Digitale Brochure

Seizoen 2022-2023

Programma > Digitale Brochure seizoen 2022-2023

De verkoop van het nieuwe theaterseizoen is begonnen! Bekijk het nieuwe programma vanaf september 2022 in één handig overzicht hieronder. Tip: gebruik de 'Zet op wenslijstje' knop om alle voorstellingen die je graag wilt bezoeken op je wenslijstje te zetten en deze snel te bestellen.

Wil je het hele programma zien? Klik dan hier!

Graag tot snel in Orpheus!

Voorstellingen in dit thema

 • Grof Geschud

  Broeden
  di 28 mrt 2023

  Hoe gaan we verder na het einde van de relatie? Wat delen we nog na de breuk? Waarom zou ik met mijn ex op het podium willen staan? Maar vooral: wat doen we met de hond?

  Na het in de pers bejubelde debuut ‘Lijmen’, waarmee Lander Severins en Myrthe van Velden als jongste ooit werden genomineerd voor de Neerlands Hoop, komt Grof Geschud nu met een tweede avondvullende cabaretvoorstelling: Broeden.

  De relatie hield geen stand, het duo wel. Voorlopig.

  Daar waar ze eerst nog hun symbiotische liefde tot op het bot analyseerden, proberen deze ex-geliefden zich nu in een hilarische en ontroerende poging te verlossen van de verpletterende angst om verlaten te zijn. Een poging die duizend beelden krijgt in verhalen, nummers en scènes.

  Afgelopen seizoen speelde het al even gelauwerde programma Broeden in meer dan zestig theaters in Vlaanderen en Nederland, daar komen dit seizoen nog eens ruim zeventig theaters bij. Onder de bekwame vleugels van Minou Bosua (de Bloeiende Maagden/Minoux), Janne Desmet (Studio Orka) en Raf Walschaerts (Kommil Foo) vliegt Grof Geschud uit.

 • The Bootleg Sixties

  Overtures
  di 28 mrt 2023
  De heren van The Bootleg Sixties zetten al jaren de theaters op hun kop. Deze succesvolle Britse groep keert terug naar Nederland met een vernieuwde setlist: opnieuw een swingende ode aan de meest legendarische muziek uit de jaren zestig.

  In de woorden van Sir Elton John: “This band is amazing! They're just the best band of their kind in the world”. Met hun spectaculaire show laten ze al jaren publiek wereldwijd meezingen en dansen. Hey Jude, Blowin’ in the Wind, Sound of Silence en vele andere hits van o.a. The Beatles, The Who, The Doors, Simon & Garfunkel, The Beach Boys, The Monkees, The Rolling Stones en zelfs de Nederlandse formatie Shocking Blue.

  De Britse muzikanten leggen met ware passie en fenomenale energie de juiste bezieling in de muziek. Mede dankzij de prachtige historische beelden waan je je terug in de tijd. Het technische en muzikale plezier van deze fantastische band slaat genadeloos over op het publiek. Een gegarandeerd succes.

 • Dutch Classical Talent

  Joost Willemse
  vr 31 mrt 2023
  Wie wordt de opvolger van Tania Kross, Lavinia Meijer, Nora Fischer, het Van Baerle Trio en het Berlage Saxophone Quartet, om maar wat klinkende namen van laureaten te noemen. Talent alleen is niet genoeg om de finale van Dutch Classical Talent te bereiken. Deelnemers zijn ook beoordeeld op onderscheidende en prikkelende programma’s, visie en een beetje lef.

  De tragische liefdesgeschiedenis van Orpheus en Eurydice heeft talloze kunstenaars geïnspireerd. In een theatraal concert vertelt Joost Willemze dit verhaal nu op de harp. Zijn ongeëvenaarde talent blijkt uit de eerste prijzen die hij won bij internationale concoursen. Willemze studeerde naast harp aan het conservatorium ook klassieke talen. In deze voorstelling komen zijn liefde voor muziek en zijn liefde voor de Griekse mythologie samen. Ook de jury legt een link naar de oudheid: ‘Als een Griekse god bespeelt hij de harp. Met zijn serene uitstraling en gestileerd programma laat hij ons zien hoe mooi eenvoud kan zijn. Prachtige, grote klank en heldere virtuositeit.’

 • Karin Bloemen & Cor Bakker

  Waar waren we gebleven...
  vr 31 mrt 2023

  De voorstelling Waar waren we gebleven is bezig aan zijn tweede seizoen (22/23). De oorspronkelijke show (21/22) ging vooral over de corona-problematiek en de daardoor veroorzaakte maatschappelijke tweedeling. Vanwege de (toenmalige) actualiteit van de voorstelling is de show geregistreerd voor tv en op tweede kerstdag 2022 uitgezonden bij Omroep MAX. 

  Vandaar dat Karin en Cor besloten om in dit tweede seizoen een geheel aangepast programma te maken. Rode draad is in deze Waar waren we gebleven – deel 2 het 40-jarig jubileum van Karin; een ideale kapstok voor een avond vol hoogtepunten!

  Zangeres/cabaretière Karin Bloemen en pianist Cor Bakker hebben een lange historie samen, van de eerste kennismaking op de Kleinkunstacademie in de jaren ’80 tot de grote theatershows De diva en de divan (2002) en Diva’s van Carré (2013). In Waar waren we gebleven – deel 2 gebruiken ze beiden wederom hun enorme virtuositeit om elkaar te inspireren en boven zichzelf uit te stijgen.

 • De Passie

  Matthäus Passion meets Jesus Christ Superstar
  za 1 apr 2023
  -
  zo 2 apr 2023

  Voor muziekliefhebbers is het geen Pasen zonder de Matthäus Passion óf Jesus Christ Superstar. In Orpheus combineren we deze twee klassiekers tot een nieuwe muziektheatervoorstelling!

