Mark Engelen

Orpheus Magazine: Big smiles en schaterlachen bij de opera

Wat krijg je als de vrolijkste en charmantste contrabassist van Nederland op een podium staat met Neerlands leukste sopraan? Mooie muziek, dat spreekt voor zich. Maar met Dominic Seldis en Francis van Broekhuizen, kun je je opmaken voor een uitermate vrolijke ontdekkingstocht door de wereld van de opera en de (lichte) klassieke muziek.

Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: Big smiles en schaterlachen bij de opera

Ze kregen een klik toen Francis enkele keren meewerkte aan de tv-hit Maestro, waarin Dominic een van de drie juryleden is. Twee mediagenieke en humoristische persoonlijkheden, het kon bijna niet uitblijven dat ze eens samen het theater in zouden gaan. Er is de afgelopen decennia al veel gebeurd in de strijd tegen de drempelvrees voor ‘klassieke’ muziek en opera. The Francis & Dominic Show is het nieuwste wapen. Na een avondje big smiles en schaterlachen van deze twee kun je echt niet meer volhouden dat het genre stoffig en elitair is.

Rare kunstvorm

“Maar het is natuurlijk wél een rare kunstvorm, die opera,” zegt de vrouw die al vanaf 2004 freelance-operazangeres is, in alle concertzalen van Nederland stond en nu met hulp van de tv én zeer succesvolle uitstapjes naar de musical, een BN’er is geworden. “Ik kan me heus voorstellen dat er mensen achteruit deinzen omdat ze opera als ‘overdreven geschreeuw’ ervaren. Met een sterfscène van tien minuten.” Maar Francis van Broekhuizen wil dat high brow en dat idee van ‘overdreven geschreeuw’ doorbreken. “Ik leg het de mensen uit, vertel ze dat opera ook volks is, dat er naast drama ook humor in zit, hoe ze moeten kijken en luisteren.”

Annemieke van der Togt
"Natuurlijk is het een rare kunstvorm, die opera"

Diva’s

“Willen we het genre aan de man brengen, moeten we toegankelijk zijn, nieuwe wegen blijven inslaan. Operazangers en -zangeressen waren onbereikbare sterren en diva’s, maar dat is allang verleden tijd. Ik stond vorig seizoen met Laetitia Gerards in Orpheus, een geweldige sopraan, ze zou een diva kúnnen zijn. Maar zij doet gewoon mee aan Wie is de Mol?. Ik zat in All Together Now, De Slimste Mens en regelmatig in talkshows. Dat helpt de drempel voor de klassieke muziekgenres te verlagen.”

Nieuw publiek

Ze toerde de afgelopen seizoenen met tv-presentator, koordirigent en pianist Gregor Bak door Nederland met haar theatershow Bij twijfel hard zingen. “Daarmee trokken we echt nieuw publiek. Jong publiek ook, veel mensen die nooit of nauwelijks naar een theater gaan, laat staan naar een voorstelling met dit genre muziek. Geweldig! We preekten niet voor eigen parochie.”

Ze is door haar aanwezigheid op tv ook in het theater een publiekstrekker geworden. “Ik zocht het niet op, het gebeurde gewoon. Ik ben een cabaretesk mens, ik word behalve als dramatisch sopraan, schrijver (van het boek Bij twijfel hard zingen, met tekeningen van haarzelf) ook gepresenteerd als ‘comédienne’. Ik hoef weinig moeite te doen geestig te zijn, dat kleeft kennelijk aan me. Dominic is inmiddels de populairste Brit van Nederland. Hij spreekt geen Nederlands, ik zal hem af en toe vertalen, maar dan weet je al welke kant het opgaat. Twee kijkcijferhits op het podium: 1 + 1 = 3; ik ben benieuwd of het publiek dat ook zo ervaart. Ik verheug me er ontzettend op, omdat we in de voorbereiding al zoveel lol hadden.” 

Kleedkamerpraat

Orpheus Magazine had eigenlijk willen weten wat de twee doen als ze in het theater aankomen, wat hun  kleedkamerrituelen zijn, wat zich backstage afspeelt voor ze opkomen. Maar Francis en Dominic vertellen dat  liever op de avond zelf, op het podium. “In de eerste helft van onze voorstelling zitten we in onze joggingbroeken in het decor van een kleedkamer en kletsen wat. We vertellen elkaar over onze passies, laten de muziek horen die ons heeft gevormd en ons heeft gebracht waar we nu zijn. Een beetje uit de losse pols, maar wel met een verhaallijn en allerlei grappige zijweggetjes. We steken de draak met onszelf, maar de muziek speelt de hoofdrol.”

Feest der herkenning

“Na de pauze komen we in vol ornaat terug. Jurk en driedelig pak. Alsof we dan pas echt opkomen en aan ons concert beginnen. We hebben gekozen voor het wat bekender werk en af en toe een ‘greatest hit’. Het moet ook een feest der herkenning zijn. De mensen willen altijd Climb Ev’ry mountain uit The Sound of Music van mij horen en die krijgen ze. Ik speelde daarin de moeder overste, ik vond het grandioos om te doen. 

Dominic leeft zich uit in een musicalmedley; hij houdt van dirigeren, dus dat gaat hij ook doen en omdat ik van quizen houd, doen we een quiz met het publiek. En nog veel meer.” Francis’ lievelingsopera is Tosca van Puccini. In deze show zingt ze daaruit de aria Vissi d’arte. “Alles van Puccini is voor mij het walhalla, maar Tosca is de mooiste. Daarvoor heb ik ook de juiste stem. Ik ben een dramatisch sopraan, anders dan een soubrette of lyrisch sopraan. Ik heb bijvoorbeeld niet de geschikte stem om in La Traviata van Verdi te zingen. Vind ik doodzonde, maar ’t is niet anders. Ik herken me ook wel een beetje in de persoon Tosca. Ik begrijp haar. Ze is jaloers, maar tegelijk ook lief, devoot en een tikje gemeen. Ik steek alleen niemand dood en spring daarna van een brug. Je moet je inleven in een personage, maar niet overdrijven.”

Uitgelicht!

Francis van Broekhuizen haalt met haar stem 110 decibel. “Ik las dat 85 decibel de max moet zijn in danceclubs, popzalen en bij festivals en dat KNOartsen dan nog oordopjes aanraden. Maar ik zing onversterkt, op natuurlijke wijze en ik schreeuw een zaal niet kapot.”