
  Bökkers is terug met de gloednieuwe voorstelling: NACHTBRAKERS! Hendrik-Jan Bökkers; Doordeweeks is hij een brave huisvader die klaarstaat voor zijn vrouw en zijn vier kinderen, maar zodra in de weekenden zijn tuinhekje achter hem in het slot valt ontpopt hij zich tot de frontman van een dampende Rock ’n Roll band. Een combinatie die met vlagen uitdagend, pittig, soms ietwat onhandig, maar vooral machtig mooi is.

  Nachtelijke optredens waarbij het bier rijkelijk vloeit en het testosteron tegen het plafond knapt, de bandbus die bij het krieken van de dag de oprit opdraait en het gezin dat tegelijkertijd ontwaakt en zich opmaakt voor een nieuwe dag: een waar dubbelleven, waarbij de rol van Rock ’n Roller naadloos overgaat in die van familieman!

  Aan de hand van liedjes, verhalen en anekdotes neemt Hendrik Jan de bezoeker mee in zijn leven, waarbij zelden iets volgens het voorbedachte plan verloopt en hoe hij de balans weet te bewaren in deze soms penibele maar doorgaans vooral vrolijke chaos: NACHTBRAKERS!

 • Nijntje de Musical

  Naar de verhalen van Dick Bruna
  2+
  zo 22 okt 2023
  -
  za 24 feb 2024

  Wie kent nijntje niet? Heel Nederland houdt van dit beroemde konijntje. Beleef de avonturen van nijntje en haar vriendjes en geniet van de nieuwe verhalen. In een groots decor en met prachtige kostuums wordt de wereld van nijntje in het theater tot leven gewekt. In nijntje de musical viert nijntje haar verjaardag en ontmoet ze nieuwe vriendjes. Ook komen de bekendste nijntje nummers voorbij zoals konijnen 3, nijn is jarig en nijntje, een lief klein konijntje. Dat wordt meezingen en swingen voor de kleintjes én een feest van herkenning voor papa’s, mama’s, opa’s en oma’s.

  Deze sprankelende muzikale voorstelling is een prachtige eerste kennismaking voor de kleintjes met theater. Je eerste knuffel? Je eerste boek? Dat is nijntje. Je eerste theatervoorstelling? Dat is natuurlijk ook nijntje!

  Tekstdichter en woordkunstenaar Ivo de Wijs schreef een spiksplinternieuw verhaal vol vrolijke liedjes, geïnspireerd door de boeken van Dick Bruna. De frisse regie van Naomi van der Linden en het vrolijke spel zorgen voor een onvergetelijke middag. Kom kijken hoe Dick Bruna’s creatie vanuit de boeken het theater inspringt.

 • NJO Presenteert: Suol Percussion

  Nationaal Jeugdorkest
  zo 22 okt 2023
  Met NJO Presenteert biedt NJON (Nationale Jeugdorkesten Nederland) jong talent de gelegenheid zich te ontwikkelen in orkest- en ensemblespel en de mogelijkheid te spelen op hoog (inter)nationaal niveau aan een breed publiek.
  Suol Percussion is een vernieuwend en eigentijds slagwerkensemble, bestaande uit jonge en gedreven musici. Suol Percussion laat de luisteraar kennis maken met de veelzijdigheid van het slagwerk en haar repertoire, door het creëren van unieke concerten en projecten. Met een grote diversiteit aan genres en stijlen, van klassiek tot modern, zorgt Suol Percussion voor onvergetelijke muziekuitvoeringen in grote theaterzalen, optredens op festivals, huiskamerconcerten, opnames en nog veel meer!
 • Jimmy Nelson

  Between the Sea and the Sky
  Een avond met Jimmy Nelson i.s.m. Boekhandel Broekhuis
  wo 25 okt 2023
  Met een spectaculaire diashow vertelt Jimmy Nelson het verhaal achter zijn adembenemende foto’s. Na zijn veelgeroemde fotoboeken als Before They Pass Away en Homage to Humanity brengt Nelson in zijn nieuwste boek Between the Sea and the Sky Nederland in beeld zoals dat nog nooit is gedaan. Hij portretteerde twintig gemeenschappen in de klederdracht en omgeving die hen gevormd heeft – van het Zeeuwse Axel tot het Friese Hindeloopen en van Katwijk tot Rijssen. Ook onze eigen Veluwe heeft een prominente rol. Beleef een onvergetelijke avond met een van de meest toonaangevende fotografen ter wereld!

  Tijdens deze avond zal hij ook vertellen over zijn eerder verschenen boeken.
  Aan het einde van de avond is er de gelegenheid om zijn boeken te kopen en te laten signeren!