  De Passie combineert de indrukwekkende muziek uit de meesterwerken van Johann Sebastian Bach en van Andrew Lloyd Webber. Een orkest, band, koor en solisten brengen de muziek van deze wereldberoemde componisten uit de 18e en 20e eeuw samen. Laat je verrassen door de unieke combinatie van klassiek en rock.

  De voorstelling vertelt het verhaal van de laatste dagen van Jezus van Nazareth. De verteller neemt je mee langs het paleis van Pilatus, de tuin van Getsemane en uiteindelijk naar de heuvel waar Jezus is gekruisigd.

  Herkenbare emoties als jaloezie, angst en hoop worden blootgelegd en grijpbaar gemaakt voor iedereen; jong, oud, gelovig of atheïst. Teun van Essen (dirigent), Carel den Hertog (dirigent/violist), Isaäk Hofland (regisseur) en Orpheus hebben hun enthousiasme gebundeld met deze nieuwe productie! Het Apeldoornse Bachkoor maakt deze unieke productie compleet.

  Op zaterdagavond 1 april beleeft deze vernieuwde voorstelling van De Passie haar première. Deze avond kun je de voorstelling combineren met een uitgebreid driegangendiner in Restaurant O55. Op zondag 2 april is een matineevoorstelling.

 • Musesi

  Taboes
  Onderdeel van 'Middagje Uit'
  zo 2 apr 2023

  Een groep zeer enthousiaste zangers, zangeressen en toneelspelers die, onder muzikale leiding van Samantha Lensink en pianist Yaroslav Kolpakov, het publiek komen vermaken met een eigen gemaakte choreografie over " taboes". Je zou denken dat er nog maar weinig taboes zijn, maar niets blijkt minder waar. Dit wordt een vrolijke middag en waarschijnlijk een feest van herkenning.

  De toegang is gratis, maar vooraf reserveren is verstandig, want er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

 • Hendrik Groen

  Opgewekt naar de eindstreep
  di 4 apr 2023
  Hendrik Groen is terug! Voor de laatste keer komt de meest geliefde bejaarde van Nederland naar het theater.

  Voor iedereen die benieuwd is hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert de nodige verwarrende situaties op. Door opnieuw een dagboek bij te houden doet de dementerende Hendrik Groen in deze ontroerende komedie zijn best om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten met Leonie (88) en Frida (10) als trouwe vrienden.

  De cast bestaat, net als de vorige Hendrik Groen-voorstellingen, uit jonge acteurs – met Beau Schneider en Britte Lagcher in de hoofdrol. Omdat er in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit.

 • The Mousetrap

  Met Irene Kuiper, Wilbert Gieske, Frederik Brom e.a.
  wo 5 apr 2023

  Na 20 jaar is Agatha Christie’s legendarische moordmysterie terug in Nederland! In het oude pension Monkswell Manor zit een aantal gasten opgesloten door de aanhoudende sneeuwval. Dan meldt zich een brigadier van de politie in verband met een moord die eerder die dag in de omgeving is gepleegd. Hij vermoed dat de dader zich in het pension schuilhoudt. Alle gasten lijken een motief te hebben en de spanning loopt verder op wanneer er plotseling een tweede slachtoffer valt. Door de sneeuwstorm kan niemand het pension verlaten, maar ook de moordenaar niet.. 

  Een meesterlijk moordmysterie waarbij het publiek bedrogen en geplaagd wordt door een plot met meer wendingen dan een draaitol!
   
  'BEWAAR HET GEHEIM VAN THE MOUSETRAP'
  The Mousetrap ging op 25 november 1952 in Londen in première en is de langstlopende toneelvoorstelling ter wereld. Het verhaal is nooit verfilmd, want de waarheid over wie de werkelijke moordenaar is, is het best bewaarde geheim in de toneelwereld. Er is maar één manier om erachter te komen… Tot in het theater!

 • Orpheus' Verrassingsavond

  Dit wil je niet missen!
  do 6 apr 2023

  Durf jij het aan? Ben jij niet bang voor het onbekende en houd je van theater? Kom dan voor slechts € 10 genieten tijdens de Orpheus’ Verrassingsavond. Je weet niet wat je ziet!

  De verrassingsavond is een avond waarin we het publiek een voorstelling presenteren die naast -uiteraard verrassend- ook prikkelend en vernieuwend is. Kortom: een avond die niet in een hokje is te stoppen en waarin uitdaging niet uit de weg wordt gegaan. 

  Maak kennis met een bijzondere voorstelling die nog niet eerder in Orpheus te zien is geweest. Bij dit internationale gezelschap ben je verzekerd van een spetterende voorstelling!

 • Fuad Hassen

  Vogelvrij
  vr 7 apr 2023

  Vogelvrij is het vierde avondvullende cabaretprogramma van Fuad Hassen. Fuad valt op door zijn toegankelijke, laid-back comedy stijl. Het publiek is op zijn gemak bij Fuad en toch weet hij rake klappen uit te delen. Ook weer nu, in zijn programma Vogelvrij.

  Ook de pandemie heeft Fuad aan het denken gezet. Wat als vanzelfsprekend werd gezien bleek ineens niet meer te mogen. Nu de maatregelen zijn verdwenen vraagt Fuad zich af of we échte vrijheid wel aankunnen. Zijn wij als volk niet al te veel gedomesticeerd? Want als je het gewend bent om via een app een volledige maaltijd thuisbezorgd te krijgen, wordt het vangen van een kip voor je avondeten ineens een heel ander verhaal…

  Daar sta je dan. In je zelfgemaakte kleding. Met een kip in je hand. Onder een afdakje. Onbeschermd.

  Vogelvrij.

