Gouden Dans 'Koninklijk'

Gouden Dans is gericht op zelfstandig wonende mensen in Apeldoorn die op leeftijd zijn. Met 'Koninklijk' maken we in vijf maanden met twee groepen senioren onder leiding van een choreograaf aangevuld met een paar kunst vakdocenten een theatrale  danstheatervoorstelling bij Theater Orpheus. Het onderwerp is niet willekeurig gekozen. Dankzij Paleis Het Loo is Apeldoorn van oudsher een Hofstad. En in 2021 is het helemaal bijzonder omdat het paleis opnieuw geopend wordt na een langdurige renovatie. Bovendien zijn dans en koningshuizen van oudsher nauw aan elkaar verwant. Fraaie balzalen waar avonden- en nachtenlang gedanst werd, de zogenaamde hofdansen. Enerzijds voor het vertier anderzijds om mensen te koppelen en politieke belangen veilig te stellen. 

Naast dans zal er dit jaar ook een groep met textiel en fotografie aan de slag gaan rondom de voorstelling. De repetities/lesdagen zijn iedere maandag vanaf maandag 7 juni 2021 bij Orpheus en Gigant. De voorstelling wordt gepresenteerd in Theater Orpheus op zondag 28 november 2021. Uiteraard worden zowel bij de repetities als de voorstelling de Coronamaatregelen scherp nageleefd. 

Duurzame contacten 
Naast dansen, fotograferen en bezig zijn met textiel is gezamenlijk een kopje koffie drinken ook een belangrijk onderdeel van de Gouden Dans. Er ontstaan vaak nieuwe duurzame contacten. Deelnemers van afgelopen jaar zeiden bijvoorbeeld:

Trees: ‘Het was geweldig, een groot feest de vriendschap met elkaar nog het aller meest.

Tineke: ‘De sfeer in de groep was heel goed. Ook na de Gouden Dans heb ik nog contact met enkele dames en we ondernemen leuke dingen en dat bevalt goed.’

Aanmelden
Aanmelden voor Gouden Dans 2021 is niet meer mogelijk, het project is van start gegaan.

Contact
Mocht u vragen hebben of lukt het niet met het formulier dan kunt u Marij Wools van Theater Orpheus bereiken per email via marij.wools@orpheus.nl of telefonisch (ma t/m do in de ochtend) via 06 53917917.

 

De voorstelling
Elke voorstelling bij de Gouden Dans is anders. Geïnspireerd door de deelnemers werken we de danstheatervoorstelling uit in patronen, in stappen, dansend lopen, zingend lopen, lopen in variërende ritmes: versnelt, vertraagt, lyrisch en vloeiend of juist strak en helder. Door eenvoudig te beginnen met lopen, ontstaan de spannende figuren en composities in een organisch proces. Het eenvoudige vertrekpunt geeft iedereen de kans om in te stappen en mee te dansen. De verhalen van de deelnemers vatten we samen en vormen de basis voor de verhaallijn van de voorstelling. 

En die voorstelling is te zien in Theater Orpheus op zondag 28 november 2021. Kaarten voor deze voorstelling kosten € 10,- pp en zijn binnenkort te koop via Orpheus.nl en via de theaterkassa.

Repetities
Vanaf 7 mei aanstaande starten de repetities. De deelnemers ontvangen na aanmelding per e-mail bericht.

Vijf, zes, zeven èn stap, iedere week opnieuw. Het begint voorzichtig maar al na een paar weken zwiert u over de vloer. U gaat het zien! U werkt 5 maanden lang onder leiding van een Juliette van Ingen aan een heuse dansvoorstelling.

De fotografie groep gaat aan de slag met beeld; hoe vang je de dans op beeld? Hoe ondersteun je met beeld? Het beeld maakt de voorstelling af! Stopt u al uw creativiteit in de kleding en accessoires van de dansers? De textiel groep denkt na over de koninklijke kleding en gaat aan de slag met baleinen en accessoires. Prachtige kostuums met oog voor detail zorgen ervoor dat je zeker op het toneel staat maar zorgen ook voor een glimlach bij publiek. 

Muziek, dans en creativiteit maakt herinneringen weer levend. Het simpelweg prettig hebben met elkaar. Door ten minste 20  keer intensief met elkaar te werken leren deelnemers elkaar beter kennen en misschien ontstaan daar duurzame contacten en initiatieven uit voor de toekomst. Goed voor het lijf, goed voor de hersenen, goed voor het welbevinden.

Praktische informatie op een rijtje:
Gouden Dans
Theater Orpheus, Gigant en Paleis Het Loo
5 maanden vanaf 7 juni 2021
Dans - Repetitie iedere maandag bij Orpheus (middag en ochtend groep)
Fotografie - Cursus om de week op maandagochtend bij Gigant en/of Orpheus
Textiel - Cursus om de week op maandagochtend  bij Gigant
Kosten deelname zijn 27,- per maand
Uitvoering op zondag 28 november 2021 in Theater Orpheus

Zowel in Apeldoorn als in andere steden is het project al eerder uitgevoerd. Op www.goudendans.nl of via www.facebook.com/goudendans vindt u meer informatie en ervaringen van mensen die u voor gingen. Hier bekijkt u het verslag van de Gouden dans in Apeldoorn in 2020

Reacties van deelnemers van vorig jaar in Apeldoorn

Juliette van Ingen (choreograaf): “Het was één groot feest om samen in Orpheus te werken. We hebben hard gewerkt én veel gelachen. Ik zie echt uit naar de voorstelling. Ze zullen schitteren.”

Toos: “En we maken samen een voorstelling, en wat voor een! Inclusief zenuwen voor het doek op gaat. Toi, toi, toi. En daar gaan we, hier zijn we: de Gouden Dansers. Dat u het maar even weet.”

Annet: “We hebben ongelooflijk veel plezier samen, hoezo onzeker?”

Tineke: “Mijn ervaring qua danslessen in mijn jonge jaren waren juist niet geweldig... De afgelopen 15 jaar reis ik met mijn partner veel naar landen zoals Brazilië en Cuba en dan durfde ik nooit mee te dansen uit schaamtegevoel... Bang om voor gek te staan... Hier... was ik daar vanaf minuut 1 overheen.”

Lies: “Jullie geven een fantastisch voorbeeld van wat “kan” als ouderen de kans krijgen om te ervaren hoeveel ze nog kunnen. Mentaal een grote boost

 Gouden Dans is in samenwerking met en wordt mede mogelijk gemaakt door: