Orpheus Magazine: Welkom in de HubClub van Introdans!

Hoe belangrijk dans en vooral Introdans voor Orpheus zijn? Moeten we dat echt uitleggen? Elk seizoen komt het Gelderse dansgezelschap een paar keer met een topvoorstelling naar Apeldoorn. Verrassende choreografieën, danstalent, de allermooiste kostuums én decors: ons publiek geniet er ten volle van. De liefde is geheel wederzijds, Introdans en Orpheus betekenen veel voor elkaar. Met Orpheus-programmeur Nicky van Rossum reizen we af naar de Introdansstudio’s in Arnhem om daar met choreograaf Adriaan Luteijn te praten over het nieuwste theaterconcept: HubClub

Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: Welkom in de HubClub van Introdans! 

Dit seizoen toont het gezelschap zich in Orpheus namelijk ook van een andere kant, eentje die we in Apeldoorn nog niet zagen. HubClub, het inclusieve programma dat voorheen alleen in Arnhem te zien was, komt nu ook twee keer naar Orpheus! Dansers en choreografen werken daarvoor samen met een veelkleurig pallet aan gastdansers uit andere werelden. Het levert een eigentijds programma op met duetten, trio’s en kwartetten die verbazen, ontroeren en tegelijk van hoge artistieke kwaliteit zijn. Tijdens een voorstelling waarin publiek en dansers zich op het podium bevinden, waan je jezelf in een nachtclub. Een nachtclub waar iedereen welkom en getuige is van een feestje waarin de kracht van diversiteit in alles voelbaar is!

  • di 6 jun 2023
   19:00 - 20:00
   Rabobankzaal
  • di 6 jun 2023
   21:00 - 22:00
   Rabobankzaal

Niemand uitgesloten

De HubClub kun je met recht een concreet voorbeeld van de missie van Introdans noemen. Dans in de ruimste zin van het woord onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk publiek is waar het gezelschap al sinds de oprichting van in 1971 voor staat. Introdans noemt danskunst een fantastisch doel op zich om van te genieten, maar ook een middel om mensen erbij te laten horen, te verbinden en mee te laten doen. In de relatie tussen dans, dansers en publiek wordt niemand uitgesloten. 

Ga je op zoek naar die andere, inclusieve en sociaal betrokken kant van Introdans, dan kom je al snel uit bij choreograaf Adriaan Luteijn. Sinds 2001 brengt hij dansers uit verschillende werelden samen in De Ontmoeting. Onder de noemer ‘iedereen kan dansen’ ontwikkelen Luteijn en collega-choreografen interactieve projecten voor het onderwijs, sociaal domein, senioren, het vrijetijdscircuit, mensen met een fysieke, auditieve of verstandelijke beperking en ook mensen met een chronische ziekte. Om deze initiatieven naar een nog hoger plan te tillen bedacht hij in 2020 de HubClub, een show vol professionele inclusieve moderne theaterdans. Ondanks corona maakte de eerste piloteditie een warm ontvangen tournee langs drie grote theaters.

“Zo’n nieuw concept heeft tijd nodig, emancipatie druk je er niet zomaar door. Het vereist een mindset bij trouwe fans van Introdans.”

Iedereen bij dans betrekken

Inclusie gaat volgens Luteijn niet alleen om mensen met een handicap, andere cultuur, visie of leefwijze. Het gaat om het principe van iedereen – in dit geval bij dans – betrekken. En om respect, herkenning en erkenning voor elkaar. “Wie in de zaal zit en zo’n voorstelling ziet, moet denken: hé, dit ben ik! Dans naar een zo breed mogelijk publiek brengen zit in ons DNA. Het is niet iets nieuws, Introdans-oprichter Ton Wiggers is hier vijftig jaar geleden al mee begonnen.”

Bas Kosters

Maar wat is die HubClub, wat mogen we verwachten? Luteijn: “Introdans nodigt acht choreografen uit die met de vertrouwde Introdansers en een bont pallet aan gastdansers de studio ingaan en een vlot gemonteerde productie van losse acts maken. Het publiek zit straks dicht op de acts, als bezoekers van een nachtclub met floorshow. De fameuze Nederlandse modeontwerper Bas Kosters en het technische team van Introdans zorgen voor visueel spektakel, een show waar iedereen vanaf acht jaar naar toe kan komen. Voorheen zag vooral het Arnhemse publiek dit en maakten de producties onderdeel uit van de End of Season-voorstellingen van ons gezelschap. Maar het grote publiek, dansliefhebbers buiten de Gelderse hoofdstad, zag dit nooit. Dat moest anders, we willen hier iedereen in meenemen. Inclusie is nog lang geen mainstream en dat moet het wel worden, vinden we.”