  Een echte stand-up show, die Fuad de ruimte geeft om een show te maken zoals hij dat echt wil. Op zijn manier en 'Vogelvrij', soms in clubsetting en soms in de reguliere theaterzaal gespeeld,

  Zoals het Dagblad van het Noorden al schreef “Houd Hassen in de gaten”.

 • Johannes Passion

  Bachkoor Apeldoorn
  vr 7 apr 2023

  Bachkoor Apeldoorn voert dit jaar de Johannes Passion van Bach uit op Goede Vrijdag, hoe toepasselijk.

   De Johannes Passion is korter dan de Matthäus Passion en heeft ook een heel ander karakter. De nadruk in deze passion ligt op de opdracht die Jezus uitvoert op aarde in opdracht van Zijn Vader. Het evangelie van Johannes is dynamischer en dat is in de muziek ook goed te horen. Bach heeft met de expressieve koorstukken de sfeer van het evangelie prachtig getroffen. Deze uitvoering is voor de liefhebber van passions aantrekkelijk omdat hij op Goede Vrijdag wordt uitgevoerd. Voor bezoekers die de Matthäus Passion wel erg lang vinden is dit de kans om de kortere Johannes Passion te bezoeken. Kortom, veel redenen om naar dit mooie concert te gaan, waarin Bachkoor Apeldoorn begeleid wordt door Phion en door topsolisten.

 • Theo Maassen

  Onbekend terrein
  za 8 apr 2023

  Natuurlijk hebben we allerlei dingen bedacht die ons houvast bieden in dit wankele bestaan. Continu proberen we de zaak in kaart te brengen, te duiden, te berekenen, te benoemen.

  Soms geeft dat ons de illusie van helderheid maar in wezen tasten we in het duister. Ondanks alle wetten, afspraken, protocollen, reglementen, richtlijnen, verordeningen, bepalingen, geschreven- en ongeschreven regels. Want hoe iedereen zich ook uitslooft, wat voor plannen we ook smeden, waartoe we ons ook laten verleiden, elk moment is een nieuw moment. Elke stap die we zetten is een stap die nog nooit is gezet. Een stap op onbekend terrein. Theo Maassen gaat in deze

  one man show terrein betreden waar hij nog nooit geweest is.

  Kom kijken, je gaat wat meemaken...

  Theo Maassen won een keur aan prestigieuze prijzen waar hij nooit mee te koop zal lopen. In de Volkskrant top 100 van grappigste fragment van naoorlogs Nederland staat hij met Mengvoeders United pontificaal op nummer 1. Cabarethistoricus Frank Verhallen plaatste hem in het ultrakorte rijtje: Jean-Louis Pisuisse - Toon Hermans - Freek de Jonge - Theo Maassen, en ziet hem als de cabaretier van de eeuwwisseling en daarna.

  Hoe dan ook een schitterend compliment. Voor Freek, Toon en Jean-Louis dan hè. 

 • Misfit

  De Musical
  9+
  ma 10 apr 2023

  De makers van Brugklas de Musical en 100% COCO de Musical brengen de mega succesvolle Netflixserie en filmhit Misfit naar het theater in een compleet eigen musical! In het voorjaar van 2023 is Misfit de Musical te zien!

   

  Julia heeft het perfecte leventje in Amerika. Dan moet ze ineens terug verhuizen naar Nederland en staat haar leven op zijn kop. Door de populairste meiden van haar nieuwe school wordt ze tot ‘Misfit’, een buitenbeentje bestempeld. Bij een talentenwedstrijd op school krijgt ze de kans om terug te gaan naar Amerika. Ze kan goed zingen, maar heeft met haar plankenkoorts nog nooit voor een publiek gestaan. En dan wordt ze ook nog eens verliefd op een muzikant op school!

  Kleurplatenwedstrijd Pasen

  Ben jij creatief met kleurpotloden, glitters of kan jij de mooiste outfits tekenen én kom jij naar Misfit de Musical op tweede paasdag? Dan is deze kleurrijke wedstrijd echt iets voor jou! Hoe je mee kunt doen? Download hieronder een kleurplaat van Misfit de Musical, zet jouw mooiste creatie op papier, hang op tweede paasdag jouw kleurplaat op in Orpheus, krijg er een handje vol paaseitjes voor terug en wie weet win jij wel vrijkaartjes voor een verrassingsvoorstelling! 

   

 • Brandweerman Sam

  De Verloren Piratenschat
  2+
  ma 10 apr 2023

  Van redden krijgt Brandweerman Sam™ nooit genoeg... de held van de buurt blijft in het theater! Wegens groot succes komt Brandweerman Sam samen met zijn trouwe brandweerwagen Jupiter, brandweerjeep Venus, reddingsboot Neptunes en al zijn vrienden opnieuw in actie in de familievoorstelling Brandweerman Sam Live! - De Verloren Piratenschat.

   

  Het verhaal

  Ahoy maatjes! Spannende verhalen gaan rond, want een beruchte piraat heeft ooit zijn schatkist op Piekepolder eiland verstopt. Om de eeuwenoude dorpslegende te vieren, wordt een speurtocht georganiseerd. Wie zal de felbegeerde schat als eerste vinden? De piratenteams gaan op pad! Maar, als de ondeugende Norbert Puk zelf besluit op schattenjacht te gaan en een dichte mist om Piekepolder eiland verspreid, staat Sam voor een moeilijke uitdaging. Alle hens aan dek voor Brandweerman Sam en zijn vrienden!

  Kies het ruime sop en beleef het heldhaftige avontuur met Brandweerman Sam, Elvis, Jenny, Commandant Staal en Norbert bij deze spetterende voorstelling vol dans, zang, humor en gewaagde reddingsacties in Brandweerman Sam Live! - De Verloren Piratenschat.

