René van Kooten

Alternate Jean Valjean

René van Kooten studeerde geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht. Hij volgde zanglessen bij Jimmy Hutchinson, Edward Hoepelman en Sigrid van der Linden. Spellessen had hij bij Henny Kaan, Petra Laseur, Tom de Ket, Hajo Bruins, Kitty Courbois en Xander van Vledder.

René begon zijn professionele carrière in 1998 in het ensemble van Miss Saigon. Later volgden hoofdrollen in onder meer Aida (Radames), Beauty and the Beast (Gaston/beest), Les Misèrables (Jean Valjean), Urinetown, Jersey Boys (Tommy DeVito), Kiss of the Spiderwoman (Valentin), Sweeney Todd (Sweeney Todd), The Bridges of Madison County (Robert Kincaid), Evita (Che), Zodiac (Frederik) en was hij meest recent te zien als Thomas Andrews in TITANIC de musical.

Hij ontving zowel voor zijn rol van Jean Valjean in Les Misèrables in 2008 als die van Che in Evita in 2019 een Musical Award voor de Beste Mannelijke Hoofdrol.

Op televisie was hij in 2013 in de rol van Jezus te zien in The Passion en in De Beste Zangers van Nederland 2016. Verder was hij te horen in meerdere animatiefilms, waaronder Vaiana (Mauï), Enchanted (prins Edward) en Raya en de laatste draak (Tong).

René is daarnaast zanger en gitarist van de band Shifting Daylight waarmee hij in 2014 en 2021 een album uitbracht en waarmee hij regelmatig langs de theaters tourt.