De HubClub is de eerste theatertour van Introdans waarin professionele dansers in combinatie met een diverse cast van gastdansers het podium betreden. Daarmee bewijst het gezelschap dat inclusieve dans op topniveau en wereldrepertoire ook zonder the perfect body de moeite waard zijn. De route naar die performance is voor Luteijn na zoveel jaar wel duidelijk, maar de start, de eerste ontmoeting tussen dansers, blijft altijd spannend. “Dan voel je aan alles dat professionals uit heel verschillende werelden ineens moeten samenwerken. Dat botst, schuurt en wrijft natuurlijk. En precies dat is heerlijk, dáár komt energie vrij! Al snel zie je dat iedereen vanuit zijn of haar kwaliteit een bijdrage wil leveren.”

Mag ik deze dans van je?
"Wie in de zaal zit en zo'n voorstelling ziet, moet denken: hé, dit ben ik!"

Broeierig nachtclubsfeertje

Nicky van Rossum, programmeur van Orpheus, verheugt zich op de HubClub, op het broeierige nachtclubsfeertje dat op het grote toneel van de Rabobankzaal zal ontstaan. “Zo’n intieme setting past bij een voorstelling als deze”, zegt ze. “Orpheus en Introdans trekken in dit project nauw met elkaar op. We doen ‘t echt samen. Dit gaat verder dan programmeren en presenteren van een voorstelling. Introdans en de dansers zijn voor ons belangrijk, we investeren in samenwerking, in binding met Apeldoorn en programmering die voor iedereen interessant is.”

Ze zag al vaker voorstellingen uit de serie Ontmoetingen van Introdans en vond die altijd al supertof. “Dat komt ook omdat ontmoetingen zo’n belangrijk onderdeel zijn van wat Introdans in de kern is: het gezelschap pioniert echt op het gebied van inclusieve podiumkunst. Dat is uitdagend, het is moeilijk daarvoor de juiste kwaliteit te vinden en professionele dansers, makers en performers aan je te binden. Introdans kan en doet het. Dat wij een van de acht focusschouwburgen zijn waar de HubClub te zien is, vind ik geweldig!”

"Inclusie is nog lang geen mainstream en dat moet het wel worden, vinden we."

Topselectie van gastchoreografen

De HubClub zal twee voorstellingen per avond verzorgen in intieme setting. Daarbij kunnen maximaal 150 gasten de club in. Nicky en Adriaan zijn verwachtingsvol. Maar tegelijk ook nuchter. Want zo’n nieuw concept heeft tijd nodig, emancipatie druk je er niet zomaar door. Het vereist een mindset bij trouwe fans van Introdans. Maar wanneer die horen dat de line-up naast dansers van Introdans ook een topselectie van gastchoreografen als Rutkay Özpinar, Ruben Chi en Sofi a Nappi naar Apeldoorn brengt, weten ze meer dan genoeg. Adriaan Luteijn: “De HubClub is een etalage van onweerstaanbare aantrekkelijke inclusieve danskunst. Bezoekers zitten straks allemaal first row, dompelen zich onder in de inclusieve wereld van dans.”

De HubClub is dé ultieme gelegenheid om eens een speciale gast mee te nemen naar de club, jouw theater. Wie neem jij mee? Die metgezel die hier niet vanzelfsprekend naar binnen schuift? Je Marokkaanse buurvrouw bijvoorbeeld, je opa die bijna nooit de deur uit komt, het broertje dat zo snel overprikkeld is, een vriend die met zichzelf worstelt of die lieve collega die vanwege haar rolstoel altijd alle leuke feestjes mist? “Met deze voorstellingen bewijst Introdans dat dans van ons allemaal is”, zegt Nicky van Rossum. “Plezier, samenwerken, jezelf laten zien; alles zit erin, alles levert herkenbaarheid op. Publiek dat anders (bijna) nooit naar theater komt willen we graag verwelkomen. Daarvoor doen we ook iets met de prijs van de kaartjes. Kijk maar op onze website!”

HubClub

Introdans

di 6 jun 2023 19:00 en 21:00