  Kleurplatenwedstrijd Pasen

  Ben jij creatief met kleurpotloden, glitters of kan jij de mooiste outfits tekenen én kom jij naar Brandweerman Sam op tweede paasdag? Dan is deze kleurrijke wedstrijd echt iets voor jou! Hoe je mee kunt doen? Download hieronder de kleurplaat van Brandweerman Sam, zet jouw mooiste creatie op papier, hang op tweede paasdag jouw kleurplaat op in Orpheus, krijg er een handje vol paaseitjes voor terug en wie weet win jij wel vrijkaartjes voor een verrassingsvoorstelling! 

 • The Analogues

  Hello Goodbye: The Very Best Of The Studio Years
  wo 12 apr 2023

  Hello Goodbye kan beschouwd worden als een spectaculaire afsluiting van de periode waarin The Analogues alle studio-albums (van na 1967) van The Beatles live reproduceerden. De band behaalde de afgelopen jaren grote successen in binnen- en buitenland met integrale uitvoeringen van de albums die The Beatles wel opnamen, maar zelf nooit live uitvoerden: Magical Mystery Tour, Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, The White Album en, het meest recent, een combinatie van Let It Be en Abbey Road.

  Met Hello Goodbye stelden The Analogues zichzelf de lastige opdracht om uit die zes iconisch albums een selectie van hoogtepunten te distilleren.

  "Dat ging niet zonder slag of stoot," zegt musical director Bart van Poppel. "Wij spelen nu al een jaar of zeven al die geweldige nummers van The Beatles, maar we zijn ook nog steeds diehard fans. Met nogal sterke opinies over wat nou écht de sterkste nummers zijn. Met de lijst die we nu hebben ben ik het in ieder geval helemaal eens; Beatles-liefhebbers hebben nu een uitgelezen mogelijkheid om in het theater te komen kijken of ze het eens zijn met onze keuze.”

 • Lotte Velvet

  Ondergrond
  do 13 apr 2023

  Lotte Velvet won in 2020 met haar voorstelling ‘Ondergrond’ de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In deze dystopische cabaretvoorstelling verbreekt zij haar relatie met de wereld. Maar zat de wereld überhaupt op haar te wachten? Door middel van muziek, poëzie en grappige scènes geeft zij een stem aan mensen die ook worstelen met de wereld en controle proberen te houden over de huidige veranderende omstandigheden.

  Lotte wordt tijdens de voorstelling begeleid door toetsenist en producer Serge Dusault.

  Over de finale:

  “Velvet zwiert met haar gitaar en elektrische viool van punkcabaret tot prachtige poëzie.” (Theaterkrant.nl)

  “Velvet (…) was ontegenzeggelijk de bijzonderste en spannendste finalist.” (Volkskrant)

  “Met slim geconstrueerde en geestige liedjes en sketches over de klimaatcrisis en ontevreden burgers won Lotte Velvet het Amsterdams Kleinkunst Festival.” (NRC)

 • Tania Kross

  Van Curaçao tot Concertgebouw
  met Ernst Munneke en Randal Corsen
  do 13 apr 2023

  Halverwege de jaren negentig kwam een dappere, piepjonge Curaçaose met de naam Tania Kross naar Nederland voor een studie Zang aan het conservatorium in Utrecht. Ze schoof naast de pianostuderende Ernst Munneke in de collegebanken en de twee sloten elkaar onmiddellijk in het hart. Hun vriendschap groeide uit tot een internationaal geprezen muzikale samenwerking die nu al 25 jaar duurt. Ze traden over de hele wereld op. Van het Concertgebouw in Amsterdam tot en met Carnegie Hall in New York.

  Op Curaçao zong Tania in het bandje van haar broer. Zo leerde ze ook de getalenteerde Randal Corsen al vroeg kennen. Ook Randal vertrok in de jaren ‘90 naar Nederland om piano te studeren. Terug op Curaçao groeit hij uit tot het muzikale brein van het eiland. Hij combineert zijn kennis van jazz en klassiek met zijn liefde voor de Caraïbische muziek en traditionele instrumenten. Voor Tania Kross componeerde hij de opera Katibu di Shon. Sinds Tania weer op Curaçao woont hebben zij hun samenwerking weer opgepakt.

  Om haar eerste kwarteeuw als zangeres te vieren, zal Tania Kross samen met haar twee muzikale vrienden een reeks van exclusieve jubileumrecitals geven. Tania met vleugels! Een intiem concert met aandacht voor de muzikale hoogtepunten in haar carrière en voor haar eiland Curaçao.

 • Danny Vera

  The New Now Nightclub
  vr 14 apr 2023

  De Middelburgse singer-songwriter Danny Vera schrijft al sinds zijn tienerjaren liedjes over het leven, de liefde en de dood. Danny scoorde in 2019 met het nummer Roller Coaster een dijk van een hit en werd tegelijkertijd door heel Nederland in het hart gesloten. Het nummer verbrak een Nederlands record met de langst genoteerde top 40 hit, zonder ooit te zijn doorgedrongen tot de eerste 20. Roller Coaster kwam zelfs op 1 in de Top 2000 van 2020. 

  Gepositioneerd als een getatoeëerde, zachtaardige outsider heeft Danny Vera de afgelopen jaren naast de festivals en poppodia ook de theaters weten te veroveren. In deze nieuwe theatershow zal Danny muzikaal grootser uitpakken dan ooit! Niet alleen zijn vaste band, strijkersensemble en blazerssectie zijn van de partij: achtergrondzangers worden hieraan toegevoegd en dragen bij aan het groots brengen van de muziek van zijn prachtige albums.