  Jimmy Nelson

  Jimmy Nelson (Sevenoaks, 1967) is een Brits fotograaf en fotojournalist. Hij is vooral bekend van zijn boek Before They Pass Away, waarvoor hij tweeënhalf jaar de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde. Jimmy Nelson werd geboren in Sevenoaks, Kent. Tijdens zijn jeugd woonde hij in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Toen hij acht jaar oud was werd hij naar Stonyhurst College gestuurd, een kostschool in Lancashire. Op negentienjarige leeftijd doorkruiste hij Tibet te voet. Hij nam een kleine camera mee en fotografeerde zijn reis, waarover hij ongeveer een jaar deed. Na zijn terugkeer ging Nelson werken als professioneel fotojournalist en was actief in diverse internationale conflictgebieden. In 1992 kreeg Nelson van Royal Dutch Shell de opdracht om het boek Literary Portraits of China te produceren. Hiervoor reisde hij drie jaar met zijn Nederlandse vrouw door China. De foto's werden wereldwijd tentoongesteld.

 • Mozarts Zauberflöte – the next generation

  Theu Boermans i.s.m. OPERA2DAY en de Theateralliantie
  do 26 okt 2023
  -
  za 28 okt 2023

  Na het succes van de grootschalige succesvoorstelling Amadeus (2019) brengen regisseur Theu Boermans en zijn vaste team nu de opvolger: Mozarts Zauberflöte – the next generation, een opwindende en actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera Die Zauberflöte. Het belooft opnieuw een sprankelende, theatrale en muzikale ervaring te worden, uitgevoerd met live koor en orkest. Zoals in de eerste voorstellingen in Mozarts tijd bestaat de cast uit een mix van acteurs en zangers. 

  Voor deze uitvoering werd een uitdagend nieuw Nederlandstalig libretto geschreven. Het leidt tot een brutale Zauberflöte die even tragisch als komisch is. In een dystopische nabije toekomst hebben de populisten de macht gegrepen. De jonge generatie neemt hier geen genoegen mee en gaat de strijd aan om de oude machthebbers van de troon te stoten. Met de liefde als wapen vechten ze voor een nieuwe wereld van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.

 • Blauwe Vinkjes

  DISCLAIMER
  vr 27 okt 2023
  Blauwe Vinkjes was finalist van Cameretten 2021 en won afgelopen jaar de Publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. Het cabaretduo bestaat uit theatermakers Kevin van den Berg en Manon Blaauw. Blauwe Vinkjes gooide hoge ogen met hun actuele cabaret, liedjes en vlotte tempo van sketches. De jury van Cameretten roemde het duo om hun “(politiek) engagement en dat is spannend, zeker in deze roerige tijd”.

  In DISCLAIMER spelen, zingen en kruipen Manon en Kevin in de rol van herkenbare karakters en typetjes. Ze impliceren, reflecteren, profileren én provoceren. En dat allemaal in een hoog tempo, vol actualiteiten en absurditeiten. Vanuit diverse perspectieven neemt het duo je mee in hun satirische acts, doorspekt met persiflages, imitaties en meeslepende liedjes.

  Welke disclaimers ‘moeten’ er anno nu worden geplaatst? Wat kan nog wel en wat niet? Hoe verandert dat met een andere bril op? Kijk door de ogen van de toekomst en word geconfronteerd met de huidige sociale omgangsnormen. Ontmoet onder meer de hippe influencers Look en Luna, volkszangers Koos en Alberta of natuurlijk de iets te trotse weddingplanners Saskia en Rufus, die zeer ondernemend zijn. Hun eerste avondvullende show belooft een avondje lachen door hun geheel eigen stijl die je gezien móet hebben!

 • Lenette van Dongen

  Dat doet ze anders nooit
  Reprise
  za 28 okt 2023

  Na de bevrijdende kleur explosie van de show Paradijskleier gaat Lenette in de reprise van haar show Dat doet ze anders nooit nóg een stap verder op zoek naar totale vrijheid. 

  Wie zou ik nog kunnen zijn…. Is er nog iets anders mogelijk dan die prettig afgerichte vrouw die keurig binnen de sociale lijntjes kleurt.

  Liever spijt van wél gedaan dan spijt van nooit gedaan.

  Geen bucket list maar een fukkit list. Durf je niet? Dan juist doen!

  Als geen ander kan Lenette met haar meesterlijke zelfspot een hilarisch verslag doen van haar pogingen zich voorgoed van haar innerlijke Finnik te bevrijden.

  Rauwer en eerlijker wordt het niet. Wie niets meer te verliezen heeft is eindelijk vrij.

 • A Night At .. Faulty Towers

  Dinnershow in Orpheus
  wo 1 nov 2023

  Een avondje écht helemaal anders uit, waarbij jij in de schijnwerpers staat! Tijdens A Night At… Faulty Towers neem je plaats op een plek waar je als bezoeker normaal niet komt, Orpheus’ grootste podium!

  Je gaat dineren in het hotel en laat je bedienen door Sybil, Basil en Manuel, vertolkt door ‘s werelds beste imitatoren van het illustere trio uit één van de beste televisiekomedies ooit. Zij sleuren je mee in de hilarische wereld van het hotel- en restaurantwezen. Geniet van fantastische komedie onder het genot van een heerlijk driegangendiner, met passie bereid door onze eigen O55 keukenbrigade. Let op! Engels gesproken.

Bekijk ook deze overzichten