Orpheus Magazine: SCHATER! Een avond vol cadeautjes

De eerste editie van ons eigen cabaretfestival SCHATER was vorig jaar een schot in de roos. ‘Never change a  winning team’, zeggen de Engelsen, dus maken we van SCHATER een jaarlijks terugkerend evenement. Op 15 april kun je weer lachen, eten en drinken in Orpheus.

Orpheus Magazine > Orpheus Magazine: SCHATER! Een avond vol cadeautjes

Wie gaan we zien?

SCHATER is een dag waarop de negen finalisten van de drie grootste cabaretfestivals Cameretten, Leids Cabaret Festival en het Amsterdams Kleinkunst Festival samen bij ons staan. Bij SCHATER is hun missie je een hele avond te vermaken. Zonder wedstrijdelement, al mag je na afloop wel laten weten van wie je het meest hebt genoten. Want alle acts willen zich natuurlijk ook graag in de kijker spelen.
Voor een duidelijk overzicht van het programma én informatie over alle optredens ga je naar onze SCHATER pagina!

Het wordt dus een gevarieerde avond, want het zijn finalisten van drie diverse cabaretfestivals.

Onze opzet met SCHATER is om je te laten kennismaken met opkomend cabaret- en kleinkunsttalent. Korte optredens met voor elk wat wils in twee zalen, de Rabobankzaal en de Altioszaal. Van pure stand up-comedy en woordkunst tot een volledig muzikaal cabaretprogramma. En je kunt je avond helemaal zelf invullen door je eigen selectie te maken. Tussendoor kun je in de foyer even bijkomen met een hapje en een drankje of de benen losschudden in de Silent Disco.

Een feestje voor het publiek én voor de artiesten!
Jessie Kamp

Dus het hele Orpheusgebouw schatert en swingt?

Ja, dat was zo vorig seizoen en dat gaat vast weer gebeuren. Voor de makers is het ook een feestje om een avond met zovelen op één plek te zijn. Die ontmoeten elkaar, gaan bij elkaar kijken en wisselen ervaringen uit. Heel belangrijk. Misschien zie je hier wel de nieuwe Youp, de nieuwe Theo, de nieuwe Jochem. Dan kun je over tien jaar, als de grote zaal voor ze volloopt, zeggen: ‘die heb ik nog gezien toen ze nauwelijks droog waren achter de oren. Tijdens SCHATER!

Blauwe Vinkjes (Manon Blaauw en Kevin van den Berg)

“We stonden in 2021 in de finale van Cameretten en zo konden we mee op de finalistentournee. Dan speel je steeds met dezelfde mensen. SCHATER was daarom een echt cadeautje tijdens die tour, want we konden kennismaken met de finalisten van de andere festivals. Dat zijn dus aanstaande collega’s, mensen die je in de toekomst gaat tegenkomen in de theaters. Er ontstond verbroedering. Omdat je allemaal in dezelfde fase van je ontwikkeling zit, allemaal met dezelfde spanningen moet omgaan. Het was leuk om bij de anderen in de zaal te zitten en te zien en voelen wat zij doen en hoe ze het doen. Het was zeer divers. Wij zijn zelf een duo dat sketchcabaret maakt, een vorm die je niet zo heel veel meer ziet. Wij hebben het in een modern jasje gestoken. Onze debuutvoorstelling heet Disclaimer en gaat in het najaar van 2023 in première.” 

Piet van Eeghen

“Ik heb een fantastische dag gehad in Orpheus. Ik was met de fi nalisten van het Leids Cabaret Festival op tournee en kwam tijdens SCHATER in een hele grote zaal te staan. Ik had tot dan toe alleen in de finale in de grote zaal van de Leidse Schouwburg gespeeld. Ik ben wiskundeleraar, nog steeds. Van cabaret kan ik nog lang niet leven. Ik schrijf al een jaar of zeven liedjes. Ik kwam erachter dat ze het beste passen in cabaretvorm. Ik speel op het toneel een arrogant, nonchalant en verwend rijkeluiszoontje. Het was mooi dat ik tijdens SCHATER samen met Blauwe Vinkjes tot de publieksfavorieten werd gekozen. Dat was een bevestiging dat ik goed op weg ben. De sfeer die dag was geweldig, ik heb ook alle voorstellingen van de anderen kunnen zien.”