 • Jihad van Liefde

  Met Mohammed Azaay & het Amsterdams Andalusisch Orkest
  Gebaseerd op het boek van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck
  vr 14 apr 2023

  “Omdat jouw verhaal het mijne is.”
  – Mohamed El Bachiri

  Jihad van Liefde is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016.

  Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde.

  Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht. 

  De Meervaart brengt in samenwerking met George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest dit belangwekkende boek op het toneel. Gespeeld door acteur Mohammed Azaay, is Jihad van Liefde een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening.

 • Daniël Lohues

  Theatertour
  vr 14 apr 2023
  Daniël Lohues trekt in het voorjaar van 2022 met een nieuwe voorstelling weer langs de vaderlandse theaters. Hij brengt nieuwe songs, lievelingsnummers uit de succesvolle Allennig-serie en van de prachtige platen daarvoor en daarna. Hij begeleidt zichzelf op de vleugel of op de gitaar, of op een banjo of een mandoline. Je weet het maar nooit.
  Al meer dan vijftien jaar trekt hij als een hedendaagse troubadour door het land met zijn unieke verhalen en tijdloze liederen. De schare liefhebbers wordt elk jaar groter. Vol muzikaliteit en humor kijkt hij verder dan zijn neus lang is, opzoek naar zichzelf. Laat u een avond meenemen in de bijzondere wereld van Daniël Lohues.
 • SCHATER Cabaretfestival

  Hét cabaretfestival van Apeldoorn
  za 15 apr 2023
  Een avondvullend programma vol humor
  Op zaterdag 15 april staat de humor centraal in Orpheus! SCHATER is hét cabaretfestival van Apeldoorn. De tweede editie van dit festival laat je alle kanten van comedy zien: van kleinkunst, improvisatie, stand-up tot cabaret.

  Er is in ieder geval cabaret-talent in overvloed, met de finalisten van Cameretten Festival en het Amsterdams Kleinkunst Festival, optredens van Kim Schuddeboom en Boban Benjamin Braspenning. Maar dat is nog niet alles! Er is (speciaal)bier, lekker eten en swingende live muziek van de band Funk Delight. We toveren onze foyer om tot heuse comedy club en een hilarische silent disco is te vinden in de Bijvoet & Holt foyer. Geniet van een sterk staaltje improvisatiecabaret van de mannen van Op Sterk Water, die de avond met een lach afsluiten. 

  Op SCHATER kun je gegarandeerd genieten van een avond lachen met je vrienden. Een avondvullend programma waarin jij zelf kiest hoe je ‘m invult. Humor, hapjes en drankjes zijn er in ieder geval in overvloed!

 • Na-aperij

  Peuterpret
  2+
  wo 19 apr 2023
  Oe, oe, oe! Aa, aa, aa! Oe, oe, oe! Aa, aa, aa! Doe mij maar na!

  Muziek is niet alleen om naar te luisteren. De vrolijke liedjes van Jeroen Schipper, winnaar van de Willem Wilminkprijs 2019, nemen kinderen mee in een muzikale totaalbeleving. Tekst, muziek, beweging en educatieve elementen werken samen op hoog niveau.

  Dit swingende concert is daardoor een echte verrijking op allerlei gebieden. Maar vooral is het gewoon een heerlijk muzikaal feestje dat de kleintjes nog lang zal bijblijven.

  Na-apen mag!

 • Bach

  Introdans
  do 20 apr 2023

  Sprankelend, verbindend en verstillend. In de voorstelling Bach laten drie choreografen zich op geheel eigen wijze inspireren door het imposante oeuvre van de wereldberoemde componist. Selon désir van Andonis Foniadakis is een wervelwind van energie en verlangen op de Mattheus en Johannes passies. Het lichtvoetige Corpus Bach van Sidi Larbi Cherkaoui brengt een speels samenspel tussen twee dansers, live begeleid door een cellist. Manuelle Vignoulle creëert speciaal voor de voorstelling Bach een nieuw werk, een meditatief ensemblestuk over de zoektocht naar je ware zelf. Introdans-dansers en filmmakers Jurriën Schobben en Alberto Villanueva Rodríguez maken een filmisch intermezzo.

 • René van Meurs

  2636
  do 20 apr 2023

  René van Meurs staat ineens aan de vooravond van een nieuwe fase! Met al z’n levenservaring en z’n goeie gedrag. Dan moet je er ineens echt wat van gaan maken, omdat dat nu eenmaal zo hoort. Verantwoordelijkheid nemen, dingen vinden, dat soort dingen. Maar wat als je daar misschien nog niet klaar voor bent en gewoon nog wat wil dollen en loltrappen? Moet ook gewoon kunnen, toch?

  Misschien kun je dan het beste terug naar de basis, je geboortegrond. Daar waar alles leeft, bruist, tegensputtert en beweegt. Waar je even kunt pauzeren en je op kunt laden voor de volgende storm. Om eens kritisch te bekijken wat je gevormd heeft en hoe je het dan nu het liefste zelf zou willen doen.

  Laat René er maar een avond over vertellen. Zijn eerlijke verhalen en hilarische anekdotes zitten altijd bomvol steengoede grappen. René is kwetsbaar, persoonlijk en erg grappig. Hij maakt “theater als troost in optima forma”, zoals Trouw over zijn vorige voorstelling schreef. In zijn vijfde programma zet hij deze lijn onverminderd voort. Dit belooft weer een mooie avond theater, of zoals ze in Schipluiden zeggen: “Heemaal goud joh!”

 • Blaudzun

  NY-RIO-BERLIN
  vr 21 apr 2023

  Begin 2022 verschijnt Blaudzun’s zesde langspeler LONELY CITY EXIT WOUNDS. De singles ‘REAL HERO’ en ‘WIDE OPEN’ worden gekozen als TopSong bij NPO Radio2 en het album bereikt de nummer-1 positie in de Nederlandse album top-100. Recensenten komen superlatieven tekort om artiest en songs te duiden en prijzen.

  LONELY CITY EXIT WOUNDS bestaat uit een verzameling van twaalf filmische en emotionele popsongs. Een album met ‘de eenzame stad als vertrekpunt, als plaats delict, als toevluchtsoord, als doolhof en als een hongerig personage dat zich voedt met de hartekreten van verliezers en de souvenirs van helden’, zoals Blaudzun zelf omschrijft.

  De theatertour NY-RIO-BERLIN is een intiem vervolg op het album. Tijdens de concerten brengt de zanger en liedjesschrijer met zijn vaste muzikanten de songs van LONELY CITY EXIT WOUNDS, het mooiste uit zijn eerdere werk én nieuwe muziek in bijzondere en sfeervole uitvoeringen.

 • Meral Polat Trio

  vr 21 apr 2023

  Onder sublieme begeleiding van gitaar, toetsen en drums voert het Meral Polat Trio je mee op een meanderende reis langs hedendaagse Anatolische folk, Koerdische klanken en de wortels van de blues. Aards, hoopvol en zielsnijdend.

  Met eigen teksten en gedichten uit de poëtische nalatenschap van haar vader- Ali Ihsan Polat- onderneemt het trio een louterende zoektocht en vertolken ze de liefde, vitaliteit en melancholie van het hart. Ez kî me (Wie ben ik) vertelt universele verhalen die vandaag een nieuwe betekenis krijgen.

 • het Stadsfeest

  Het grootste 25+ feest van Midden-Nederland
  za 22 apr 2023

  Op zaterdag 22 april gaan alle stoelen er weer uit en worden de theaterzalen ingericht tot één groot indoor-festival.

  Het Stadsfeest is niet alleen voor iedereen die in Apeldoorn woont, werkt of er graag komt, het populaire evenement trekt inmiddels bezoekers uit heel Nederland. Op zaterdag 22 april gaan alle stoelen er weer uit en worden de theaterzalen ingericht tot één groot indoor-festival.

  In de HOUSE & TECH zaal draaien weer bekende (inter)nationale deejays de heetste Ibiza House. Zoals altijd draaien al deze deejays wereldwijd, brengen ze platen uit en staan ze stuk voor stuk zeer hoog aangeschreven. 

  De DANCE CLASSICS & HITS zaal zal weer helemaal los gaan en staan te schudden op de beste hits uit de 80’s, 90’s, 00’s en van nu. Hier zullen ook de BN’ers weer acte de presence gaan geven.

  En er is een nieuw derde DEEP & CHILL podium voor de liefhebbers van diepere en meer melodische muziek. Wij hebben de absolute top weten te boeken in de Progressive House, Deephouse, Afrohouse Lounge en Chill-Out. 

 • Martin Luther King

  Urban Myth
  8+
  zo 23 apr 2023

  Martin Luther King volgt het verhaal van de jonge Martin Luther King. Een jonge man die in zijn jeugd al een wereld van ongelijkheid ontdekt en een nieuwe wereld vormt met de speech waarvan iedereen in ieder geval de eerste zin kent: “I have a dream…”

  De voorstelling begint in 1937, de tijd dat Martin Luther King nog Michael heette. Hij heeft een onbezorgde jeugd, totdat hij naar school gaat. Hij moet naar een school voor alleen zwarte kinderen. Een gevoel van onrechtvaardigheid komt bovendrijven en wakkert een vuurtje aan dat niet meer te doven is. Hoe ver is Martin bereid te gaan?

  Martin Luther King is een swingende muzikale familievoorstelling onder de regie van Jörgen Tjon a Fong, met hoofdrollen voor José Montoya, Noah Blindenburg, Rosa da Silva en Viktor Griffioen. Tijdens de voorstelling wordt voor livemuziek gezorgd door Gianni Noten, Timothy Bennet en Djuwney.

 • Les Misérables

  Met Milan van Waardenburg, Freek Bartels, Vajèn van den Bosch e.a.
  wo 26 apr 2023
  -
  zo 7 mei 2023

  De legende is terug!

  Het verhaal over vriendschap, vrijheid en liefde keert terug naar Nederland. Beleef de klassieker nu als nooit tevoren met een geheel nieuw decor en een sterrencast, met onder andere Milan van Waardenburg, Freek Bartels en Vajèn van den Bosch.

  Het verhaal

  Frankrijk in een tijd van onrust, armoede en oneerlijkheid. Na 19 jaar gevangenschap lijkt Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet te gaan. Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van de geobserdeerde Javert, die hem koste wat kost wil bestraffen voor het breken met de voorwaarden?

  Les Misérables, een legendarisch, maar vooral zeer aangrijpend en tijdloos verhaal. Geschreven door Victor Hugo. Een musical die je gezien moet hebben!

 • Kasper van der Laan

  Warm
  vr 28 apr 2023

  Is het cool, chill, fresh of hot? Het is Warm, de nieuwe voorstelling van Kasper van der Laan.

  Kasper van der Laan gooide hoge ogen met zijn bejubelde debuutvoorstelling 1 Kilo. ‘Kasper van der Laan fascineert oneindig’ schreef de NRC in een vijfsterrenrecensie. ‘Een natuurtalent’ voegde AD daar aan toe met ook vijf sterren. De Volkskrant vatte het samen met “dé debutant van het jaar” en vier sterren. Kasper blijft aanstormen en is ongekend grappig. Kasper gaat nooit meer weg. Ontdek deze unieke cabaretier.

  Absurd, onvoorspelbaar, ontwapenend en hilarisch (en sexy).

 • Beth & Flo

  Niet wat je denkt
  za 29 apr 2023

  Gewapend met een sloophamer breken Beth & Flo alle muren af. De muren van het studeerkamertje waar hun piano staat en waar ze urenlang, jarenlang, eindeloos etudes en fuga’s van Bach hebben geoefend. De muren van die hele klassieke concertwereld waarin ze gevangen zitten, moeten kapot. Ze willen eruit! Ver weg van de gebruikelijke regels in de wereld waar ze vandaan komen, ver weg van de tradities. Want waarom zou je niet gewoon eens Rachmaninov spelen met een prei in je binnenzak?

  In Niet wat je denkt bestormen Beth & Flo de theaterzalen met absurdistische scènes, virtuoos pianospel en sprankelende samenzang. Dit veelbelovende cabaretduo stort klassieke muziek over je heen en maakt theater zoals je niet eerder zag!

 • NJO Verrassingsconcert

  Nationaal Jeugdorkest
  zo 30 apr 2023
  -
  zo 14 mei 2023
  Het NJO en Theater Orpheus verrassen je graag met bijzondere concerten op de zondagmiddag. Het NJO brengt met een steeds wisselende selectie van getalenteerde musici een reeks verrassende en verfrissende concerten. Wie er voor je komen spelen blijft tot het moment dat ze het podium betreden een verrassing, wat wel zeker is is dat het gaat om zeer getalenteerde jonge musici. Deze musici die zich voorbereiden op de beroepspraktijk worden door het NJO in de gelegenheid gesteld om ervaring op te doen op het allerhoogste niveau in verschillende vormen van samenspel.

  NJO Verrassingsconcert: verfrissend en uniek!

  Voor ieder Verrassingsconcert maakt het NJO weer een opvallende selectie van de mooiste werken uit de klassieke muziek, van vroeger tot nu. Elk concert is daarom een verrassing en een beleving op zich. Het NJO Verrassingsconcert bevat altijd toegankelijk werk, en is daarom geschikt voor een breed publiek. Of je nu klassiekemuziekkenner- en fan bent, of juist (nog) niet, een NJO Verrassingsconcert is geschikt voor elke liefhebber van muziek, voor jong en oud. Geniet in de Kleine Zaal van Theater Orpheus van toptalenten die op deze manier ervaring opdoen op hoog niveau.

 • Nijntje de Musical

  Naar de verhalen van Dick Bruna
  2+
  di 2 mei 2023

  Wie kent nijntje niet? Heel Nederland houdt van dit beroemde konijntje. Beleef de avonturen van nijntje en haar vriendjes en geniet van de nieuwe verhalen. In een groots decor en met prachtige kostuums wordt de wereld van nijntje in het theater tot leven gewekt. In nijntje de musical viert nijntje haar verjaardag en ontmoet ze nieuwe vriendjes. Ook komen de bekendste nijntje nummers voorbij zoals konijnen 3, nijn is jarig en nijntje, een lief klein konijntje. Dat wordt meezingen en swingen voor de kleintjes én een feest van herkenning voor papa’s, mama’s, opa’s en oma’s.

  Deze sprankelende muzikale voorstelling is een prachtige eerste kennismaking voor de kleintjes met theater. Je eerste knuffel? Je eerste boek? Dat is nijntje. Je eerste theatervoorstelling? Dat is natuurlijk ook nijntje!

  Tekstdichter en woordkunstenaar Ivo de Wijs schreef een spiksplinternieuw verhaal vol vrolijke liedjes, geïnspireerd door de boeken van Dick Bruna. De frisse regie van Naomi van der Linden en het vrolijke spel zorgen voor een onvergetelijke middag. Kom kijken hoe Dick Bruna’s creatie vanuit de boeken het theater inspringt.

 • Zus van mijn zus

  Via Rudolphi Producties
  di 2 mei 2023

  “Geen tranen! Bewaar die maar voor later.”

  “Voor wanneer dan?”

  “Weet ik veel. Je bent nog maar een kind. Je gaat toch niet nú al heel je verdriet ophuilen.”

  Twee zussen komen bij elkaar om te bespreken of ze de grafrechten van hun vijftig jaar geleden overleden zusje zullen verlengen.

  Ontelbare herinneringen, gedachten en emoties passeren al snel de revue. Zo ontstaat een portret van twee zussen die ooit drie zussen waren. Heden en verleden gaan naadloos in elkaar over, met de dood als onlosmakelijk deel van het leven. Intiem en niets ontziend. Een levenslustige voorstelling over dood, familie en liefde.

  Met Zus van mijn zus gaat een lang gekoesterde wens van actrices Ariane Schluter en Marisa van Eyle in vervulling: voor het eerst staan zij samen op het toneel.

 • Elke Vierveijzer

  Drift
  wo 3 mei 2023

  Voor haar voorstelling Lucht ontving Elke de Poelifinario 2020/2021, de prijs voor het meest indrukwekkende kleinkunstprogramma van het seizoen. De VSCD-cabaretjury schreef: “Vierveijzer toont zich één van de beste liedschrijvers van Nederland. Ze is meer dan de klassieke kleinkunstenaar die met een stapel liedjes langs de theaters trekt; ze legt overdonderend veel beleving in wat ze zingt en zegt.”

  Drift is een nietsontziende, muzikale reis langs de driften, angsten en drijfveren van de mens. Onze diepste verlangens, de dingen in onszelf waar we bang voor zijn. In Drift worden alle lagen afgepeld. Elke trekt zonder reserves ten strijde op zoek naar alles wat we liever verborgen houden en wordt daarbij ondersteund door diepe drums en vunzige bassen.

  • wo 3 mei 2023 20:00
  • wo 3 mei 2023 20:00
 • Yentl & De Boer

  Modderkruipers
  za 6 mei 2023
  Modderkruipers. Vissen die zich, bij het eerste teken van gevaar, diep in de modder verstoppen. Wordt er gevochten? Weg is de modderkruiper. Ingewikkelde gesprekken? ‘Duiken’ zegt de vette aal. Er wordt gevraagd naar politieke overtuigingen? ‘Blup blup’ klinken de zuurstofbelletjes al door de dikke derrie.

  Yentl en de Boer en hun muzikanten zijn terug met een nieuwe muzikale voorstelling, vol grappige en ontroerende liedjes. Over heldenmoed en vluchtdrang. Het comfort van de warme blubber, terwijl de grimmige wereld juist om helden roept.

  Yentl en de Boer kennen we van hun fantasierijke theaterprogramma’s en talige liedjes.
  Afgelopen seizoen maakte het duo een uitstapje naar de televisie met hun vierdelige muzikale comedyserie ‘Yentl en de Boer de Serie’. Tussen alle lockdowns waren ze in het theater te vinden met de veelgeprezen voorstelling ‘De Kampvuursessies’, waarmee ze hun tweede Annie M.G. Schmidtprijs wonnen en ze zich definitief tot de kopgroep van het muzikale cabaret mogen rekenen.

 • Dochters van Nino

  Theater Oostpool
  Een muzikale tijdrijs
  di 9 mei 2023

  Met de muziektheatershow Dochters van Nino doopt Oostpool de schouwburg om tot vrijplaats. Je maakt een tijdreis langs de levens van opeenvolgende dochters en moeders. Welke geschiedenis van je voormoeders draag je met je mee? Welke toekomst wens je voor degenen die na jou komen?

  Theater Oostpool geeft een bruisend team van jonge makers de grote schouwburgzaal in handen. On the spot werkten schrijver Vera Morina (Midzomernachtsdroom), regisseur/schrijver Koen Verheijden, regisseur/componist Seppe Salomé, songwriter/producer Démira en drummer/producer Sharon Harman aan nieuwe teksten en muziek. Samen creëerden zij in korte tijd een geheel nieuwe muzikale voorstelling. Mette Bouhuijs (Oorlogsvrouwen, Loenatik), tekende met haar jarenlange ervaring voor de eindregie. Vier actrices – Eeke Boonstra, Ezra Koppejan, Shelley Bos en Gonca Karasu – wekken als verschillende generaties van Nino’s het geheel tot leven op het toneel. 

  Dochters van Nino is een all female popconcert met onder meer nummers van het nieuwe album van Démira (Iggy) en speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziek. Leef mee met de aangrijpende verhalen van vier vrouwen, onvermijdelijk verbonden door intergenerationeel trauma. Zij eisen het podium op en delen met liefde, kracht, humor en standvastigheid, hoe de prachtige en afschuwelijke afgelopen eeuw hen heeft getekend.

  Koen Verheijden en Seppe Salomé: “Toen Oostpool vroeg of wij – vanwege plots ontstane ruimte – onze eerste grote zaal ervaring op wilden doen door met elkaar in korte tijd een inhoudelijk en muzikaal experiment aan te gaan, was ons antwoord natuurlijk direct: ja! 

  Mette Bouhuijs: “Ik vind het heel inspirerend om het gegeven van intergenerationeel trauma in te duiken met deze talentvolle generatie jonge makers.”

  Dochters van Nino is een voorbode op Het Achtste Leven dat Oostpool volgend seizoen als marathonvoorstelling op de planken zal brengen.

 • Lebbis & Verhallen

  Het toeval wil
  wo 10 mei 2023

  Toeval. Het hele leven is toeval. Waar je geboren bent, hoeveel talent je hebt, wie je tegenkomt.
  Of je morgen wakker wordt naast een antivaxxer...
  Het leven is van toeval het beste maken.
  Toevallig komen Mattijs Verhallen en Hans Sibbel elkaar tegen. Op een goed moment.
  En verdomd, ze gaan een voorstelling maken.

  Muziek en verhalen.
  Twee mannen in de bloei van hun leven die een bak liedjes en gedachten over u uitstorten waar U u tegen mag zeggen.
  Er is geen God, er is geen complot, er is geen duidelijk doel.
  Gewoon twee mannen die het toevallig naar hun zin gaan hebben.
  En U bent welkom dit mee te beleven.

 • Thijs van de Meeberg

  Meer dan mogelijk
  do 11 mei 2023

  Alle problemen leken als sneeuw voor de zon verdwenen. Als iemand klaar was voor een leven na corona, was het Thijs wel. Toch jammer dat zijn onhandelbare coronapuppy de compleet nieuwe inboedel sloopt, waardoor hij alsnog thuis moet zitten. In Meer dan mogelijk zoekt Thijs van de Meeberg, te midden van een levend, komisch en troostrijk decor, naar een manier om van waarde te zijn. Dat lukt hem niet alleen. Hij heeft jouw advies hard nodig. Want er is een probleem boven zijn hoofd gegroeid waardoor alles stagneert en vastloopt. Pas als dat is opgelost, is alles mogelijk en misschien wel meer dan dat.

  Meer dan mogelijk is het derde soloprogramma van Thijs van de Meeberg. Theaterkrant schreef hierover: “De gefrustreerde verhalen over de BSO, hondentraining en goede bedoelingen in coronatijd zorgen voor tal van komische reflecties, gloedvol en met veel inlevingsvermogen verteld.”

 • William Rutten

  FOCUS
  do 11 mei 2023
  Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie is. Wanneer hij een paar jaar later aan de slag gaat bij ‘Hitkrant’, slaagt hij erin om elke wereldster voor zijn lens te krijgen.
  Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie is. Wanneer hij een paar jaar later aan de slag gaat bij ‘Hitkrant’, slaagt hij erin om elke wereldster voor zijn lens te krijgen.

Bekijk ook deze overzichten